Agneta Json Granemalm, Årets läsombud. FOTO: Catharina Kåberg.

Årets läsombud

Priset Årets läsombud delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS-omsorgen eller äldreomsorgen. Priset är 10 000 kronor. Priset Årets läsombud har delats ut vid sju tidigare tillfällen.

Agneta blev Årets Läsombud 2019!

Agneta Json Granemalm i Ljungby är utsedd till Årets läsombud 2019.

– Nämen, vad kul! Jag tycker ju att detta är så viktigt. Så länge jag bara orkar och kan så kommer jag att fortsätta med detta, för det ger så otroligt mycket tillbaka. Att bli utsedd till Årets läsombud blir ju som kronan på allt som man har gjort under alla dessa år! säger Agneta som kommentar till utmärkelsen.

Läs mer om Agneta och de övriga nominerade

Bitte Sahlström i Östhammar blev Årets läsombud 2018

Bitte Sahlström, läsombud inom daglig verksamhet i Östhammar får det nationella priset Årets läsombud för att hon envist kämpat för att personer med intellektuella funktionsnedsättningar ska få tillgång till lättläst litteratur och nyheter. 

– Det här är jättestort, inte bara för mig utan för hela gänget här som har jobbat hårt med att sprida läsning inom daglig verksamhet, säger Bitte som utöver läsombud arbetar som arbetshandledare inom daglig verksamhet i Östhammar.

Bitte Sahlström får priset med motiveringen:

Som läsombud har Bitte betonat vikten av läsning och lättlästa medier. Genom schemalagda läsestunder och daglig läsning så har hon stimulerat till samtal och använt texter som utgångspunkt för aktiviteter. Genom att både läsa böcker och nyheter samt att arbeta med bilder och rekvisita gör hon läsningen spännande och engagerande. Bitte är även djupt engagerad i arbetet med dagliga verksamheten Oasens lättlästa bibliotek och dess arbete med att låna ut boklådor till kommunens dagverksamheter och gruppboenden.

Ingeborg Albrecht i Ystad blev Årets läsombud 2017

Ingeborg vinner priset för att hon är en dedikerad högläsare som skapar en viktig stund för äldre och personer med demens. 

– Det känns jättekul att få det här priset. Vad jag än läser för de äldre, vare sig jag väcker glömda minnen till liv eller inte, är min målsättning att ge lyssnarna min fulla uppmärksamhet, min positiva energi, min vardagsglädje, säger årets vinnare Ingeborg Albrecht.

Vid prisceremonin talade Helena Kettner Rudberg, marknadschef på MTM, Lena Malmquist, bibliotekschef på Ystads bibliotek och Riccard Axtelius från Socialnämnden.

Ingeborg Albrecht får priset med motiveringen:

”Priset för Årets läsombud 2017 delas ut till Ingeborg Albrecht som varit aktiv högläsare i 9 år. Ingeborg började läsa högt för sin dementa mamma och läste snart för hela avdelningen på mammans äldreboende i Ystad. Vikten av högläsning stod tidigt klar för Ingeborg som först genom ett medborgarförslag och sedan genom att hålla utbildningar i samarbete med Medborgarskolan skapat bra förutsättningar för fler högläsare i kommunen. Under sina utbildningstillfällen har Ingeborg konsekvent betonat vikten av bemötande, kunskap om demens och regelbundna rutiner i samband med läsningen. Ingeborg läser själv högt en gång i veckan. Hon läser lättlästa böcker och arbetar kreativt med bland annat recept och ordspråk som många äldre känner igen.

Ingeborgs stora engagemang och ansvarstagande uppskattas av kommunens anhörigsamordnare, Ystads bibliotek och alla andra som ser de positiva effekterna av hennes långvariga arbete.”

Ingrid Jonsson utsågs till Årets Läsombud 2016

– Det känns otroligt stort, det är så roligt att få ett pris för något som jag själv tycker är så roligt att göra, säger årets vinnare Ingrid Jonsson.

 – En bok betyder så mycket, mer än du tror. Det är ett budskap jag alltid försöker förmedla. Boken kan vara rolig, spännande eller tråkig men den berör alltid.

Ingrid Jonsson får priset med motiveringen:

”Priset för Årets läsombud 2016 delas ut till Ingrid Jonsson som varit aktiv som läsombud i Lidköping i tio års tid. Ingrid får priset för sitt djupa engagemang för att förmedla litteratur och samhällsinformation till människor inom LSS-omsorgen. Ingrid läser och inspirerar till läsning på gruppboendet där hon arbetar, i en bokcirkel för pensionärer från LSS-boenden samt på bibliotekets bokcafé för personer på gruppboenden och daglig verksamhet.

Ingrid är dessutom engagerad i den lokala arbetsgruppen för läsombud i Lidköping och har ett nära samarbete med biblioteket. Ingrid uppskattas för sin förmåga att dramatisera och tillgängliggöra innehållet i böcker och för att hon ser alla deltagare som unika individer och anpassar läsningen så att den passar alla.”

Susanne Sandberg från Skövde blev Årets läsombud 2015

- Det känns jätteroligt, vi är många som har jobbat länge med att få fler människor att läsa, säger årets vinnare Susanne Sandberg. Jag ser utmärkelsen som en möjlighet att sprida kunskap om vilka arbetsredskap vi kan få via Myndigheten för tillgängliga medier. Förhoppningsvis kan jag nå människor som inte vet att lättläst finns.  

Vid prisceremonin talade bland annat bibliotekschefen vid Skövde stadsbibliotek Anne Gullstrand, fritid- och kulturnämndens ordförande och Roland Esaiasson, generaldirektör vid MTM som delade ut priset.

- Susanne är verkligen en värdig vinnare, säger Roland Esaiasson. Hennes insats som läsombud och läsombudsinspiratör är ett föredömligt exempel på hur vi kan skapa ökad tillgänglighet till böcker och tidningar.

Susanne Sandberg får priset med motiveringen:

"Utmärkelsen Årets läsombud 2015 tilldelas Susanne Sandberg. Susanne arbetar vid Resurs Träffpunkt LSS i Skövde och har varit aktiv som läsombud under 20 års tid. Hon drivs av ett starkt engagemang, och brinner för att genom högläsning av lättlästa böcker och nyheter vidga världen för deltagarna i läsestunderna.  

Hennes utgångspunkt är att det finns texter och böcker att läsa för alla människor, om man gör det på det sätt som passar just dem bäst.  Susanne hjälper också de som kan läsa själv att hitta böcker. Som medlem i den lokala arbetsgruppen för lättläst är Susanne även delaktig i arbetet med att inspirera andra läsombud genom bland annat läsombudsträffar.

Hon var också under 10 år ansvarig för daglig verksamhets eget lättlästa bibliotek. Susanne är en stor inspirationskälla och ett fint föredöme för andra läsombud!" 

Tidigare pristagare

2014 Ann Erixson, Halmstad
2013 Barbro Granberg och Helena Oskarsson, Piteå
2012 Marie Schelander, Härryda

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)