En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • Våra Bokmässan-tips!

  Årets Bokmässa är digital och du kan ta del av hela programmet utan kostnad. Årets två teman är LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur, och de genomsyrar hela programmet som innehåller hur många intressanta programpunkter som helst. Här har vi gjort ett litet urval från bildningshubben (torsdag och fredag) som vi vill lyfta lite extra. Missa inte!
 • De kan få Läsguldet 2020

  Fem finalister tävlar nu om Läsguldet, MTM:s pris för att uppmärksamma kreativa, inspirerande och inkluderande sätt att skapa möjlighet till läsning för alla.
 • Include! arrangeras online den 11 november

  Konferensen Include! skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men kommer istället att arrangeras online den 11 november. Konferensen, på temat inclusive publishing och universell design, anordnas för att ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga: En tillgänglig bok ska kunna läsas av alla, oavsett läsförmåga. Anmälan öppnar inom kort.
 • Synpunkter på röster och uppläsningsstilar i skön- och högskolelitteratur

  MTM har genomfört två undersökningar för att ta reda på vilka egenskaper man tycker är viktiga i bokuppläsning. Undersökningarna ger oss viktig information om vilken typ av röster och uppläsningsstilar användarna tycker är bra eller dåliga.
 • Samtalsförmedlande tjänster från PTS – hjälp att ringa

  För att ge alla i Sverige möjlighet att på likvärdiga villkor använda telefoni och nå viktiga telefonnummer, som nödnumret 112 och sjukvårdsrådgivningen 1177, så finns tre samtalsförmedlande tjänster. Tillsammans med flera olika myndigheter och aktörer har MTM varit med och tagit fram information om tjänsterna för att bättre nå ut till de målgrupper som behöver tjänsterna.
 • Nya boksläpp från LL-förlaget

  Hösten är på ingång och denna årstid kopplar vi till spännande läsning inkrupen i en varm filt. Vilken tur då att LL-förlaget släpper två nya böcker denna vecka.
 • Legimus öppet igen

  Efter några dagar med problem fungerar nu Legimus som det ska för de allra flesta av våra läsare. Dessvärre har vi fortfarande problem med nyregistrerade konton. Du som registrerar låntagarkonton i Legimus, vänta gärna med att göra det tills problemet är löst.
 • Legimus stängt den 28 till 31 augusti

  Ett tekniskt fel har uppstått som påverkar Legimus. För att komma tillrätta med felet måste vi tyvärr vidta åtgärder som innebär att du inte kan använda Legimus från klockan 16.00 fredag 28 augusti till måndag morgon 31 augusti. Du kan fortfarande använda appen Legimus i offline-läge och lyssna på nedladdade böcker. Vi beklagar det inträffade och de konsekvenser det får för dig som läsare. Vi hoppas på din förståelse och arbetar för att problemet ska vara avhjälpt så fort som möjligt.
 • Uppdaterad webbstruktur på mtm.se

  Vi på MTM är måna om att det ska vara enkelt för dig som besöker vår webb att hitta den informationen du är ute efter. Därför har vi under våren och sommaren gjort om några saker som ska vara till det bättre.
 • Nominera till Årets läsombud 2020!

  Nu har det blivit hög tid att nominera den du tycker ska få priset Årets läsombud 2020! Priset delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. Senast den 15 september vill vi ha in din nominering.
 • Regeringsuppdrag till MTM: Hur kan taltidningsverksamheten omfatta fler och nya former av nyhetsmedier?

  Regeringen har gett Myndigheten för tillgängliga medier, MTM i uppdrag att göra en översyn av taltidningsverksamheten. Målet är att kunna tillgängliggöra fler allmänna nyhetsmedier, inklusive medier i nya och kommande former.
 • Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing hålls 11-12 november

  Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing skulle hållits i Malmö i mitten av mars, men fick med kort varsel skjutas fram på grund av de rese- och mötesrestriktioner som då infördes i många länder. Nu är det beslutat att konferensen istället kommer att gå av stapeln 11-12 november.
 • Nytt nummer av Vi punktskriftsläsare ute nu!

  Nu har årets första nummer av Vi punktskriftsläsare kommit, lagom till sommaren som vanligt. Perfekt sommarläsning i hängmattan, stranden eller någon annan plats du håller kärt i sommar.
 • Marie Hillblom ny chefredaktör på 8 Sidor

  Efter sommaren tillträder Marie Hillblom som ny chefredaktör och ansvarig utgivare för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor.
 • Kommentarer till namninsamlingen ”Vi kräver att MTM höjer ambitionsnivån!”

  Tidigare i våras kom det till vår kännedom att det skapats en namninsamling kallad ”Vi kräver att MTM höjer ambitionsnivån!” innehållande 13 punkter med krav på myndigheten.
 • Nominera till Läsguldet 2020

  Nominera den du tycker ska få tillgänglighetspriset Läsguldet 2020! Priset är till för att uppmärksamma personer eller aktörer som skapar möjligheter för personer med läsnedsättning eller nedsatt läsförmåga att läsa på sina villkor.
 • Nytt nummer av Läsliv ute!

  Våren är här och så även årets första nummer av Läsliv. Som vi har längtat och vad många godsaker numret bjuder på.
 • Att prata om det outtalade - om syntolkningens växande viktiga roll

  Jana Holsanova är docent i kognitionsvetenskap på Filosofiska institutionen vid Lunds universitet. Hon är också koordinator för tematiska samverkansinitiativet Syntolkning för tillgänglig kommunikation. I hennes forskning där bland andra MTM är samverkanspartner påpekar hon hur syntolkar gör och hur syntolkningen tas emot av användare.
 • Lättlästa böcker för att underlätta för elever och lärare

  Många elever har inte tillgång till skolbibliotek och folkbibliotek nu när undervisningen sker på distans. Fram till den 15 juni tillhandahåller MTM ett urval av LL-förlagets lättlästa böcker som PDF-böcker utan kostnad. Detta för att underlätta för elever och lärare, främst i SFI och gymnasiesärskola. Många av böckerna har även lektionsmaterial.
 • Ny ledamot i MTM:s vetenskapliga råd

  MTM:s vetenskapliga råd har fått en ny ledamot. Det är Katarina L Gidlund som ersätter Jan "Gulan" Gulliksen.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)