En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • Legimus ska bli ännu bättre för dig som är läsare!

  På MTM är läsaren alltid viktigast. Under våren kommer vi därför att göra vårt digitala bibliotek Legimus ännu bättre för dig som läser våra talböcker. Tack vare ny och modern teknik kommer vi att kunna skapa bättre böcker som också blir färdiga mycket snabbare.
 • Barnen upptäcker böckernas värld genom fingrarna med MTM:s taktila bilderböcker

  En bokupplevelse kan engagera många sinnen samtidigt. För vissa barn är den taktila bilderboken det första mötet med en bild. För andra kan boken stärka det egna språket.
 • Lättläst om ensamhet och gemenskap av Johan Werkmäster

  Humor, värme och vemod blandas i nya boken Det får duga med en katt, av den uppskattade lättlästförfattaren Johan Werkmäster. I boken möter vi Sonja som känner sig ensam och längtar efter sällskap. Johan Werkmäster berättar en varm och underhållande historia om längtan efter gemenskap.
 • Fullspäckat digitalt program för årets upplaga av Tactile Reading

  Att bli inspirerad, få ny kunskap och kunna mötas – om än i digital form. Det hoppas Astrid Kristin Vik, som ingår i programkommittén för Tactile Reading, att de som deltar ska bära med sig från konferensens två dagar. För trots att Tactile Reading på grund av coronapandemin sker helt digitalt är programmet fullspäckat och förväntningarna stora. Oavsett om du är forskare, pedagog, utvecklare eller brukare är tanken att ska du hitta något som passar just dig.
 • Romantik på gruppboendet Bofinken i ny bok

  Nu kommer den efterlängtade uppföljaren om gänget på gruppboendet Bofinken. Författaren Ann Gomér bjuder i sin nya bok ”Älskar, älskar inte” på kärlekstrassel med humoristiska förvecklingar och ett lyckligt slut.
 • Kris- och samhällsinformation måste bli tillgänglig för fler

  Svårt att hitta information i rätt format eller att hitta information som går att förstå. Det är några exempel på svårigheter som personer med funktionsnedsättning upplever under den pågående pandemin. Det framgår av en rapport framtagen av Begripsam som intervjuat personer med olika typer av funktionsnedsättning som påverkar möjligheten att ta till sig information.
 • Följ med på ett äventyr i ny taktil bilderbok

  Nu finns Fhiona Galloways bok Start och full fart som taktil bilderbok! Här får läsaren hjälpa tvillingarna att hitta hem och på varje sida finns ett spår att följa. Berättelsen tar oss med ned i havet, upp i rymden, ända till Arktis och sedan hem igen. Boken är pedagogiskt formgiven med många olika taktila material och med taktilt omslag.
 • En modernare taltidningstjänst ska locka fler läsare

  Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) föreslår en rad förändringar som syftar till att göra taltidningen mer relevant för fler läsare. Dessutom ges förslag för att öka den allmänna tillgängligheten till information och nyheter i samhället, så att fler kan ta del av innehållet från dessa källor direkt och på sikt minska behovet av en särlösning som taltidningen.
 • Talsyntes ger snabbare kurslitteratur till studenter

  Vi är angelägna om att fler ska ha möjlighet att studera på högskola eller universitet. Talböcker tar tid att producera och för att korta väntetiden för studenter som behöver sin kurslitteratur inläst så producerar vi ca 60 procent av kurslitteraturen med talsyntes. Detta motsvarar ungefär 1000 böcker med talsyntes varje år. Kurslitteratur som bedöms för komplex för talsyntes läses in av inläsare. Det innebär tyvärr att studenten får vänta längre innan boken är klar.
 • Kommentarer i talbok

  Vi har blivit uppmärksammade på att egna kommentarer lämnats i en talbok på Legimus, av en inläsare anställd hos en av våra leverantörer. Boken är inläst 2018. Vi ser mycket allvarligt på detta och har omedelbart plockat bort den aktuella boken från Legimus.
 • Kvalitetsproblem i talböcker

  Vi har fått kännedom om kvalitetsproblem i några av våra talböcker, som förekommer i en kortfilm. Hör gärna av dig till oss om du upplever kvalitetsproblem i våra produktioner.
 • Ny bok från LL-förlaget ger alla gröna fingrar

  Odlingsintresset har ökat enormt och allt fler vill nu sätta fingrarna i jorden. Men för den som varken har trädgård eller förkunskaper och som dessutom har en bristande läsförmåga kan tröskeln för att komma igång kännas hög. Det vill Bella Linde och Lena Granefelt råda bot på med sin nya lättlästa bok ”Odla grönsaker inne”, som nu kommer ut på LL-förlaget. Med bildstöd och enkla instruktioner som man följer steg för steg är tanken att alla ska kunna odla hemma.
 • En feelgoodbok speciellt till äldre läsare med demens

  Först ut på LL-förlaget i år är ”Sköna Maj” av Eli Åhman Owetz – en feelgood proppfull med nostalgi som släpps den 28 januari. Det unika med boken är att den är skriven med en alldeles speciell målgrupp i fokus, nämligen personer med demens. En grupp det ofta skrivs böcker om – men sällan för.
 • Topplistor i Legimus

  Appen Legimus har i dag fått ytterligare en funktion, nämligen topplistor som visar vilka böcker som är mest utlånade.
 • Nya funktioner i appen Legimus

  Nu har vi uppdaterat appen Legimus med två nya funktioner som vi hoppas kommer att förbättra läsupplevelsen. Bland annat kan du se hur långt du har läst i din bok – en funktion som har varit efterfrågad av er läsare.
 • Årets sista Läsliv är ute!

  Vi närmar oss årets slut och med det årets sista nummer av Läsliv. I detta nummer kan du läsa om vinnarna av Läsguldet 2020, hur MTM lyfter punktskrift och taktil läsning. Hur vi tar stora kliv mot en tillgänglig bokbransch och så möter du 8 Sidors nya chefredaktör Marie Hillblom. Utöver det finns det massvis med artiklar och inspiration att ta del av.
 • Årets andra taktila bilderbok ute nu!

  MTM gör tre taktila bilderböcker per år och nu finns den andra boken ute. Den heter ”Titta en kanin!” och är skriven av Helena Bross och Kadri Ilves.
 • "Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka"

  Idag den 16 november delades priset Årets läsombud ut vid en digital ceremoni. I år går utmärkelsen till Sebastian Åkesson, frivillig högläsare i Karlskrona, för hans fina insatser för att främja läsning inom äldreomsorgen.
 • Tillgänglig bokutgivning i fokus när bokbranschen samlades digitalt

  Äntligen blev det så dags för Include!-konferensen, som ursprungligen skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men som nu istället blev en digital konferens den 11 november. Runt 130 deltagare, merparten från bok- och förlagsbranschen i de nordiska länderna, anslöt för att ta del av inspiration och kunskap från internationella och nordiska experter och talare inom tillgänglighetsfrågor.
 • Inspiratörer i köket fick årets Läsguld

  Idag delades Läsguldet ut till årets pristagare Eva Fridh och Martin von Knorring, i samband med Svenska Daisykonsortiets digitala konferens. Eva och Martin får priset för kokboken Laga mat i blindo – kokbok för personer med synnedsättning.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)