Ingrid Jonsson, foto: Catharina Kåberg

Årets läsombud

Priset Årets läsombud delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS-omsorgen eller äldreomsorgen. Priset är 10 000 kronor. Priset Årets läsombud har delats ut vid fem tillfällen.

Nominera till Årets läsombud 2017!

Årets läsombud delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS-omsorg eller äldreomsorg. Priset består av 10 000 kronor. Passa på att nominera lämpliga kandidater! Skicka ditt förslag med motivering till MTM info@mtm.se senast den 30 april. Märk mejlet ”Årets läsombud”.

Ingrid Jonsson utsågs till Årets Läsombud 2016

– Det känns otroligt stort, det är så roligt att få ett pris för något som jag själv tycker är så roligt att göra, säger årets vinnare Ingrid Jonsson.

 – En bok betyder så mycket, mer än du tror. Det är ett budskap jag alltid försöker förmedla. Boken kan vara rolig, spännande eller tråkig men den berör alltid.

Ingrid Jonsson får priset med motiveringen:

”Priset för Årets läsombud 2016 delas ut till Ingrid Jonsson som varit aktiv som läsombud i Lidköping i tio års tid. Ingrid får priset för sitt djupa engagemang för att förmedla litteratur och samhällsinformation till människor inom LSS-omsorgen. Ingrid läser och inspirerar till läsning på gruppboendet där hon arbetar, i en bokcirkel för pensionärer från LSS-boenden samt på bibliotekets bokcafé för personer på gruppboenden och daglig verksamhet.

Ingrid är dessutom engagerad i den lokala arbetsgruppen för läsombud i Lidköping och har ett nära samarbete med biblioteket. Ingrid uppskattas för sin förmåga att dramatisera och tillgängliggöra innehållet i böcker och för att hon ser alla deltagare som unika individer och anpassar läsningen så att den passar alla.”

Susanne Sandberg från Skövde blev Årets läsombud 2015

- Det känns jätteroligt, vi är många som har jobbat länge med att få fler människor att läsa, säger årets vinnare Susanne Sandberg. Jag ser utmärkelsen som en möjlighet att sprida kunskap om vilka arbetsredskap vi kan få via Myndigheten för tillgängliga medier. Förhoppningsvis kan jag nå människor som inte vet att lättläst finns.  

Vid prisceremonin talade bland annat bibliotekschefen vid Skövde stadsbibliotek Anne Gullstrand, fritid- och kulturnämndens ordförande och Roland Esaiasson, generaldirektör vid MTM som delade ut priset.

- Susanne är verkligen en värdig vinnare, säger Roland Esaiasson. Hennes insats som läsombud och läsombudsinspiratör är ett föredömligt exempel på hur vi kan skapa ökad tillgänglighet till böcker och tidningar.

Susanne Sandberg får priset med motiveringen:

"Utmärkelsen Årets läsombud 2015 tilldelas Susanne Sandberg. Susanne arbetar vid Resurs Träffpunkt LSS i Skövde och har varit aktiv som läsombud under 20 års tid. Hon drivs av ett starkt engagemang, och brinner för att genom högläsning av lättlästa böcker och nyheter vidga världen för deltagarna i läsestunderna.  

Hennes utgångspunkt är att det finns texter och böcker att läsa för alla människor, om man gör det på det sätt som passar just dem bäst.  Susanne hjälper också de som kan läsa själv att hitta böcker. Som medlem i den lokala arbetsgruppen för lättläst är Susanne även delaktig i arbetet med att inspirera andra läsombud genom bland annat läsombudsträffar.

Hon var också under 10 år ansvarig för daglig verksamhets eget lättlästa bibliotek. Susanne är en stor inspirationskälla och ett fint föredöme för andra läsombud!" 

Tidigare pristagare

2014 Ann Erixson, Halmstad
2013 Barbro Granberg och Helena Oskarsson, Piteå
2012 Marie Schelander, Härryda

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)