Taltidningsspelare
En taltidningsspelare.

Dagstidningen som taltidning - lyssna på de lokala nyheterna

Via den lokala dagstidningen får man veta vad som händer i hemtrakten. Att kunna läsa tidningen är ett sätt att hänga med och vara delaktig. Vilken tur då att nästan alla dagstidningar finns som taltidning för den som av olika skäl inte kan läsa papperstidningen.

Både enskilda som behöver taltidningen, särskilda boenden och dagliga verksamheter kan teckna prenumerationer. Och taltidningen gör skillnad.

– För sex sju år sedan började jag förlora synen. Det gick gradvis. Då började jag lyssna på tidningen som taltidning. Att ha taltidningen betyder mycket för att kunna följa med i debatten och samhällsutvecklingen. Det har jag, tack vare taltidningen, kunnat göra i samma utsträckning som när jag var seende, berättar Bo Lanesjö, 79 år, som prenumererar på taltidning.

På frågan om skillnaden mellan att läsa en text eller att lyssna på den säger han:

– Det krävs en annan inställning och en annan uppmärksamhet med taltidning jämfört med att läsa text. Du får inte stöd av bilder när du lyssnar. Samtidigt ägnar jag mig mer åt läsning nu än förr.

Bra komplement till högläsningen

På många boenden och dagverksamheter läser man tidningen högt tillsammans. Det ger en möjlighet att diskutera det man läser och att dela erfarenheter. För de som sedan vill veta mer eller som vill läsa allt i tidningen kan taltidningen vara ett bra komplement till den gemensamma högläsningen. Taltidningen passar också den som vill läsa vid tider som inte passar de andra på enheten.

Det är lätt att komma igång med en taltidningsprenumeration. Kontakta bara tidningens prenumerationsavdelning som vid en vanlig prenumeration. Om man redan har en papperstidning brukar det dessutom inte kosta mycket att även prenumerera på den som taltidning.

Efter att man blivit taltidningsprenumerant får man hjälp av en taltidningsinstruktör som kommer ut och installerar en spelare och ser till att den som ska sköta spelaren vet hur den fungerar.

Text: Lovisa Karlsson Kjellin

Läs mer!

Läs en längre intervju med Bo Lanesjö

Läs mer om taltidningar
Artikel är hämtad ur tidningen Läsombudet, nr 3 2017

Här kan du ladda hem tidningen som pdf

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)