Bild på Linus med cykelhjälm
Foto: Catharina Kåberg

Linus levererar lådorna

Linus Eriksson på Oasens dagliga verksamhet i Östhammar älskar att cykla. Han tycker också om lässtunderna på jobbet och att ta ansvar. Han är helt enkelt som klippt och skuren för uppdraget att på sin cykel leverera LL-boklådor till andra verksamheter inom LSS i Östhammar.

På Oasen hade man tidigare ett eget lånebibliotek med lättlästa böcker för grupper inom daglig verksamhet och gruppbostäder i Öst­hammars kommun. Ett bibliotek som under många års tid byggts upp av arbetshandledaren Kristina Sundberg.

Kristina blev ett av de allra första läsombuden i Sverige i samband med Centrum för lättlästs första läsombuds­projekt i mitten av 1990-talet, och hon fortsatte med stort engagemang att vara det fram till sin pension för ett par år sedan.

Bokbil och bokcykel

Linus på sin cykelBöckerna i det egna biblioteket på Oasen finns kvar, men hur utlåningen av böckerna sker har förändrats. När några av grupperna började få svårt att ta sig till Oasen för att låna så förvandlades verksam­heternas gemensamma bil vissa dagar till Bokbil och man startade med uppsökande verksam­het istället.

När Linus började arbeta på Oasen för ungefär ett och ett halvt år sedan fick Bokbilen en filial, Bokcykeln. Nu jobbar Linus arbetskamrater Robin och Johannes tillsammans med en personal med Bokbilen varannan torsdag. Då kör de ut boklådor till de tre grupper och den gruppbostad som ligger allra längst bort i kommunen, i Österbybruk, samtidigt som Linus cyklar ut med lådor till de fyra verksamheter som finns inne i Östhammar. Personalen på Oasen ringer i förväg och berättar att Linus är på väg så att någon kan möta upp.

– Blir de glada när du kommer? frågar jag.

– Ja!!! svarar han med eftertryck och strålande, glada ögon.

Även ljudböcker i lådan

Bild på bokhylla med lättlästa böckerTotalt har man i dagsläget tjugo olika boklådor och tio till är på gång. Man har inga särskilda teman för lådorna utan innehållet är blandat för att alla ska kunna hitta något som intresserar dem. Det finns både faktaböcker, skönlitteratur och humoristiska böcker på olika nivåer i lådorna. I varje låda finns det också ljudböcker så att de som har svårt att läsa tryckt text ska kunna läsa själva genom att lyssna, om de så vill.

När det gäller Linus är ansvaret för Bokcykeln inte hans enda uppgift. Han håller också i tisdagarnas YouTube-lyssning. Då får kompisarna i gruppen önska en artist eller en låt som Linus letar fram på datorn och lägger upp på Oasens egen filmduk, och så tittar, lyssnar och sjunger de tillsammans.

Andra viktiga uppgifter för Linus är att vara sekreterare vid de arbetsplatsmöten som man har på Oasen var sjätte vecka, att hjälpa vaktmästaren och andra cykeljobb som till exempel att hämta och lämna post och tvättsäckar.

– Vilken av dina uppgifter är allra roligast? undrar jag.

– Det är … cykeljobben, svarar Linus efter att ha funderat en stund. Och att hjälpa vaktmästaren, til­lägger han glatt.

CATHARINA KÅBERG

Artikeln är hämtad ur Läsombudet nummer 4, 2017 (pdf, öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)