Allmänna handlingar och arkiv

I Sverige har var och en rätt att ta del av allmänna handlingar hos myndigheter. Ofta är handlingarna offentliga men en del kan vara skyddade av sekretess. Här kan du läsa mer om hur du går till väga för att ta del av allmänna handlingar hos MTM.

Enligt lagen är en handling allmän när den har inkommit till en myndighet eller har upprättats (skapats och färdigställts) hos myndigheten. En allmän handling kan vara offentlig eller omfattas av sekretess (hemlig).  Alla allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda har du rätt att ta del av.

En handling kan till exempel vara avtal, beslut, protokoll, rapporter och utredningar, e-post och brev.

Ta del av handlingar

Vill du ta del av allmänna handlingar från MTM kan du kontakta vårt kontaktcenter. Du kan även besöka oss på plats.

E-post: info@mtm.se
Telefon: 040 653 27 10.

Adress

Hans Michelsensgatan 2
211 20 Malmö

Receptionens öppettider

Helgfri måndag till fredag, klockan 09:00 till 15:00
Lunchstängt, klockan 12:00 till 13:00.

Anonymitet

Du har rätt att vara anonym när du vill ta del av allmänna handlingar. Du behöver inte heller berätta varför du vill ha handlingarna.

I vissa fall måste vi ställa frågor för att kunna pröva om det finns något hinder för att lämna ut handlingen. Detta kallas för sekretessprövning. 

Om du inte får ta del av en handling

Om du inte får ta del av en handling har du alltid rätt att få ett skriftligt beslut på detta med motivering och hänvisning till hur du överklagar. Du överklagar till kammarrätten.

Vilka allmänna handlingar hanterar MTM?

Vilka allmänna handlingar som MTM hanterar finns beskrivet i vår arkivbeskrivning och dokumenthanteringsplan. Du är också välkommen att vända dig till oss med frågor om du söker efter något särskilt.

MTM:s dokumenthanteringsplan, (PDF, 201 Kb, öppnas i nytt fönster).

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)