Maria Ståhl sitter utomhus med gröna träd bakom sig och en blomkruka i förgrunden. Hon håller i en blå bok och ler.
Bildtext: Maria arbetar med att få med hela kroppen under sina lässtunder. Rörelsepauser är lika viktiga som läsningen.

Hon varvar högläsning med meditation

Fem frågor till Maria Ståhl, högläsare och läsledare inom Shared Reading som använder yoga och meditation under lässtunderna.

Hur kommer det sig att du blev högläsare?

– Jag har alltid läst, mycket och gärna. Och har alltid tyckt om att läsa högt. När barnen var små var det en självklarhet. På de skrivutbildningar jag gått har jag arrangerat högläsningar i olika former. Jag ville under flera år engagera mig mer men det var inte lätt att kombinera med ett heltidsarbete. Efter att jag startat eget och kunde styra min tid är jag sedan 2017 högläsare på några olika äldreboenden i Växjö. 

 

Hur använder du yogan under högläsningen?

– Jag inleder alltid med en stunds guidad meditation. För att lugna ner andningen och landa i rummet och göra plats för texten. Göra plats för både författarens ord men också de egna känslorna, associationerna och reflektionerna. Efter cirka 20–25 minuter så rör vi på oss en stund. Mjuka och aktiva rörelser, både sittande och stående för att piggna till, öva lite balans, styrka och smidighet. 

– Högläsning är en fysisk upplevelse som för mig är starkt förknippad med yogan. En förening av ord, tanke, våra olika sinnen, medkänsla och förståelse. Att associera, både ensam och tillsammans vid ett högläsningstillfälle, och kanske vidga sin förståelsehorisont. Att andas och lyssna med hela sig och ”låta ordet bli kött”. Det lät ju lagom pretentiöst haha! Men det är ju bara så in i bomben kul!

 

Var högläser du någonstans? 

– Jag läser en timme i veckan på Lyckans Café i Växjö. På torsdagar läser jag noveller och efteråt sitter de som vill kvar och samtalar utifrån texten. Jag är med i början av samtalet men jag vet att de brukar sitta kvar och prata efter att jag har gått. Jag började läsa på ett äldreboende och när pandemin kom läste jag via Zoom och det gick bra. Jag är också läsledare inom Shared Reading och höll två ”läs- och pratcirklar” hösten 2022, vilket var fantastiskt roligt och uppskattat. Vi hoppas kunna återuppta detta i höst.

 

Vad högläser du för böcker?

– Jag läser allt möjligt. Just nu är det noveller som tar runt 30 minuter att läsa. Annars har jag läst både poesi och prosa. Ett litet axplock är: Utvandrarna, Vem älskar Yngve Frej, Florence Stephens förlorade värld, Regnmannen och poesi av Karin Boye, Tomas Tranströmer med flera.

 

Varför är det viktigt med högläsning?

– För mig är det viktigt att få dela orden och berättelserna med andra. Att lyssna och reflektera och få möjlighet att tala om känslor och erfarenheter utan att behöva prata om sig själv. Och samtidigt bli varse hur olika vi kan tolka och uppleva något vi hör och att det är ok. 

Text: Catarina Ek

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)