FAQ om dagstidningen som taltidning

Här har vi samlat vanliga frågor från prenumeranter.

Jag är nyfiken på taltidningen, vem ska jag prata med?

Svar: Taltidningshjälpen besvarar alla frågor kring taltidningen, utrustningen och användarstödet. De svarar dock inte på abonnemangs- eller fakturafrågor.

Koppla, maila eller hänvisa personen till Taltidningshjälpen på 020-311 211 (öppettider vardagar 8-12, 13-16) eller taltidningshjalpen@polarprint.se. Om personen sedan vill börja prenumerera på taltidningen får de återkomma till tidningens kundtjänst för att teckna prenumeration.

Vem får läsa dagstidningen som taltidning?

Svar: Taltidningar produceras genom ett statligt stöd. Detta stöd regleras i Förordningen om taltidningar och mottagarutrustning (SFS 2013:9). I den förordningen (§3) står att ”målgruppen är personer med sådana funktionsnedsättningar som innebär att de inte kan ta del av en vanlig dagstidning”.

Att inte ha tillräckliga kunskaper i svenska språket - och därmed inte kunna läsa svenska, klassificeras inte som en funktionsnedsättning. Därmed räknas man ej med i målgruppen ovan.

Kan man läsa flera tidningar?

Svar: Ja, det finns ingen begränsning, du kan läsa dem i samma utrustning. Vänd dig till de tidningar du vill börja läsa för att starta upp en taltidningsprenumeration. Här finns en lista över alla tillgängliga taltidningar:

Aktuella dagstidningar som är taltidningar 

Kan man läsa taltidningen på annan ort?

Svar: Ja, du kan läsa din tidning var du än befinner dig i Sverige. Om du läser tidningen i en spelare är det under förutsättning att du befinner dig på en plats med mobiltäckning, så spelaren kan hämta hem nya tidningar. Om du åker utomlands är appen Legimus för smarttelefon och surfplatta ett alternativ. Du kan även få tidningen skickad till dig på mailen och då kan du också befinna dig var som helst.

Jag vill läsa i en spelare, men hur kommer tidningen till spelaren? Måste jag ha internet i hemmet?

Taltidningen distribueras över internet till Daisyspelarna, men prenumeranten måste inte ha eget internet hemma. MTM förser prenumeranten med en helhetslösning som inte kräver några särskilda förutsättningar hemma hos prenumeranten.

Väljer man att läsa i en Daisyspelare får man också låna en internetuppkoppling så länge som man är prenumerant. Antingen finns den här uppkopplingen som ett inbyggt mobilt bredbandsmodem i spelaren eller som en mobilt bredbandsrouter, beroende på mobiltäckningen på prenumerantens adress. Eftersom det är ett mobilt bredband kan man ta med spelaren och ev. router om man till exempel åker till sommarstugan. Huvudsaken är att det finns mobiltäckning där.

När prenumeranten slår på spelaren kontaktar den servern och laddar hem nya tidningar. Taltidningsfilerna är små textfiler och talsyntesen, som läser upp tidningen, finns redan i spelaren. Detta gör att det går snabbt att ladda ner filerna och att det kan fungera även om mobiltäckningen är lite sämre, men då kan det ta lite längre tid.

Man kan inte använda den här uppkopplingen till något annat än taltidningsläsning och den fungerar inte utomlands.

Måste jag ha en stor spelare?

Svar: Nej, olika prenumeranter har olika behov och du kan även läsa tidningen i en mindre handhållen spelare, i appen Legimus för smarttelefon eller surfplatta, eller få tidningen skickad till dig på mailen varje morgon.

Hur lång tid tar det innan prenumerationen startar?

Svar: Ledtiden från att MTM får tag på den nya prenumeranten för en behovsutredning till hembesök är upp till sju arbetsdagar. Under behovsutredningen diskuteras de olika utrustningsalternativen. Om en prenumerant väntar på sitt hembesök, kontakta eller hänvisa dem till Taltidningshjälpen.

Vart vänder sig prenumeranten för hjälp och support med själva tidningen eller utrustningen?

Svar: Till Taltidningshjälpen på 020- 311 211 (öppettider vardagar 8-12, 13-16) eller taltidningshjalpen@polarprint.se.

Vad händer när jag säger upp min taltidningsprenumeration?

Svar: Om du lånat en spelare kommer du bli kontaktad och informerad om hur spelaren ska lämnas tillbaka. Taltidningshjälpen skickar ut en returadresslapp så du själv eller dina anhöriga kan returnera spelaren och eventuell router. Om det är svårt för dig att ordna kommer en instruktör hem till dig och hämtar spelaren, men det sker i undantagsfall och i mån av tid. Har du läst tidningen via appen Legimus kommer ditt taltidningsinlogg att sluta fungera. Om du har fått tidningen via e-post kommer dessa sluta komma när vi fått in avbeställningen.

Vad behöver jag för att kunna läsa tidningen som jag får skickad till mig via e-post?

Svar: Du behöver en skärmläsare för att läsa i din dator eller en spelare med lokal talsyntes, om du vill flytta över tidningen till en egen spelare. Taltidningen du får skickad till dig via mailen är enbart en textfil, den innehåller alltså inte något ljud. Därför behöver du en talsyntes, så som en skärmläsare i datorn, eller en egen spelare med lokal talsyntes, som klarar av att läsa upp textfilen.

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)