En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • MTM undertecknar Deklaration för en stark demokrati

  Den 5 juli undertecknar vi på MTM Deklaration för en stark demokrati. I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige och deklarationen syftar till att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra att fler tar ställning och arbetar för att stärka demokratin.

 • Talboken kommer

  Talboken kommer är en tjänst genom vilken folkbibliotek kan förmedla talböcker via internet till låntagare som har svårt att ta sig till biblioteket och inte kan använda appen Legimus eller egen nedladdning.

 • MTM:s remissvar på Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3)

  I januari lämnade utredningen om stärkta skolbibliotek och läromedel in delbetänkandet Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3) till Utbildningsdepartementet. Delbetänkandet rör den del av uppdraget som handlar om att utreda och föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken i syfte att ge alla elever likvärdig tillgång till skolbibliotek.

 • Satsning på kvalitet i talböcker

  Vi jobbar ständigt med att kontrollera och förbättra kvaliteten i våra produkter. Just nu är vi mitt uppe i en särskild satsning kring talböcker, med anledning av de kvalitetsbrister som våra läsare uppmärksammade oss på tidigare i år. Fel i inläsningar eller störande ljud ska inte förekomma och vi beklagar att vi inte fångade upp detta innan böckerna nådde våra läsare. Här kan du läsa mer om vad vi har gjort under våren för att komma tillrätta med de här problemen och för att höja kvaliteten i våra talböcker ytterligare.

 • Vi medverkar på Almedalen och Bokmässan

  För oss på MTM är det viktigt att medverka i sammanhang där vi kan lyfta frågor om tillgänglig läsning. Vi är därför glada över att vara med både under Almedalen i sommar och på Bokmässan i höst. Under rådande omständigheter deltar vi digitalt – något som möjliggör för fler att ta del av våra programpunkter.

 • Vill du vara med i MTM:s referensgrupp för punktskrift?

  Är du 18 år och uppåt, van punktskriftsläsare och intresserad av det mesta som rör punktskrift? Då behöver vi din hjälp!

 • Lättläst bok om demokrati – för allas möjlighet att ta del av sina rättigheter

  I Sverige firar vi i år att demokratin är hundra år. Men egentligen var det först 1989 som alla vuxna medborgare fick rätt att rösta i Sverige, då möjligheten att omyndigförklara någon togs bort. Och långt ifrån alla nyttjar – eller vet om – sina demokratiska rättigheter. Med boken Det är vi som bestämmer! – Så funkar demokrati vill journalisten Moa Candil tillgängliggöra frågan om demokrati.

 • Lisa Förare skriver lättläst magisk och vemodig vuxensaga

  Övernaturliga inslag är ett sätt att göra vardagliga problem mer intressanta. Det konstaterar Lisa Förare, matskribenten som blev romanförfattare och som nu debuterar i lättlästgenren. I dag släpps nämligen boken Under fullmånen på LL-förlaget – en magisk och vemodig vuxensaga med en hoppfull underton.

 • Årets första nummer av Läsliv har anlänt!

  Lagom till vårens ljuva bris har årets första nummer av Läsliv precis anlänt. Detta demokratiåret uppmärksammas på olika sätt runt om i landet, och i det här numret av Läsliv har flera av texterna just temat demokrati. Bland annat berättar vår generaldirektör om vad MTM gör för att värna om demokratin. I vanlig anda buds det på spännande och intressanta reportage. Läs det redan idag!

 • Legimus ska bli ännu bättre för dig som är läsare!

  På MTM är läsaren alltid viktigast. Under våren kommer vi därför att göra vårt digitala bibliotek Legimus ännu bättre för dig som läser våra talböcker. Tack vare ny och modern teknik kommer vi att kunna skapa bättre böcker som också blir färdiga mycket snabbare.

 • Barnen upptäcker böckernas värld genom fingrarna med MTM:s taktila bilderböcker

  En bokupplevelse kan engagera många sinnen samtidigt. För vissa barn är den taktila bilderboken det första mötet med en bild. För andra kan boken stärka det egna språket.

 • Lättläst om ensamhet och gemenskap av Johan Werkmäster

  Humor, värme och vemod blandas i nya boken Det får duga med en katt, av den uppskattade lättlästförfattaren Johan Werkmäster. I boken möter vi Sonja som känner sig ensam och längtar efter sällskap. Johan Werkmäster berättar en varm och underhållande historia om längtan efter gemenskap.

 • Fullspäckat digitalt program för årets upplaga av Tactile Reading

  Att bli inspirerad, få ny kunskap och kunna mötas – om än i digital form. Det hoppas Astrid Kristin Vik, som ingår i programkommittén för Tactile Reading, att de som deltar ska bära med sig från konferensens två dagar. För trots att Tactile Reading på grund av coronapandemin sker helt digitalt är programmet fullspäckat och förväntningarna stora. Oavsett om du är forskare, pedagog, utvecklare eller brukare är tanken att ska du hitta något som passar just dig.

 • Romantik på gruppboendet Bofinken i ny bok

  Nu kommer den efterlängtade uppföljaren om gänget på gruppboendet Bofinken. Författaren Ann Gomér bjuder i sin nya bok ”Älskar, älskar inte” på kärlekstrassel med humoristiska förvecklingar och ett lyckligt slut.

 • Kris- och samhällsinformation måste bli tillgänglig för fler

  Svårt att hitta information i rätt format eller att hitta information som går att förstå. Det är några exempel på svårigheter som personer med funktionsnedsättning upplever under den pågående pandemin. Det framgår av en rapport framtagen av Begripsam som intervjuat personer med olika typer av funktionsnedsättning som påverkar möjligheten att ta till sig information.

 • Följ med på ett äventyr i ny taktil bilderbok

  Nu finns Fhiona Galloways bok Start och full fart som taktil bilderbok! Här får läsaren hjälpa tvillingarna att hitta hem och på varje sida finns ett spår att följa. Berättelsen tar oss med ned i havet, upp i rymden, ända till Arktis och sedan hem igen. Boken är pedagogiskt formgiven med många olika taktila material och med taktilt omslag.

 • En modernare taltidningstjänst ska locka fler läsare

  Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) föreslår en rad förändringar som syftar till att göra taltidningen mer relevant för fler läsare. Dessutom ges förslag för att öka den allmänna tillgängligheten till information och nyheter i samhället, så att fler kan ta del av innehållet från dessa källor direkt och på sikt minska behovet av en särlösning som taltidningen.

 • Talsyntes ger snabbare kurslitteratur till studenter

  Vi är angelägna om att fler ska ha möjlighet att studera på högskola eller universitet. Talböcker tar tid att producera och för att korta väntetiden för studenter som behöver sin kurslitteratur inläst så producerar vi ca 60 procent av kurslitteraturen med talsyntes. Detta motsvarar ungefär 1000 böcker med talsyntes varje år. Kurslitteratur som bedöms för komplex för talsyntes läses in av inläsare. Det innebär tyvärr att studenten får vänta längre innan boken är klar.

 • Kommentarer i talbok

  Vi har blivit uppmärksammade på att egna kommentarer lämnats i en talbok på Legimus, av en inläsare anställd hos en av våra leverantörer. Boken är inläst 2018. Vi ser mycket allvarligt på detta och har omedelbart plockat bort den aktuella boken från Legimus.

 • Kvalitetsproblem i talböcker

  Vi har fått kännedom om kvalitetsproblem i några av våra talböcker, som förekommer i en kortfilm. Hör gärna av dig till oss om du upplever kvalitetsproblem i våra produktioner.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)