Ett läsombud tillsammans med en hund och en äldre man sittandes i en gul soffa.
– Högläsning med hund är som att ge en dubbel dos glädje och välmående, säger Anna Barnö.

Läsning med hund ger dubbel glädje

Terapihundar i skolan är välkänt men hund som stöd för läsning med äldre är något nytt. På äldreboendet Villa Ekeberg i Angered ger ”hund på recept” de boende stor glädje.

Text och foto: Catharina Kåberg

När läsombudet och terapihundföraren Anna Barnö läser högt ur LL-förlagets bok Skogen berättar för Rolf Pettersson som har demens, då händer något speciellt. Rolf, som har läshunden Majken i knäet och svårt att kommunicera, berättar plötsligt om hur han som barn fick följa med sin pappa ut i skogen på jakt. ”Håll dig bakom mig, sa pappa”, berättar Rolf.
– Högläsning med hund är som att ge en dubbel dos glädje och välmående, säger Anna Barnö.

 Vi är på äldreboendet Villa Ekeberg i Angered. Det öppnade i mars 2019 och Anna Barnö är anställd här på heltid som hälsopedagog, aktivitetsansvarig och terapihundförare. När hon deltog i en vidareutbildning för hundförare talades det mycket om skolhundar som stöd för barn vid läsning. Varför inte använda metod med äldre?, tänkte Anna och kontaktade Sara Karlberg på Svenska Terapihundskolan i Kolbäck.
Sara nappade genast på idén att erbjuda en utbildning för terapihundförare till läsombud och kontaktade i sin tur läsombudsverksamheten på MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Använder MTM:s studiematerial

Sedan dess har Anna gått en utbildning till läsombud och ansvarar nu tillsammans med den hundförande kollegan Anja Wernersson för Svenska Terapihundskolans utbildningar av Läsombud med hund. De använder MTM:s studiematerial för läsombud och utbildningen består av två heldagar. Utöver det måste deltagarna genomföra fem lästillfällen för att få ett diplom som intygar att de är utbildade Läsombud med hund.
– Det är mycket att hålla reda på, skrattar Anna Barnö. Dels behöver man först öva sig på att läsa högt, om man inte är van vid att göra det. Sedan behöver man träna sig på att hantera både hund och läsning samtidigt, och att hitta bästa placeringen av hunden. Ska den ligga i knäet, bredvid eller på golvet? Jag har kommit fram till att hunden själv får välja. Sen är det förstås viktigt att personen som jag läser för känner sig bekväm med var hunden finns. Det är kanske inte alla som vill ha den i knäet.

Ett nytt sätt att mötas

Annas utbildade terapihund Majken är en labrador och de arbetar tillsammans som ett team. När sjuksköterskan på Villa Ekeberg skriver ut ”hund på recept” för en boende väljer Anna individuella lösningar för hur hon och Majken kan jobba med just den personen. En del uppskattar mest av allt en promenad med Majken, och för andra är en lässtund tillsammans den bästa lösningen.
– Det kan vara svårt att hitta aktiviteter för personer med långt gången demens, säger Anna Barnö. Högläsning med hund kan bli ett nytt sätt att mötas på. Jag läser för en person åt gången och märker hur Majkens närvaro skapar ett slags lugn i rummet. Hon blir en trygghet och något att fästa blicken på medan jag läser. Kommunikationen ökar och närheten och beröringen skapar ro. Jag gör också pauser i läsningen då vi fokuserar på och pratar om Majken.

Vill ha Majken nära
Rolf Pettersson har alltid önskat sig en hund men eftersom hans fru Aina är hundrädd har det inte varit möjligt. Vid läsestunden idag vill han ha Majken riktigt nära och kelar, klappar och håller om henne hela tiden medan Anna läser.
Efter läsningen är både Rolf och Majken trötta av allt oxytocin som har frigjorts.
– Det här är bra för Rolf, säger hustrun Aina som är med på en läsestund för första gången. Så mysigt för honom. Det som är bra för Rolf, och som gör honom glad, gör mig också glad!

På Svenska Terapihundskolans hemsida kan du läsa mer om deras verksamhet: www.terapihundskolan.se

Publicerad i tidningen Läsombudet 1 2020.
Läs mer om tidningen och hur du prenumererar: tidningen Läsombudet

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)