Gå till huvudinnehåll

Sök

Fullsatt på MTM:s workshop om taktila bilder

6-åriga Sigrid visar upp sin taktila bild. En grön groda.

”Jätteroligt” och ”nytt” var några av barnens reaktioner när de fick skapa egna taktila bilder på Barnens littfest i Umeå. På fotot ovan visar Sigrid Elfmark, 6 år, upp sin taktila groda.

Långtifrån alla känner till taktila bilder och bilderböcker. De finns främst till för barn med synnedsättning men även barn med kommunikativa svårigheter kan ha stor hjälp av taktila bilder för att utveckla sitt språk.

Vi på MTM vill att fler ska känna till möjligheten att läsa taktilt så när vi fick frågan om att delta på Barnens littfest på stadsbiblioteket i Umeå var det inget svårt val att tacka ja!

Annica Norberg och Catinka Grunditz hade i förväg utformat workshopen för att alla skulle kunna delta, oavsett förkunskaper. Annica är formgivare och har arbetat länge med att formge just taktila bilder. Catinka är pedagog på MTM och arbetar med myndighetens taktila produkter. När vi möts i Umeå har Annica Norberg med sig en färgglad dragväska med skålar och korgar fulla med laserskurna taktila former med självhäftande baksidor samt svarta kort som både barn och medföljande vuxna ska få skapa bilder med.

I Sagorummet på Väven är det fullsatt i rummet från början till slut. Flera av de som deltar har läst om workshopen i programmet och vill ta reda på mer om taktil bild.

Ett tjugotal personer, både vuxna och barn sitter vid tre olika bord och gör taktila bilder. På borden ligger papper i olika textur, material och färger.

– Det känns jätteviktigt att fler får veta att det här finns, säger Elisabeth Thysell som är här med sin dotter Zoe Thysell, 7 år.

Zoe är nöjd med materialet som fanns att arbeta med, särskilt de glittriga klippta formerna.

– Jätteroligt! tycker Zoe som sitter kvar under nästan hela workshopen.
Det surrar i rummet av barn och vuxna som känner på materialen och testar att skapa motiv. De minsta deltagarna är bebisar och barn från två år och uppåt är med och pysslar, en del med sina föräldrar och en del med mor- eller farföräldrar.

Flera av deltagarna vill visa upp vad de skapat och försäkra sig om att det går bra att ta med sig sina kort hem. Sigrid Elfmark, 6 år, är nöjd.

– Det var jättebra. Jag har gjort en groda med en grön måne och en gul sol. Jag har också jättemycket pyssel hemma, berättar hon.

Hilma Hognert, 9 år, är här med sin mamma Lina Hognert och båda berättar att de var nyfikna på vad taktil bild är.

– Det här är nytt för oss, säger Lina Hognert.

– Det var roligt, jag har gjort en hiphop-anka, säger Hilma Hognert.
På bänkarna i Sagorummet finns också flera taktila kollageböcker för de barn som hellre vill höra en saga. Och bänkarna behövs, för när det blir fullt runt borden kan de vuxna sätta sig där och titta på en stund.

– Jag hade väntat mig att det skulle komma många men jag blev positivt överraskad över att det flöt på så himla bra. Det blev ett naturligt flöde av de som ville vara med, säger Catinka Grunditz.

Flera av besökarna berättade att de arbetar på förskola och blir inspirerade att göra taktila bilder med barnen.

– Nu vet vi att konceptet funkar väldigt bra och vi kommer kunna återanvända både material och upplägg.

Text och foto: Hedvig Weibull

Uppdaterad: 19 mars 2025
Dela:

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Håll dig uppdaterad om vad som händer på MTM och inom tillgänglig läsning i Sverige och i världen.