Redovisa lån och framställda exemplar

För att författarna ska få korrekt ersättning är det viktigt att framställda exemplar och utlån redovisas.

Extra kopior av en bok

Om du gör kopior av en talbok som du har laddat ner eller köpt genom att kopiera den från en CD-skiva eller göra flera kopior av filen du har laddat ner, så ska du rapportera det till ALIS, Administration av litterära rättigheter i Sverige.

MTM rapporterar de titlar som ditt bibliotek laddar ner från Legimus som exemplarframställan till ALIS. Biblioteken rapporterar de titlar de gjort extra kopior av.

På Alis.org finns information om hur ni ska rapportera detta. 

ALIS sköter på Sveriges Författarförbunds uppdrag beräkningen av författarersättningen för exemplarframställning av talböcker. Det innebär ingen kostnad för biblioteken.

Redovisa lån

För att upphovsmännen ska få biblioteksersättning för att deras böcker lånas ut på biblioteken måste även statistik för utlån redovisas till KB som ansvarar för att samla statistiken för bibliotekens utlåning. Det är från denna statistik underlaget för biblioteksersättningen hämtas.

Läs mer om biblioteksersättningen hos Författarfonden

Det bästa sätter att göra detta är att lägga in talböckerna som exemplar på titelnivå med titel och författare i bibliotekets katalog så att de blir en del av bibliotekets utlåningsstatistik och att talböckerna och e-textböckerna då redovisas tillsammans med bibliotekets övriga medier.

När användaren laddar ner boken själv

Användare kan ladda ner talböcker och e-text via tjänsten egen nedladdning. Att ladda ner en bok är också ett lån, lånetiden är sex månader. När lånetiden är slut ska användaren radera boken.

MTM ansvarar för att dessa lån redovisas.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)