Porträttbild på Sofie Herner.
Sofie Herner, barnbibliotekarie.

”Barnens perspektiv måste ges plats”

Sofie Herner är sedan drygt fem år tillbaka barnbiblioteka­rie på Lindängenbiblioteket i Malmö. Hon har ansvar för bib­lioteksrådet för barn, som tidigare hållits vid ett planerat tillfälle en gång per termin. När biblioteken kan öppna för ordinarie verksamhet efter att coronarestriktionerna har hävts vill hon ändra upplägget.

Tan­ken är att på ett mer löpande sätt samtala om biblioteket med barnen inbakat i de läsfräm­jande aktiviteterna. Detta för att låta samta­let med barnen vara en metod i arbetet, och för att låta barnens behov och synpunkter få genomsyra aktiviteterna i biblioteket.

Varför är det viktigt att barn involveras i verksamheten?

– Biblioteket är en plats där barn ska bli sedda och hörda så långt som det är möjligt. Barnens perspektiv måste aktivt efterfrågas och ges plats. Det är lättare för vuxna att göra sina röster hörda. Min uppgift är att vara ett språkrör för barnens röster. Och att föra vidare det som jag får ta del av när jag möter barnen till min arbetsgrupp.

Vad är den största fördelen kontra utmaningen med att arbeta med barn?

– Den största fördelen är att få direkt in­put från barnen om hur de uppfattar biblio­teket. Att jag får syn på det som barnen uppfattar som viktigt för dem, som ibland är saker som vi som jobbar där inte ser. Utma­ningen är att lyssna och efterfråga synpunkter på rätt sätt. Jag mär­ker att jag som barnbibliotekarie ibland kan hoppas för mycket på att barnen ska komma med nya idéer som jag inte har tänkt på, medan det som många barn önskar är det som vi redan erbjuder. Det är också min uppgift att vara tydlig med att det finns vissa synpunkter som biblioteket inte kan uppfylla.

Vad är den mest oväntade idé som något barn har presenterat för dig?

– Vi har fått så många bra synpunkter som hjälpt oss göra justeringar i verksam­heten och vässat programpunkter, men en sak som satte sig var när ett barn tyckte att vi borde fira bibliotekschefens födelsedag! Jag tänkte Wow, vilken bra idé! Vi har inte gjort det än, men vi får se!

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Jag inspireras av att få input från barn, kollegor, och externa samarbetspart­ners. Det relationella är inspirerande i sig. Och att arbetet alltid utvecklas, man är aldrig färdig utan får lära om och lära nytt hela tiden.

Vad är ditt bästa tips till den som vill arbeta mer med att involvera barn?

– Se till att det finns tid och plats att lyssna! Och att börja med det enkla och det lilla. Det är så lätt att tro att man måste göra något storslaget och perfekt, och så glömmer man att utgå från vad barnen faktiskt sagt. Det är bättre att testa något enkelt och halvfärdigt, och sedan låta det växa.

Text: Sofia Alsterhag 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)