Redovisa lån och framställda exemplar
För att författarna ska få korrekt ersättning är det viktigt att framställda exemplar och utlån redovisas.
Extra kopior av en bok
Om du gör kopior av en bok som du har laddat ner genom att kopiera den från en CD-skiva eller göra flera kopior av filen du har laddat ner, så ska du rapportera det till ALIS, Administration av litterära rättigheter i Sverige. Det gäller även talböcker som ni t ex har köpt och gör extra kopior av.
MTM rapporterar till ALIS de titlar som ditt bibliotek laddar ner från Legimus, medan ni rapporterar de titlar ni har valt att göra nya kopior av.
På Alis.org finns information om hur ni ska rapportera detta.
ALIS sköter på Sveriges Författarförbunds uppdrag beräkningen av författarersättningen för exemplarframställning av talböcker. Det innebär ingen kostnad för biblioteken.
Se video på Kungliga bibliotekets Youtubekanal om exemplarframställning.
Redovisa lån
För att upphovsmännen ska få biblioteksersättning måste även statistik för utlån redovisas. Det bästa sätter att göra detta är att lägga in medierna på titelnivå i bibliotekets katalog så att de blir en del av utlåningsstatistiken och att talböckerna och e-textböckerna då redovisas tillsammans med de andra medierna.
När användaren laddar ner boken själv
Användare kan ladda ner talböcker och e-text via tjänsten egen nedladdning. Att ladda ner en bok är också ett lån, lånetiden är sex månader. När lånetiden är slut ska användaren radera boken.
MTM ansvarar för att dessa lån redovisas.
Exempel på författarmeddelande från ALIS
Hej!
XX, utgiven på YY förlag 2024, har blivit efterfrågad av personer med syn- och läsnedsättning. Vi vill med detta utskick informera om att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) har gjort denna bok tillgänglig som talbok för personer som inte kan läsa tryckt text. Information om din talbok finns på plattformen för MTM:s bibliotek, www.legimus.se.
Vad behöver jag göra nu?
Du behöver inte göra någonting. Det här utskicket syftar till att informera dig som upphovsperson att ditt verk nu finns tillgänglig som talbok för de som behöver det.
Om ALIS inte sedan tidigare har dina person- och utbetalningsuppgifter kommer vi att kontakta dig om/när det blir aktuellt med ersättning framöver. Läs mer om talbok och talboksersättningen nedan.
Har du frågor?
- MTM besvarar frågor om produktionen och användningen av talboken samt om den information som finns hos Legimus på info@mtm.se. Det är även till den adressen du hör av dig om du vill beställa ett CD-exemplar av talboken.
- Vi på ALIS besvarar frågor om talboksersättningen på talbok@alis.org. Läs gärna mer information nedan innan att du skickar din fråga till oss.
Mer information om talbok och talboksersättning
- Vad är en talbok?
En talbok är inte detsamma som en ljudbok. Talböcker produceras i enlighet med upphovsrättslagens sjuttonde paragraf. Upphovsrättslagen möjliggör att MTM framställer talböcker utan att på förhand tillfråga upphovspersonen, men att denne ska informeras om att en framställning har skett.
Mer information om talböcker och talboksproduktion hittar du på MTMs hemsida: https://www.mtm.se/fakta/vad-ar-en-talbok/. - När betalas eventuell talboksersättning ut?
Ersättning för användning av talbok utgår tidigast året efter att den producerats och om summan överstiger 500 kronor, i annat fall ackumuleras beloppet till nästa års utbetalning. Det går inte att på förhand avgöra hur stor ersättningen blir då det är beroende av i vilken omfattning boken lyssnas på. ALIS betalar ut talboksersättningen en gång per år i slutet av året.
Läs mer här: https://www.alis.org/talbok-och-talboksersattning/
MTM har fått i uppdrag av regeringens att se till att personer med läsnedsättning får tillgång till de böcker de behöver på det sätt som passar dem. Detta sker i samverkan med landets bibliotek. Mer information om MTM hittar du på www.mtm.se.
ALIS är en upphovsrättsorganisation för textskapare. Utbetalning av talboksersättningen sker genom ALIS, på uppdrag av Sveriges författarförbund, och i enlighet med rapporter från framställarna. Besök gärna ALIS hemsida för mer information, www.alis.org.
Rekommenderad läsning
Den svenska talboksmodellen
20 maj 2024
Staten och biblioteken i Sverige samarbetar för att du ska få tillgång till talböcker. Samarbetet kallas den svenska talboksmodellen. Staten ansvarar för produktion av talböcker och andra tillgängliga medier. Regionbiblioteken ansvarar för regional service och information. Kommunbiblioteken och högskolebiblioteken ansvarar för själva utlåningen.
Riktlinjer för produktion av talböcker
20 maj 2024
MTM anlitar fristående leverantörer för produktion av talböcker. För delar av produktionskedjan finns fastställda riktlinjer som revideras kontinuerligt utifrån förändrade tekniska förutsättningar.
Daisy-teknik
20 maj 2024
Daisy är en förkortning av Digitalt anpassat informationssystem och är en öppen, internationellt etablerad standard.
Produktion av talböcker
20 maj 2024
Varje år producerar MTM ungefär 3 000 talböcker, många på förslag från talboksanvändare. Böckerna läses in av fristående leverantörer på uppdrag av MTM.
Lokala inläsningar
20 maj 2024
Bibliotek som gör egna inläsningar av talböcker kan göra dem tillgängliga för nedladdning i Legimus.
Talböcker görs med mänskliga röster eller talsyntes
20 maj 2024
MTM producerar talböcker både genom mänsklig inläsning och genom syntetiskt tal. Läs mer om hur arbetet med talböcker går till i texten som följer:
