Bild på ung man med glasögon

Saeed lär sig svenska med lättlästa texter

Saeed Saeedi från Afghanistan kom till Sverige för två år sedan. Då talade han dari, persiska och lite engelska. Men med böcker på lättläst svenska har han snabbt kommit in i det svenska språket.

TEXT PER WALLGREN FOTO LIZA SIMONSSON

Saeeds modersmål är dari. Han talar dessutom persiska och när han kom till Sverige för två år sedan kunde han även lite engelska. Nu går han det naturvetenskapliga gymnasieprogrammet i Stockholm. Där har de alla lektioner på engelska. Men han talar svenska med kompisar och läser svenska som andraspråk två timmar i veckan.

Det var efter ungefär tre månader i Sverige som Saeed fick en bok på lättläst svenska av sin lärare.

– Efter det fick vi en ny bok att läsa varannan vecka, eller oftare om man ville plugga hårdare. Den första boken hand-lade om en afrikansk tjej som kom till Sverige, hur det var för henne. Den var väldigt lättläst och tunn, ungefär 40 sidor.

Läser återberättade klassiker

Saeed har läst flera återberättade klassiker på lättläst svenska. I somras läste han Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström.

– Den gillar jag. Jag kan gå runt på Södermalm och se hur gatorna ser ut nu och jämföra med hur det var i boken för mer än hundra år sedan. Han har även läst Ivar Lo Johanssons Kungsgatan.

– Det var lite svårt i början, men så kom jag in i handlingen och blev nyfiken på vad som skulle hända. Den handlar om en kille som på 30-talet kommer från landet och vill bygga sitt drömliv i staden Stockholm. Saeed fortsätter:

 – Boken är intressant för att man ser hur det var på den tiden, med mycket sjukdomar och hur tufft det var att jobba i Stockholm. Jag är nyfiken på sådana böcker för att det påminner mig om Afghanistan där vi har det tufft nu, men i framtiden kan det bli ett bra samhälle där också. I dag klarar Saeed av att läsa vanliga böcker på svenska, men det går fortfarande tungt och han försöker hitta böcker på lättläst om det finns.

Först lättläst sedan svårare

– Jag försökte läsa den vanliga versionen av Kungsgatan, den som inte är på lättläst svenska, men det var jobbigt och jag var tvungen att koncentrera mig så hårt att jag fick ont i huvudet.

Vad har du för råd till andra som vill lära sig svenska?

– Mina kompisar frågar mig hur jag kunde lära mig svenska så snabbt. Då säger jag: läs böcker, först lättlästa sedan svårare. Jag rekommenderar dem att läsa så mycket böcker som möjligt och den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor. Sedan kan de fortsätta med mer komplexa böcker.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)