Nyheter från MTM

 • Nominera till Läsguldet 2022

  Vet du någon som gör en extra insats för personer med syn- eller läsnedsättning? Mellan 21 april och 30 juni kan du nominera till MTM:s pris Läsguldet – tillgänglig läsning för alla.

 • MTM nu del av Angelägen forskning

  Här hittar du det första webbinariet som MTM varit del av att producera i serien Angelägen forskning. Det handlar om källkritik i en digital tid. Webbinarieserien är en fortbildningssatsning för biblioteksmedarbetare.

 • Hög andel läsare nöjda med talböcker och taltidningar från Myndigheten för tillgängliga medier

  Många av läsarna är nöjda med de talboks- och taltidningstjänster som produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Det visar tre nya undersökningar som myndigheten låtit göra. Att böcker och tidningar går att läsa för alla har stor betydelse för att kunna vara inkluderad i samhällsutvecklingen.

 • Se webbinariet om att tillgänglighetsdirektivet blir lag

  Webbinariet hölls 16 mars 2022 i arrangemang av Digin, www.digin.nu. Temat var Tillgänglighetsdirektivet blir lag - är du redo?

 • Tillgänglig krisinformation

  Rysslands invasion av Ukraina har skapat oro hos många. Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram information om hur du kan förbereda dig och agera i händelse av kris eller krig. Den finns tillgänglig både på punktskrift, teckenspråk, på lätt svenska och som ljudfil.

 • Fartfyllt och humoristiskt om oväntad kärlek i ny lättläst bok

  Det börjar med att Emma vill göra något nytt. Kanske färga håret. Eller ännu hellre gå på en dejt. Hon får lite hjälp av en vän att våga ta kontakt med Hasse. Han ska gå på en hundkurs, tänk om hon också skulle göra det? Det blir starten till en kärlekshistoria som kanske överraskar huvudpersonen Emma mest av alla.

 • Välkommen till webbinarium om tillgänglighetsdirektivet

  MTM är med och arrangerar ett webbinarium 16 mars klockan 9-11 som reder ut vad tillgänglighetsdirektivet innebär. Nu är det klart att Andreas Richter (Post- och telestyrelsen), Jolanda Girzl (Svensk Handel) och Emelie Gustavsson (Swedbank) medverkar och talar utifrån sin expertis.

 • Upphittaren - En bok om att skapa mening

  Bibliotekarien och barnboksförfattaren Anna Dunér har skrivit sin första lättlästa bok för vuxna, Upphittaren. En roman om att skapa mening och att hitta tillbaka till viktiga relationer.

 • Välkommen till Talböcker och Legimus - Ett webbinarium för dig som arbetar i skolbibliotek

  Den 9 februari och 25 mars arrangerar MTM: Talböcker och Legimus - Ett webbinarium för dig som arbetar i skolbibliotek.

 • Se sändningar från MTM:s studiedag för skolpersonal

  Missade du MTM:s studiedag för skolpersonal? Nu finns de filmade föreläsningarna att se på vår YouTube-kanal.

 • Nu finns en ny taktil bilderbok

  Nu finns den nya taktila bilderboken På prao. Ridskolan, att låna via Legimus.

 • Fel i talböcker är åtgärdade

  I ett antal talböcker som getts ut av MTM har det upptäckts fel. Felen som har kommit till vår kännedom har korrigerats i Legimus och rätt versioner har publicerats. Du som använder Legimus står alltid i fokus för oss på MTM. Om du upptäcker fel i våra talböcker är du välkommen att höra av dig till oss. Vi åtgärdar alltid fel så fort vi kan. 

 • Så håller svarstjänsterna öppet under jul och nyår

  MTM:s Svarstjänst har stängt alla helgdagar samt vecka 52, måndag 27 december till fredag 31 december. Vi öppnar med ordinarie öppettider åter måndagen 3 januari 2022.

 • Receptionens öppettider under julperioden 2021/2022

  Receptionen på Hans Michelsensgatan 2 håller öppet som vanligt till och med 22 december. Under julperioden gäller dock andra öppettider.

 • Älvdalskan får ett eget alfabet i punktskrift

  Punktskriftsnämnden, som är en del av MTM, har beslutat att älvdalskan ska göras tillgänglig i punktskrift. Nu startar därför ett projekt där det älvdalska punktskriftsalfabetet beräknas vara klart under våren 2022. Det är ett viktigt steg som gör det möjligt för fler att kunna läsa på sina villkor – även de punktskriftsläsare som inte har svenska som modersmål.

 • Ny webbplats ger verktyg för digital tillgänglighet

  Idag, på internationella funktionshindersdagen 3 december, lanserar fyra statliga myndigheter en ny webbplats, www.digin.nu, som samlar stöd och inspiration för att fler aktörer ska kunna öka sin digitala tillgänglighet. Här beskrivs bland annat vilka befintliga och kommande lagar och regler som gäller och vad Tillgänglighetsdirektivet kommer att betyda för exempelvis e-handeln. 

 • Konferens om tillgänglig nyhetswebb

  Den 3 december erbjuder Myndigheten för tillgängliga medier en kostnadsfri digital konferens om tillgänglig nyhetswebb.

 • Nu finns två nya taktila bilderböcker

  Lilla spöket Laban får en lillasyster och Lilla tomten. Två nya taktila bilderböcker har nu publicerats och kan beställas via mtm.se.

 • Produktionsproblem ger osäkra leveranser av e-textformat

  I nuläget och fram till sommaren 2022 är leveranserna av e-textböcker för programmet Textview ytterst osäkra. Detta medför att väntetiderna för låntagare som måste ha e-textböcker för programmet Textview kan bli långa. Orsaken är att leverantören med kort varsel har tvingats begränsa sin verksamhet, som upphör helt vid årsskiftet.  

 • Kajsa Bergh och Maria Lorentzon är Årets läsombud 2021

  Varje år delar MTM ut priset Årets läsombud till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. I år går priset till två bibliotekarier på Skarpnäcks bibliotek i Stockholm.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)