En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • Ny bok ger fler möjlighet att sova bättre

  Har du svårt att sova? I så fall är du inte ensam – vi är många som sover dåligt i perioder. I den lättlästa boken En god natt hjälper psykolog Helena Kubicek Boye oss att förstå vad som påverkar vår sömn och hur vi kan sova bättre.

 • Jessica Frej släpper lättläst kokbok

  Jessica Frej är proffs på supergod mat som är lätt att laga. Nu släpper hon en ny pedagogisk kokbok som är lätt att förstå och hänga med i. I Laga mat har hon samlat sina bästa recept på middagar med så få ingredienser och moment som möjligt, så att även personer med lässvårigheter ska få tillgång till en kokbok med goda recept.

 • Fortsatt arbete med kvalitet i tal- och punktskriftsböcker

  Tidigare i år berättade vi om vårt arbete för att kontrollera och förbättra kvaliteten i våra produkter. Vi arbetar kontinuerligt med kvalitetsfrågor och i år har vi satsat extra på talböcker och punktskriftsböcker.

 • Internationella läskunnighetsdagen: MTM lyfter värdet av nätverk för tillgänglig läsning

  Idag den 8 september, på den internationella läskunnighetsdagen, publicerar MTM tillsammans med andra myndigheter och organisationer i Norden och Schweiz som verkar för den demokratiska rätten till information, ett uttalande där vi pekar ut en gemensam riktning framåt:

 • Nytt från LL-förlaget: Boken Kattvakten nyanserar bilden av ensamliv

  Idag släpps boken Kattvakten av Malin Lindroth, på LL-förlaget. Kattvakten är en berättelse om utanförskap och om att hitta sitt eget sätt att leva. Ett oskyldigt missförstånd leder till att huvudpersonen Mary hamnar i ett svårt läge där hon måste välja mellan att vara del i en nyfunnen gemenskap eller att berätta sanningen.

 • Nya Legimus.se är under utveckling

  Som vi tidigare berättat om så pågår ett intensivt arbete bakom kulisserna på Legimus för att erbjuda en bättre läsupplevelse. Legimus kommer att fungera på samma sätt som idag och ha samma funktioner, men webbplatsen Legimus.se kommer att få ett nytt utseende och vi uppdaterar den till modernare teknik.

 • Nominera till MTM:s pris Läsguldet – tillgänglig läsning för alla!

  Nu är det snart sista chansen att nominera till MTM:s pris Läsguldet – tillgänglig läsning för alla! Det är Sveriges enda läsfrämjande pris som lyfter insatser för att sprida läsglädje för personer som av olika anledningar behöver stöd i sin läsning. Priset som delas ut i november är på 25 000 kronor och ska gå till att fortsätta sprida tillgänglig läsglädje. Skicka in din nominering senast den 6 september!

 • MTM undertecknar Deklaration för en stark demokrati

  Den 5 juli undertecknar vi på MTM Deklaration för en stark demokrati. I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige och deklarationen syftar till att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra att fler tar ställning och arbetar för att stärka demokratin.

 • Talboken kommer

  Talboken kommer är en tjänst genom vilken folkbibliotek kan förmedla talböcker via internet till låntagare som har svårt att ta sig till biblioteket och inte kan använda appen Legimus eller egen nedladdning.

 • MTM:s remissvar på Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3)

  I januari lämnade utredningen om stärkta skolbibliotek och läromedel in delbetänkandet Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3) till Utbildningsdepartementet. Delbetänkandet rör den del av uppdraget som handlar om att utreda och föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken i syfte att ge alla elever likvärdig tillgång till skolbibliotek.

 • Satsning på kvalitet i talböcker

  Vi jobbar ständigt med att kontrollera och förbättra kvaliteten i våra produkter. Just nu är vi mitt uppe i en särskild satsning kring talböcker, med anledning av de kvalitetsbrister som våra läsare uppmärksammade oss på tidigare i år. Fel i inläsningar eller störande ljud ska inte förekomma och vi beklagar att vi inte fångade upp detta innan böckerna nådde våra läsare. Här kan du läsa mer om vad vi har gjort under våren för att komma tillrätta med de här problemen och för att höja kvaliteten i våra talböcker ytterligare.

 • Vi medverkar på Almedalen och Bokmässan

  För oss på MTM är det viktigt att medverka i sammanhang där vi kan lyfta frågor om tillgänglig läsning. Vi är därför glada över att vara med både under Almedalen i sommar och på Bokmässan i höst. Under rådande omständigheter deltar vi digitalt – något som möjliggör för fler att ta del av våra programpunkter.

 • Vill du vara med i MTM:s referensgrupp för punktskrift?

  Är du 18 år och uppåt, van punktskriftsläsare och intresserad av det mesta som rör punktskrift? Då behöver vi din hjälp!

 • Lättläst bok om demokrati – för allas möjlighet att ta del av sina rättigheter

  I Sverige firar vi i år att demokratin är hundra år. Men egentligen var det först 1989 som alla vuxna medborgare fick rätt att rösta i Sverige, då möjligheten att omyndigförklara någon togs bort. Och långt ifrån alla nyttjar – eller vet om – sina demokratiska rättigheter. Med boken Det är vi som bestämmer! – Så funkar demokrati vill journalisten Moa Candil tillgängliggöra frågan om demokrati.

 • Lisa Förare skriver lättläst magisk och vemodig vuxensaga

  Övernaturliga inslag är ett sätt att göra vardagliga problem mer intressanta. Det konstaterar Lisa Förare, matskribenten som blev romanförfattare och som nu debuterar i lättlästgenren. I dag släpps nämligen boken Under fullmånen på LL-förlaget – en magisk och vemodig vuxensaga med en hoppfull underton.

 • Årets första nummer av Läsliv har anlänt!

  Lagom till vårens ljuva bris har årets första nummer av Läsliv precis anlänt. Detta demokratiåret uppmärksammas på olika sätt runt om i landet, och i det här numret av Läsliv har flera av texterna just temat demokrati. Bland annat berättar vår generaldirektör om vad MTM gör för att värna om demokratin. I vanlig anda buds det på spännande och intressanta reportage. Läs det redan idag!

 • Legimus ska bli ännu bättre för dig som är läsare!

  På MTM är läsaren alltid viktigast. Under våren kommer vi därför att göra vårt digitala bibliotek Legimus ännu bättre för dig som läser våra talböcker. Tack vare ny och modern teknik kommer vi att kunna skapa bättre böcker som också blir färdiga mycket snabbare.

 • Barnen upptäcker böckernas värld genom fingrarna med MTM:s taktila bilderböcker

  En bokupplevelse kan engagera många sinnen samtidigt. För vissa barn är den taktila bilderboken det första mötet med en bild. För andra kan boken stärka det egna språket.

 • Lättläst om ensamhet och gemenskap av Johan Werkmäster

  Humor, värme och vemod blandas i nya boken Det får duga med en katt, av den uppskattade lättlästförfattaren Johan Werkmäster. I boken möter vi Sonja som känner sig ensam och längtar efter sällskap. Johan Werkmäster berättar en varm och underhållande historia om längtan efter gemenskap.

 • Fullspäckat digitalt program för årets upplaga av Tactile Reading

  Att bli inspirerad, få ny kunskap och kunna mötas – om än i digital form. Det hoppas Astrid Kristin Vik, som ingår i programkommittén för Tactile Reading, att de som deltar ska bära med sig från konferensens två dagar. För trots att Tactile Reading på grund av coronapandemin sker helt digitalt är programmet fullspäckat och förväntningarna stora. Oavsett om du är forskare, pedagog, utvecklare eller brukare är tanken att ska du hitta något som passar just dig.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)