Bild på SFI gruppen som läser Sjöbergs affär

Personerna i Sjöbergs affär har många SFI-vänner i Göteborg

Berättelsen om personalen i Sjöbergs affär finns nu i tre delar. Långt innan Sjöbergs blev en bokserie på LL-förlaget hade texterna provats ut och blivit godkända av SFI-elever i Göteborg.

bild på Lars-Lindqvist-och-Sara-AnderssonDet är inte lätt att hitta lämpliga böcker för dem som är helt nya i svenska språket. SFI-lärarna Sara Andersson och Lars Lindqvist tog saker i egna händer och började skriva böcker själva. Resultatet är en serie om de anställda i Sjöbergs affär.

De två första böckerna "Ut med hunden" och Bråk i bilen" kom ut våren 2014 på LL-förlaget. Den tredje delen kom i augusti samma år- "Ny i butiken". Det är korta berättelser med mycket enkelt språk och tydliga bilder av Helena Davidsson Neppelberg.På varje sida finns bara cirka 4 - 8 rader text. Ändå innehåller varje bok en hel liten berättelse med ett problem som behövas lösas.

Bra jobb-ord behövs

- Eftersom våra elever ska ut på arbetsmarknaden så snart som möjligt så tänkte vi att det bästa är att placera berättelserna just på en arbetsplats. Då får man automatiskt med ord och uttryck som är användbara är man
söker jobb, säger Sara och Lars, som båda arbetar på Sveas SFI i Göteborg.

Böckerna blev noggrant utprovade redan innan de kom ut på LL-förlaget. Det började nämligen med att Sara och Lars lät trycka dem på print on demand för några år sedan. Sedan dess har Sjöbergs använts flitigt.

- Man kan använda Sjöbergs på olika nivåer, menar Sara. På A-nivå jobbar man tätt tillsammans med eleverna och på B-nivå kan man låta eleverna arbeta mer självständigt med böckerna. Det finns fyra nivåer på SFI, A - D, där A är nybörjare.

- Jag föredrar att arbeta med just skönlitteratur, säger Sara. Då får eleverna en tydlig motivation: Jag behöver veta hur det här verbet böjs för att kunna läsa den här boken - inte tvärt om.

En riktig bok med hårda pärmar

När man börjar med en ny bok på Sveas får alla betala en depositionsavgift när de får boken. Sedan kan de välja att få pengarna tillbaka och lämna tillbaka boken efter kursen, eller de kan välja att behålla boken och inte få pengarna tillbaka. En del säger från början att de vill behålla boken.

- Många elever vill behålla boken eftersom det kan vara den första bok de har läst på svenska, berättar Lars.Det är en riktig berättelse, det är skönlitteratur. En bok med hårda pärmar. En riktig bok helt enkelt.

Lars menar att det är viktigt för eleverna att få en sådan känsla.

Välkommen och varsågod är trevliga ord

bild på Sommai-Wichaphun_webb

Jag får vara med under en lektion där Sjöbergs används i en grupp som är i slutet av B-nivån på SFI. Sara delar ut ett papper med frågor på texten och ett annat papper med påståenden om texten som är antingen korrekta eller felaktiga. Sedan diskuterar gruppen utifrån detta.

- Vad betyder det att affären är trevlig? undrar Sara.

- Det är trevlig personal, de smajlar, de säger välkommen och varsågod, svarar någon.bild på Xi-chan-och-Ibrahim-Mohamed_webb

Sara berättar att gruppen brukar skriva en fortsättning på en berättelse som de har läst. De brukar också öva på att skriva sammanfattningar.

- Det är väldigt nyttigt. Många har ingen känsla för vad en sammanfattning är. De är vana att återge exakt det som står i en text. Det är bra att fundera över vad som är det viktigaste i en berättelse - och det kan vara olika saker för olika människor, säger Sara.

Vissa ord och uttryck från tidigare berättelser har fastnat och blivit flitigt använda av deltagarna: »Mitt hjärta gråter.«. »Hit med hundra spänn.«

Tvillingar och dubbelbarn

Det har också skapats nyord i gruppen. Riktigt bra sådana. Varför ska man krångla till det och säga tvilling när man lika gärna kan säga dubbelbarn?

Men nu är det Sjöbergs affär som gäller på Sveas.

Personerna i böckerna har nästan blivit som vänner efter idogt tragglande med alla detaljer i berättelserna.

- Vi får väl skriva till Fadi och fråga hur länge han har arbetat i butiken, säger Ibrahim skämtsamt när gruppen diskuterar vad det egentligen står i texten.

Text och Bild: AnnMarie Lindman

På bilderna ser vi uppifrån:

- Hela SFI-gruppen på Sveas
- Lars Lindqvist och Sara Andersson
- Sommai Wichaphun
- Xi cahn och Ibrahim Mohamed

Det finns tre böcker om Sjöbergs affär

Bråk i bilen (öppnas i nytt fönster)
Ut med hunden (öppnas i nytt fönster)
Ny i butiken (har utgått ur sortimentet)

bild på Bråk i bilen  bild på ny i butiken  bild på ut med hunden

Det finns lektioner till alla tre böckerna

Lektion till Bråk i bilen
Lektion till Ny i butiken
Lektion till Ut med hunden

Spara

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)