Om lättläst

Lättlästa texter är anpassade till målgrupper som av olika anledningar har lässvårigheter. Texterna är skrivna och formgivna för att de ska vara så lätta att läsa som möjligt.

Lättlästa texter

Lättlästa texter är skrivna med vardagliga lätta ord, korta meningar och enkel rak kronologi. Texten ska vara luftig och ha få och korta rader. Ofta stöds texten av bilder. Lättläst handlar alltså såväl om språk och innehåll, som om form och bild. Läs mer om formatet lättläst och att skriva lättläst.

Så skriver du olika typer av lättlästa texter.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker bygger på lättlästa texter. Men  lättlästa, skönlitterära texter ska inte bara vara lätta att läsa, de ska också underhålla och väcka känslor. 

Flera bokförlag som ger ut lättlästa böcker erbjuder böcker på olika lättlästnivåer, för att läsare ska hitta texter som passar just deras läsnivå. Förlagen ger ut både nyskrivna böcker och böcker som är bearbetningar till lättläst, till exempel av klassiker.

LL-förlaget, en del av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ger ut lättlästa böcker för unga vuxna och vuxna läsare. Läs mer om LL-förlagets utgivning och målgrupper på ll-forlaget.se (öppnas i nytt fönster)

Exempel på andra förlag som ger ut lättlästa böcker:

För vuxna

Vilja (öppnas i nytt fönster)

För barn och unga vuxna

Argasso (öppnas i nytt fönster)
Hegas (öppnas i nytt fönster)
Nypon (öppnas i nytt fönster)

Lättlästa nyheter

Den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor ges ut en gång per vecka och den levereras i flera format: som papperstidning, digitalt, som taltidning och i punktskrift. Tidningen är en del av MTM och helt obunden från partier och organisationer.
8 Sidors webbplats (öppnas i nytt fönster)

Lättläst på Legimus.se

I MTM:s digitala bibliotek Legimus finns många lättlästa böcker både som talbok, e-textbok och punktskriftsbok.
Legimus.se (öppnas i nytt fönster)

Lektioner och skolmaterial

Du som är lärare hittar kortare eller mer omfattande lektionsupplägg till de flesta av LL-förlagets lättlästa böcker och till 8 Sidor.
Lektioner och handledningar
Skolmaterial till 8 Sidor

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)