Tibi - Biblioteket för anpassad litteratur - är en bibliotekstjänst från det norska nationalbiblioteket som skapar och lånar ut tillgänglighetsanpassad litteratur. Biblioteket meddelar den 6 november att kurslitteratur som är universellt utformad av förlagen inte längre kommer att ingå i deras utbud. Så här resonerar MTM kring utvecklingen i Norge.
Har du dyslexi eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF, till exempel ADHD, ADD, autism eller språkstörning) och använder Legimus? Då söker vi dig till en studie om lyssningsläsning.
Allt fler studenter behöver tillgänglig läsning för att klara studierna vid universitet och högskola. Nu finns det en ny vägledning kring lyssningsläsning som riktar sig särskilt till dig som möter studenter.
För första gången sedan 2018 får alla hushåll i Sverige en ny version av broschyren som ger råd och stöd i händelse av kris eller krig. Broschyren produceras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och skickas ut med start 18 november 2024.
Hur kan lättläst bli ett kraftfullt verktyg för demokrati? Och ge fler tillgång till nyheter, information och litteratur på läsarens egna villkor? Det är några av de frågor som MTM:s nya kunskapsöversikt ”Lättläst – för ökad inkludering och stärkt demokrati” undersöker.
Nu är ansökningsperioden öppen för kulturtidskrifter som vill ge ut sin tidskrift som taltidning genom MTM, år 2025. Sista ansökningsdag är den 15 november 2024.
7 – 13 oktober är det den Europeiska dyslexiveckan. Temat för veckan är i år ”Rätten att utvecklas hela livet”. Rätten att lära och utvecklas gäller alla – även personer som har svårt att läsa, skriva eller räkna.
Efter lanseringen av ny bakomliggande teknik våren 2024 jobbar MTM nu vidare med att göra Legimus snabbare, säkrare och mer användarvänligt. Både teknisk säkerhet och en ny tjänst står i fokus under hösten 2024.
Källkritik, ny lag om tillgänglighet – och lättlästa tidningen 8 Sidor fyller 40 år. MTM är med på Bokmässan i Göteborg och visar upp en stor bredd av tillgänglig läsning.
Kring veckan som börjar med 23 september lanseras nya mtm.se. Webbplatsen har fått ny design och nya funktioner som förbättrar användarupplevelsen och ökar tillgängligheten.
Ett enhälligt extrainkallat årsmöte har beslutat att lägga ner Svenska Daisykonsortiet, SDK, för att istället skapa ett separat dialogforum som är oberoende av MTM.
Studenter som möter läshinder har rätt att få tillgänglig kurslitteratur. Just nu är MTM mitt uppe i ett omfattande utvecklingsarbete för att möta förändrade förutsättningar.
I Sverige har alla med en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text rätt att kunna läsa litteratur, nyheter och samhällsinformation utifrån sina förutsättningar. MTM har i uppdrag från regeringen att göra det möjligt. Därför finns Legimus, ett digitalt bibliotek med talböcker och andra tillgängliga format som MTM producerar med stöd av ett undantag i upphovsrättslagen. Nu lanserar MTM en ny riktlinje som ett stöd i arbetet med att motverka otillåten användning av Legimus.