Dialogmöte om regeringsuppdrag gällande kurslitteratur
MTM har fått i uppdrag att lämna förslag på åtgärder för att säkerställa att endast personer med ett berättigat behov ges tillgång till anpassad kurslitteratur i Legimus. Uppdraget ska vara återrapporterat till regeringen senast den 13 juni 2025 . MTM vill nu erbjuda ett forum för berörda aktörer att ta del av och inkomma med perspektiv på det arbete som myndigheten gjort inom uppdraget hittills. Mötet syftar också till att ge MTM input i det fortsatta arbetet.
Nyhet 2025-02-10: MTM får regeringsuppdrag i kurslitteraturfrågan (mtm.se)
För vem?
Mötet riktar sig till dig som representerar en aktör som berörs av regeringsuppdraget. Du kanske jobbar på ett högskolebibliotek eller på ett förlag som ger ut kurslitteratur? Eller representerar du en brukarorganisation? Kanske är du student med en läsnedsättning som gör dig berättigad att använda Legimus för att genomföra dina studier?
Former för mötet
– Digitalt dialogmöte via Microsoft teams. Anmälan till mötet är obligatoriskt. Senaste anmälningsdatum är onsdag 16 april.
– Antal platser i möte är begränsat till 60. Deltagare som representerar kurslitteraturperspektiv från bibliotekssektor, brukarorganisationer, förlagsbransch och studenter prioriteras. Mötet har ett proportionerligt antal platser reserverade för respektive aktörs perspektiv.
– Mötet består av två huvuddelar: en informationsdel och en dialogdel. Ange i din anmälan om du vill delta och yttra dig eller ställa frågor under mötets dialogdel.
– Former och regler för MTM:s dialogmöten finns på MTM:s webbplats:
Generella regler för dialogmöten (mtm.se)
Mötesupplägg
Mötet modereras av Jannica Hedlund, chef för enheten Omvärld och samverkan på MTM.
- 10.00-10:10: inledning
- 10.10-10.40: del 1 – information. MTM:s strateger Kristin Nord och Pontus Jeppsson ger en statusuppdatering för regeringsuppdraget och lyfter fram de mest centrala frågeställningarna för MTM i arbetet.
- 10.40-10.50: paus
- 10.50-11.50: del 2 – dialog. Deltagare ges möjlighet att dela tankar, perspektiv eller ställa frågor om arbetet. Ange i din anmälan om du vill delta och tala under dialogforumet.
- 11.50-12.00: avslutning
Skicka in synpunkter efter genomfört dialogmöte
Vill du inte tala på mötet, men vill ändå bidra med ditt perspektiv efter mötet? Då finns möjlighet att efter genomfört möte skicka din input till konferens@mtm.se. MTM behöver din input kring regeringsuppdraget senast måndag 5 maj.
Anmäl dig
Länk till anmälningsformuläret finns längst ner på denna sida. Senaste anmälningsdatum är onsdag 16 april. Du uppger i anmälan om du vill delta i dialogdelen och då även vilket perspektiv inom regeringsuppdraget som du representerar. Via anmälningsformuläret anger du också eventuella behov av hjälpmedel i mötet.
Fler kommande evenemang
Dialogforum: registrering i Legimus – nulägesbild
MTM bjuder in till Dialogforum för bibliotek - tillfällen till lärande och erfarenhetsutbyten. Välkommen till det första tillfället tisdag 1 april 8.30 via Teams.
Webbinarium – Lär dig mer om Legimus
Här får du lära dig mer om Legimus, hur du kan hjälpa läsarna att hitta till läsningen och göra inställningar som passar dem. Vi berättar också mer om tjänsten Talboken kommer. Det kommer att finnas gott om tid att ställa frågor och dela med sig av erfarenheter om Legimus. Detta webbinarium riktar sig framför allt till skol- och folkbibliotek. Webbinariet hålls i Teams, är kostnadsfritt men går tyvärr inte att se i efterhand.
Dialogmöte om regeringsuppdrag gällande kurslitteratur
MTM bjuder in berörda aktörer till ett möte med fokus på information och dialog kring arbetet med 2025 års regeringsuppdrag.
Dialogforum – kryptering av kurslitteratur i Legimus
Dialogforum för bibliotekarier om Kryptering av kurslitteratur i Legimus.
Tactile Reading
Konferens i Nederländerna om tillgänglighet. Mer information kommer.