Foto: Christer Andersson

Talboken Kommer - för taltidningsläsare

Talboken kommer (TBK) för taltidningsläsare fortsätter att lanseras runt om i landet. I juni 2017 var det över 100 prenumeranter på dagstaltidning som också fick sina talböcker direkt ned i spelaren. 28 bibliotek hade då anslutit sig till den nya tjänsten.

Vad är Talboken Kommer?

En ny MTM-tjänst där bibliotek kan förmedla talböcker via internet till sina IT-ovana låntagare. Istället för att posta fysiska talböcker lägger biblioteket talböckerna i en digital bokhylla och skickar iväg till låntagarens internetanslutna Daisy-spelare. Hanteringen ska vara så enkel att även de minst teknikvana klarar att använda den.

TBK-projektet pågår under 2017 och syftar till att anpassa talboksverksamheten till modern teknik. Samtidigt som servicen ökar minskar kostnader, transporter och miljöpåverkan. Hanteringsarbetet på det lokala biblioteket kommer också att minska. Det blir även möjligt att lyssna på talböcker och taltidningar i samma spelare.

Hur långt har projektet kommit?

Testerna startade på Bibliotek Uppsala sommaren/hösten 2016. Under våren 2017 har MTM anslutit folkbibliotek regionvis. I juni 2017 har 28 bibliotek anslutit sig till TBK-tjänsten och 113 låntagare är igång.

Utvärdering med Uppsalas låntagare visar att testpersonerna är mycket nöjda. Alla skulle rekommendera tjänsten till en vän, och de flesta vill fortsätta läsa på det här viset. - Som Science Fiction, bara att trycka på en knapp så är boken där, säger en av projektets 87-åriga deltagare.

Läs mer om utvärderingen här

Projektet fortsätter under hösten

Under hösten 2017 kommer fler bibliotek att erbjudas TBK-tjänsten. MTM fortsätter att i första hand ansluta biblioteken regionvis, med flera bibliotek åt gången. Fortfarande riktar sig TBK-tjänsten till personer som prenumererar på en taltidning.  Senare i projektet kommer vi att påbörja arbetet med att anpassa tjänsten till talboksläsare som har utrustning från annat håll.

Fokus i projektet ligger på fortsatt lansering och att säkerställa rutiner och teknik. Vid årsskiftet 2017-2018 kommer TBK att fasas över till MTM:s ordinarie verksamhet.

Intresset i er region?

MTM fortsätter att lansera TBK-tjänsten genom att åka ut på regionala arbetsmöten och hjälpa biblioteken att komma igång. Folkbibliotek som är intresserade av att starta med TBK kan kontakta sitt läns/regionbibliotek för att ta reda på om något regionalt möte är inbokat under hösten. Det går också bra för enskilda bibliotek att kontakta info@mtm.se för att få hjälp att starta med TBK via e-post och telefon.

Information och manualer finns på Legimus webbplats (öppnas i nytt fönster).

Läs mer om TBK i årets första nummer av Läsliv eller på mtm.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)