Nyheter från MTM

 • Nya Legimus.se fungerar igen

  Vi har åtgärdat problemet som orsakade driftstörningarna i samband med lanseringen av nya Legimus.se.

 • Lindra oro och ångest – en lättläst bok som erbjuder hjälp när oron tar över

  Oro är en naturlig del av livet och inget vi helt kan slippa ifrån. Men om oron och ångesten blir så stark och ihållande att den påverkar vardagen och livskvaliteten bör man göra något åt den. Och hjälp finns att få. I boken Lindra oro och ångest berättar psykologen Helena Kubicek Boye vad oro och ångest är, hur och varför känslorna uppstår och hur det kan kännas i kroppen när oron och ångesten tar över.

 • Nu kan du nå Taltidningshjälpen igen

  Du kan nu ringa Taltidningshjälpen som vanligt. Under måndagen 23 januari var det svårt att komma fram via telefon på grund av störningar hos Telia och andra operatörer

 • Lättläst för dig som läser och skriver – två webbinarier

  Vad gör en bok lätt att läsa? Och hur kan skrivargrupper arbeta med lättläst litteratur? Det är några av frågorna som lyfts i två kostnadsfria webbinarier i vår.

 • Nå fler med livsviktig information - konferens 9 mars

  Du som arbetar i offentlig sektor har en nyckelroll för att kunna skydda och stötta alla i Sverige med begriplig och tillgänglig information. God kommunikation är särskilt viktigt under en kris och kan rädda liv.

 • Tekniska problem i nya Legimus

  Den 17 januari lanserades nya versionen av Legimus.se efter ett omfattande utvecklingsprojekt. Tyvärr uppstod tekniska problem i samband med lanseringen vilket gjorde att det inte gick att använda den nya versionen av webbplatsen. Problemen är nu åtgärdade.

 • Information om nya Legimus för dig som arbetar på bibliotek

  Den 17 januari klockan 10 lanseras den nya versionen av Legimus.se. Designen har renodlats och förenklats med förhoppningen att det ska gå snabbare att hitta och komma igång med läsningen.

 • Nya Legimus.se lanserades 17 januari

  Under 2022 har ett stort utvecklingsprojekt pågått kring webbplatsen Legimus.se för att skapa ännu bättre läsupplevelser. Den 17 januari 2023 lanserades nya Legimus.se.

 • Nytt nummer av tidningen Läsliv

  Nu har nya numret av Läsliv kommit ut. Vi dyker bland annat ner i temat tillgänglig kurslitteratur. Hur fungerar det att läsa på högskola för studenter som möter olika typer av läshinder? Vilken hjälp får man och hur går det till? Du får också träffa tre vinnare av fina priser: Lynn Alpberg som fick MTM:s pris Läsguldet, Maila Goman blev Årets läsombud och Eli Åhman Owetz vann Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris för sin bok Sköna maj på LL-förlaget. Och så mycket annan läsning förstås!

 • Adventskalender lyfter höjdpunkter från MTM

  Under december månad kan du följa MTM:s adventskalender som publiceras i våra sociala mediekonton. Varje lucka kommer att presentera någon av våra medarbetare som lyfter fram en höjdpunkt från året som gått. 24 luckor, 24 medarbetare och lika många höjdpunkter från vår verksamhet.

 • Maila Goman i Skövde är Årets läsombud 2022

  Maila Goman bor på ett LSS-boende i Skövde. Hon började läsa för andra för närmare 14 år sedan och högläser ofta. Hon säger: "­Jag tycker det är viktigt att alla ska ha rättigheten att ha något läst till sig, oavsett om man har lässvårigheter eller om man är nysvensk. Dessutom kan de man läser för slappna av för om de är stressade eller rastlösa är det bra att lyssna på en bok!"

 • Kapten Rollas äventyr – lättläst äventyr om djärv flygpionjär

  Den unge äventyraren och ballongflygaren Viktor Rolla kom 1890 till Stockholm för att uppträda i sin luftballong. Under artistnamnet Kapten Rolla tjänade han pengar som luftseglare. Han var modig, för att inte säga dumdristig, och riskerade sitt liv på varje luftfärd. Nu kommer en bok på lätt svenska om hans äventyr skriven av Mats Ahlsén.

 • Läsguldet 2022 tilldelas Lynn Alpberg

  Lynn Alpberg, bibliotekarie inom Stockholms stadsbibliotek, tilldelas Läsguldet 2022 - Myndigheten för tillgängliga mediers pris för tillgänglig läsning. Hennes vision är ett bibliotek som en trygg och självklar plats för personer med funktionshinder.

 • Ny rapport ökar kunskapen om skrivtolkning

  MTM ger nu ut den första rapporten på svenska om skrivtolkning. En form av tolkning som vuxit mycket de senaste åren och som gör det möjligt för personer med hörselnedsättning och hörande att kommunicera direkt med varandra.

 • Mikael Bergstrand släpper lättläst roman: Sommaren på Österlen

  Mikael Bergstrands böcker har fängslat läsare under många år. Han har tidigare bland annat skrivit den internationella bästsäljaren Delhis vackraste händer som också dramatiserats till tv-serie. Nu har han skrivit för en ny målgrupp – vuxna personer i behov av lättläst.

 • Sorg och saknad - noveller och dikter som väcker tankar och berör

  I nio lättlästa noveller och fyra dikter skriver Emma Frey-Skøtt inkännande om hur det kan kännas att sakna och sörja. Anledningarna till känslorna kan vara många. En förlorad relation. En sjuk anhörig. En saknad ungdomstid. Ett favoritfik som ska stänga. I Frey-Skøtts texter och Lena Sjöbergs dämpade men stämningsfulla bilder skildras alla sorger lika starkt och med samma varsamhet.

 • Studiedag ska inspirera fler i skolan att lyfta läsningen

  Att kunna läsa är avgörande för att en elev ska lyckas i skolan. Men en ny rapport från Skolinspektionen visar att de granskade skolorna måste arbeta mer med läsfrämjande. Det handlar både om att alla elever ska bli uppmuntrade att läsa, oavsett vilken skola de går i, och att eleverna behöver stöttas i att fortsätta läsa även i högre klasser.

 • E-textböcker byter format till Epub 3

  MTM byter format för e-textböcker, från det gamla Textview-formatet till det modernare Epub 3. MTM:s e-textböcker används främst av högskolestudenter för att läsa med hjälp av digital punktskriftsdisplay eller en lokalt installerad talsyntes.

 • Idag släpps Rockfesten - tredje delen om grannarna på Bofinken

  Den lättlästa boken Rockfesten är Ann Gomérs tredje bok i serien om grannarna på gruppboendet Bofinken. De tidigare böckerna i serien Spåren i snön och Älskar, älskar inte har blivit nominerade till Lättläst-priset.

 • Läs årets Nobelpristagare via Legimus

  Annie Ernaux är årets Nobelpristagare i litteratur. Du kan ta del av hennes böcker via Legimus, liksom böcker av den svenske Nobelpristagaren i fysiologi, Svante Pääbo.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)