Se webbinariet om tillgänglighetsmetadata
Under detta webbinarium gör Martin Persson, verksamhetsutvecklare på MTM, en dragning om tillgänglighetsmetadata, det vill säga strukturerad information om vilka tillgänglighetsfunktioner e-boken innehåller.
Ett av de specifika kraven för e-böcker i tillgänglighetsdirektivet berör tillgänglighetsmetadata. Så här är själva kravet uttryckt i direktivet: ”E-böcker ska göras upptäckbara genom tillhandahållande av information om e-bokens tillgänglighetsfunktioner via metadata”.
Informationen i metadatan svarar på läsarens fråga ”Hur tillgänglig är den här boken för mig?” och är en viktig komponent hos tillgängliga e-böcker. Tillgänglighetsmetadatan behöver finnas med i de kanaler där e-boken möter läsaren.
Exempel på tillgänglighetsmetadata är information om att e-boken innehåller fullständiga bildbeskrivningar, att den är läsbar med skärmläsare, eller att den innehåller sidnummer från en tryckt upplaga.
Webbinariet har fokus på standardiserade tillgänglighetsmetadata, och beskriver hur du som arbetar med e-böcker kan tänka för att säkerställa att läsaren hittar fram till en bok som uppfyller de tillgänglighetsbehov som finns hos läsaren. Observera att vi här utgår från best practice inom tillgänglighetsmetadata, och att vi i nuläget inte kan ge exakt vägledning kring hur tillgänglighetsmetatada ska hanteras för att möta kraven i lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet.
Länkar som nämns i webbinariet
Exempelboken Gösta Berlings saga i tillgängligt Epub-format (öppnas i nytt fönster)
User Experience Guide for Displaying Accessibility Metadata 2.0 (utkast) (öppnas i nytt fönster)
Standarden Epub Accessibility 1.1 från W3C (öppnas i nytt fönster)