DAISY Accessible Publishing Base vägleder till standarder inom tillgänglig e-boksproduktion

Hur säkerställer jag att rubrikerna blir tillgängliga för personer som använder skärmläsare? Hur möter jag bäst tillgänglighetskrav på tabeller, bilder och bildbeskrivningar? Och vilka tekniker finns det för att göra fotnoter och sidnummer tillgängliga, så att läsaren flexibelt kan navigera mellan dem eller välja att få dem upplästa?

För den som jobbar med tillgänglig e-boksproduktion i formatet Epub finns väldefinierade specifikationer genom Epub Accessibility och Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Det kan vara hjälpsamt att titta på mer praktiska exempel och utökade förklaringar som ett komplement till de  mer övergripande inriktade tekniska specifikationerna. Till webbplatsen Daisy Accessible Publishing Knowledge Base, som publiceras av det internationella Daisy Consortium, kan du  få bra tips på tekniska lösningar för olika tillgänglighetsprinciper.

Webbplatsen innehåller praktiska exempel inom olika områden, till exempel rubriker, metadata, och layout. Dessutom finns frågor och svar-avsnitt som ger mer bakgrund till olika tillämpningar och tillgänglighetskrav inom Epub och relaterade standarder.

Daisy Accessible Publishing Knowledge Base förvaltas aktivt och uppdateras i takt med att tekniska standarder och best practice utvecklas inom e-boksområdet.

Så passa på att lägga till webbplatsen bland dina bokmärken redan nu!

Besök Daisy Accessible Publishing Knowledge Base (öppnas i nytt fönster).

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)