"Alla har rätt att få något läst till sig"
Maila Goman läser för alla – det egna gruppboendet, på förskolan och en träffpunkt. Hon åker också på lästurnéer till sjukhus, livsmedelsaffärer och SFI. Nu prisas hon som Årets Läsombud 2022.
I november delade Cecilia Broberg, chef för enheten Användarstöd som ansvarar för Läsombudsverksamheten vid MTM, ut diplomet Årets läsombud till Maila Goman. När Läsombudet gratulerar Maila Goman har hon hämtat sig något och säger:
– Tack, det känns kul! Men fortfarande lite overkligt. Jag brukar inte ha sådan tur.
Maila är 34 år och bor på LSS-boende i Skövde. Hon började läsa för andra för närmare 14 år sedan och högläser ofta. En gång i veckan läser hon på gruppboendet som hon själv tillhör. Läsombudet undrar om det är lätt eller svårt att välja böcker att läsa.
– Det är lite både och. Ibland vet man inte vad de som lyssnar har för intressen så jag tar böcker som de flesta tycker om. På boendet kan jag läsa Astrid Lindgren och olika lättare roliga böcker som komedier och en och annan deckare. Jag försöker också läsa böcker som passar tiden på året; som nu inför jul kan jag läsa julböcker. Till Halloween väljer jag kanske lite läskigare, men inte för läskigt!, säger Maila som just nu läser en faktabok om korpen.
Det kan också bli läsning ett par gånger i veckan på förskolan där hon jobbar. Där får barnen välja böcker. Två gånger i veckan läser Maila också på lästräffarna på ett trygghetsboende i centrala Skövde.
– Där blir det oftast att jag läser lokaltidningen. Och någon gång emellan en retrotidning. Då kan det bli om något som hände på 40- och 50-talen så att de äldre minns sin barn- och ungdom.
Maila läser också när det är Boktimma på Stadsbiblioteket och varje höst anordnas Friskvårdens dag i Skövde då Maila och hennes läsgrupp sprider information om lättläst litteratur. På höstarna anordnas också Lässtafett då läsgruppen åker runt och läser.
– Vi har varit på sjukhuset. Ett år var vi på ICA Maxi och vi har varit två gånger på SFI.
Om hur det kom det sig att hon blev Läsombud svarar Maila:
– Jag hade läst lite tidigare för olika grupper inom den dagliga verksamheten inom LSS så Susanne frågade om jag ville bli läsombud och jag svarade ja!
Susanne Sandberg arbetar vid Resurs Träffpunkt LSS i Skövde och var den som nominerade Maila till Årets läsombud.
– Jag nominerade Maila för att hon är en pärla i vår arbetsgrupp för Läsombud LSS i Skövde kommun. Maila har varit med i jättemånga år. Hon är så plikttrogen och ställer alltid upp. Hon är en lugn person med huvudet på skaft. Jag tyckte att det vore dags för en person med funktionsvariation att bli årets läsombud. Som alla Läsombud älskar hon förstås att läsa men Maila är ju så himla bra!
Susanne blev själv korad till Årets läsombud 2015 och tycker det är roligt att stimulera Läsgruppen LSS i Skövde.
– Att inspirera är roligt! Jag försöker ofta ge exempel på hur lyckat det kan bli. Vilken glädje, kunskap och känsla man kan få tillsammans när man minst anar genom att dela en bok med någon. Jag har aldrig träffat någon som jag inte kunnat dela en läsupplevelse med.
Susanne pekar också på en sak som är viktig att tänka på: Hur skulle man själv göra om man inte kunde läsa eller skriva. Att det är viktigt med högläsning håller Maila Goman verkligen med om och förklarar rättframt:
– Om man tycker att det är svårt att läsa kan man be någon annan göra det, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker det är viktigt att alla ska ha rättigheten att ha något läst till sig, oavsett om man har lässvårigheter eller om man är nysvensk. Dessutom kan de man läser för slappna av för om de är stressade eller rastlösa är det bra att lyssna på en bok!
Juruns motivering:
Maila Goman har läst högt för andra människor i många år. Hon läser böcker för både vuxna och barn som inte kan läsa själva. Med plikttrogenhet, inspiration och goda idéer har hon bidragit till arbetet med högläsning i arbetsgruppen Läsombud LSS i Skövde kommun. Att själv ha funktionsnedsättning har inte hindrat henne från att läsa högt för både kamraterna i gruppbostaden, barn i förskolan och även för patienter i sjukvården och elever inom SFI.
Text: Catarina Ek