Susanne och Bengt diskuterar de senaste nyheterna i 8 Sidor.
Susanne och Bengt diskuterar de senaste nyheterna i 8 Sidor.

Tidningen 8 Sidor vidgar världen

– Jag kan tycka att det är vår skyldighet som personal att läsa och prata om saker som är aktuella i samhället, säger läsombudet Susanne Sandberg i Skövde.

TEXT OCH FOTO: CATHARINA KÅBERG

–  Det är viktigt att alla får möjlighet att vidga sin värld, och att vi som personal hjälper till att väcka intresset lite.

–  Ju större svårigheter människor har, desto viktigare att man har kännedom om personerna för att kunna hitta rätt när man läser, menar Susanne som arbetar på Träffpunkt LSS inom daglig verksamhet. Att vi vet lite om vad de är intresserade av så att vi kan prata om de sakerna.

När jag är på besök på träffpunkten läser Gula gruppen 8 Sidor.

– Jättebra med läsning av 8 Sidor på torsdagar för då är tidningen rykande färsk och vi kan prata om sånt som de har hört på radion och sett på TV, säger Susanne.

Vi har både schemalagd och spontan läsning, och den kan ske antingen i grupp eller enskilt. Behoven ser väldigt olika ut i våra tre grupper här på träffpunkten.

Vad tycker ni om 8 Sidor?

– Den är jättebra! Jag tycker om 8 Sidor, svarar Britt-Marie som är med i läsegruppen.

– Jag brukar läsa mycket jag. Jag läser tidningen själv berättar Bengt som ändå alltid är med när det är dags att läsa veckans tidning.

På Lyckegatans gruppbostad i Skövde läser de också 8 Sidor högt tillsammans.

– Vi har schemalagd läsning två gånger i veckan och all personal turas om att läsa, berättar Ann Jakobsson som är läsombud där. Det står inskrivet i vår arbetsbeskrivning att vi ska läsa. Av våra sex boende är fyra alltid med vid läsestunderna. Det är superviktigt för dem, de missar aldrig läsningen om de är hemma.

Varför är det bra att läsa 8 Sidor?

– Det bästa med att läsa 8 Sidor är att det är ett lättare språk och därför enklare att förmedla en nyhet än från någon annan tidning, svarar Ann. 8 Sidor är ju också särskilt riktad till våra boende. Det enklare språket och de kortare texterna gör att nyheterna i 8 Sidor är betydligt lättare för dem att ta till sig än en längre artikel i lokaltidningen SLA, Skaraborgs Läns Allehanda. Två av våra boende läser och prenumererar själva på SLA men de är med på högläsningen av 8 Sidor trots det.

Hans är en av dem som prenumererar på och läser SLA. Jag frågar honom vad han tycker om läsestunderna.

– Det är toppen! Det är bra, svarar han utan att tveka.

– Vi väljer i första hand att läsa de nyheter som handlar om Sverige eftersom de har svårt att relatera till ett annat land, fortsätter Ann. Vi läser mycket lättlästa böcker också och ju mer tid vi lägger på läsningen ju mer tänker vi på hur vi kan utveckla den så att den blir ännu bättre. Nu läser vi längre än vad vi gjorde från början och så försöker vi få till mer diskussion om vad vi har läst. Det är roligt när läsningen utvecklas till att bli mer!

Artikeln finns även publicerad i tidningen Läsombudet - nr 2, 2017

Länkar

Till hela tidningen

Till 8Sidor.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)