Handledning till Kapten Rollas äventyr av Mats Ahlsén

Om lektionen

Uppgifter:
, Introduktion av roman
, Gemensam läsning
, Diskussion
, Fördjupning
, Funderingsfrågor

Ladda ner lektionsmaterialet


Uppgifter: Introduktion av roman, gemensam läsning, textfrågor, diskussionsuppgift, fördjupningsuppgift 
Bokens lättlästnivå: 3, lätt 
Målgrupp: Handledningen fungerar för olika åldrar, skolformer och bokcirklar

Kapten Rollas äventyr är en mustig och fantasieggande berättelse som bygger på verkliga händelser och historiska dokument. Boken är illustrerad med både foton och illustrationer från omkring 1890 då den unge äventyraren och ballongflygaren Viktor Rolla kom till Stockholm för att uppträda i sin luftballong. Under artistnamnet Kapten Rolla tjänade han pengar som luftseglare. Han var modig, för att inte säga dumdristig, och riskerade sitt liv på varje luftfärd.

Kapten Rolla lyfte högt i sin ballong från Mosebacke, för att sedan dala till marken i en fallskärm. Hela Stockholm ville se Kapten Rolla flyga! Tidningarna skrev om honom och teaterchefen på Mosebacke gjorde honom till stjärna. Men vid tredje flygningen förlorade Rolla kontrollen över ballongen och svävade ut över vattnet, bort från land. I flera timmar syntes han bara som en prick på himlen och dagen därpå hittades han död i havet. Uppståndelsen blev enorm. Tidningar världen över skrev om den sorgliga historien om Kapten Rolla, och hans begravning blev en av 1800-talets allra största. Minst 60 000 människor följde honom till graven.

Författaren Mats Ahlsén har arbetat i fyrtiofem år som journalist. Han har bland annat varit chefredaktör för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor. Han är i sitt författarskap fascinerad av det äkta, det som har hänt på riktigt och som vi kan och bör lära oss någonting av. Det märks i flera av hans böcker, som Kapten Rollas äventyr, Axel var idiot och När jag var ung.

Handledningen är framtagen av Jenny Edvardsson för LL-förlaget och MTM.