Två kvinnor använder talboksspelare.
Under dagens träff tränar man sig främst på att komma ihåg olika funktioner i spelarna. Foto: Maria Kimberg

Korpen - ett livfullt gotländskt bibliotek

”Vart tog nu de möra skorporna vägen? Nu har jag hamnat på fel recept igen!” Marianne, 85, går på kurs för att laga mat med hjälp av digitala talböcker.

I samma hus som Korpens bibliotek i nordöstra Visby ligger också Region Gotlands Syncentral. Samarbetet mellan bibliotek och Syncentral är tätt, det visar bland annat dagens sammankomst kring att läsa kokböcker som talböcker.

Mitt i högsommaren träffas fem matlagningsglada damer, de flesta i åldern 75+, för att lära sig använda talbokspelarna bättre. Gemensamt för dem alla är att de lagat mycket mat, men fått problem på äldre dagar när synen blivit kraftigt försämrad. Därför har de träffats vid fyra tillfällen under våren på Syncentralen, för att prata om hur de kan underlätta arbetet i köket.

Gruppen har pratat om allt från att ha struktur i köket, märka upp kryddburkar, praktiska skärverktyg, till kontrastfärgers betydelse till exempel att steka i vita stekpannor och ha rätt belysning. I träningsköket har det lagats köttfärs, fisk och bakats, allt med hjälp av talböcker. Nu, mitt i juli, är det dags för en uppföljning.            

– Jag tycker att det är roligt att prova nya rätter, men det är inte så lätt när man inte ser. Boken om Medelhavsmat har jag läst rakt igenom, den var verkligen intressant. Nu kan jag göra en aioli, det kunde jag inte innan, säger Marianne Persson.

Navigation inte det lättaste

Under dagens träff tränar man sig främst på att komma ihåg olika funktioner i spelarna. Att navigera i talböckerna, till exempel växla mellan kapitelnivå och enskilda recept är inte alltid det lättaste. Med lite hjälp lyckas Marianne lägga in ett bokmärke på sitt favoritrecept ur Sju sorters kakor, ett recept på möra skorpor.

– Det är inte lätt att hoppa ”rätt” i boken, säger Maude Rylander från Burgsvik. Hon har åkt färdtjänst drygt sju mil från södra Gotland för att komma in till Syncentralen i Visby.

– Det är träning, träning, träning, jag får trycka många gånger. Men det är bra att jag har lärt mig nu att det inte är farligt att trycka på knapparna, jag kan inte förstöra något.

Det är Gunnel Mannervik och Gunnel Westergren på Syncentralen som dragit igång köksgruppen. När byggnaden som Syncentralen ligger i fick ett nytt träningskök så satte man igång. Idén kommer från Syncentralen i Stockholm där de haft liknande träffar länge.

Många gillar Hirams kokbok

Talböckerna som använts vid träffarna har laddats ner från MTM av Korpens bibliotek. Med på uppföljningsträffen i dag är bibliotekarie Karin Blomquist. Hon har med sig flera nya kok- och bakböcker. Hirams gröna kokbok är en av titlarna, som många av deltagarna gillar.

– Talboksspelarna är inte lätta att hantera för den här gruppen, säger Gunnel Mannervik. De som är med här har oftast bara lyssnat på romaner från början till slut. Då behöver man inte kunna navigera i texten.

– Vi har sett hur viktigt det är att träffas i grupp och ge varandra tips på olika sätt att underlätta vardagen. Deltagarna har så mycket livsvisdom och erfarenhet att delge varandra, och så peppar de varandra att ställa krav på förbättringar i sin omgivning, säger Gunnel Westergren.

Text: Maria Kimberg

Artiklen har tidigare varit publicerad i tidningen Läsliv.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)