Goda exempel och reportage

 • Vi lånar ut hopp och meningsfullhet

  −Tidigare lånade vi ut böcker från en bokvagn. Nu bygger vi upp relationer och blir ”medvandrare” under tiden barnen är här på sjukhuset, säger Eva Selin. När Läsliv kommer till Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus i Göteborg får vi träffa två bibliotekarier som vågade tänka nytt.
  Vi lånar ut hopp och meningsfullhet
 • Taltidningar på biblioteken i Värmland

  MTM samarbetar med Region Värmland och värmländska kommuner för att utveckla arbetet med dagstidningen som taltidning på folkbibliotek. Läsliv besöker stadsbiblioteket i Kristinehamn för att ta del av bibliotekariernas tankar.
  Taltidningar på biblioteken i Värmland
 • Desirée Öberg: Teckenspråk självklart på Piteå bibliotek

  Även de som använder teckenspråk ska känna sig välkomna på biblioteken, anser Desirée Öberg på Piteå stadsbibliotek. ”Det är en fråga om demokrati att kunna ta till sig samhällsinformation och få tillgång till kunskap och nöje”.
  Desirée Öberg: Teckenspråk självklart på Piteå bibliotek
 • Korpen - ett livfullt gotländskt bibliotek

  ”Vart tog nu de möra skorporna vägen? Nu har jag hamnat på fel recept igen!” Marianne, 85, går på kurs för att laga mat med hjälp av digitala talböcker.
  Korpen - ett livfullt gotländskt bibliotek
 • Samarbete och tid gav elever tillgång till talböcker

  På Västbergaskolan i Hägersten är det en självklarhet att elever som har svårt att läsa tryckt text får läsa talböcker och inlästa läromedel. Engagemang, tid och ett fint samarbete på skolan har resulterat i goda rutiner som gynnar eleverna.
  Samarbete och tid gav elever tillgång till talböcker
 • Äppelhyllan i Linköping

  Kunskapens äpple hänger i taket, och leder besökarna rakt till Äppelhyllan på Stadsbiblioteket i Linköping. Det är en tydlig markering, att böcker för och om barn med funktionsnedsättning är centralt placerade, helt nära entrén.
  Äppelhyllan i Linköping
 • MTM satsar på skolbiblioteken

  Barn- och ungdomar är den låntagargrupp som ökar mest bland talboksläsarna. Och skolbibliotekens och skolornas personal är de som oftast kontaktar MTM för att få svar på frågor om regler, teknik och bokurval. Därför bestämde sig MTM för att göra en extra satsning på just skolbiblioteken 2015.
  MTM satsar på skolbiblioteken
 • Filialföreståndaren Yvonne Eriksen inspirerar alltid

  Yvonne Eriksen är filialföreståndare på Värsås bibliotek i Skövde kommun, och en välkänd naturkraft i de västra delarna av vårt land. Många är de som har blivit inspirerade, imponerade och skrattat gott när hon utklädd till sill, semla, trana, äppelskrutt eller något annat fantasieggande, släpper fantasin lös och börjar berätta.
  Filialföreståndaren Yvonne Eriksen inspirerar alltid
 • Taltidningen på biblioteket

  Sverige är världsledande när det gäller att göra medier tillgängliga för alla. Med lanseringen av de nya taltidningarna har vi tagit ytterligare ett stort kliv framåt. Nu kan man äntligen läsa hela dagstidningen som taltidning.
  Taltidningen på biblioteket
 • PAUS Du och en bok - idrott och läsning

  I dessa tider av alarmerande rapporter om sjunkande läsförståelse hos många barn har Statens kulturråd fått ett nytt uppdrag. De ska främja ett samarbete mellan biblioteken och idrottsrörelsen för att öka läsningen bland både flickor och pojkar på fritiden.
  PAUS Du och en bok - idrott och läsning
 • Robban är brukarläsombud i Eslöv

  På initiativ av Camilla Månsson-Dahlström, läsombud och personal inom daglig verksamhet, så har man i Eslöv börjat med brukarläsombud. Fem stycken brukare har blivit tillfrågade om de vill arbeta med den uppgiften.
  Robban är brukarläsombud i Eslöv
 • På biblioteket kan alla mötas

  Biblioteket är idag en av få mötesplatser som alltid står till förfogande – alldeles gratis. Farsta bibliotek öppnade självklart dörrarna när en grupp människor som hade haft stroke ville samlas regelbundet för att lyssna på högläsning.
  På biblioteket kan alla mötas
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)