En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • En feelgoodbok speciellt till äldre läsare med demens

  Först ut på LL-förlaget i år är ”Sköna Maj” av Eli Åhman Owetz – en feelgood proppfull med nostalgi som släpps den 28 januari. Det unika med boken är att den är skriven med en alldeles speciell målgrupp i fokus, nämligen personer med demens. En grupp det ofta skrivs böcker om – men sällan för.
 • Topplistor i Legimus

  Appen Legimus har i dag fått ytterligare en funktion, nämligen topplistor som visar vilka böcker som är mest utlånade.
 • Nya funktioner i appen Legimus

  Nu har vi uppdaterat appen Legimus med två nya funktioner som vi hoppas kommer att förbättra läsupplevelsen. Bland annat kan du se hur långt du har läst i din bok – en funktion som har varit efterfrågad av er läsare.
 • Årets sista Läsliv är ute!

  Vi närmar oss årets slut och med det årets sista nummer av Läsliv. I detta nummer kan du läsa om vinnarna av Läsguldet 2020, hur MTM lyfter punktskrift och taktil läsning. Hur vi tar stora kliv mot en tillgänglig bokbransch och så möter du 8 Sidors nya chefredaktör Marie Hillblom. Utöver det finns det massvis med artiklar och inspiration att ta del av.
 • Årets andra taktila bilderbok ute nu!

  MTM gör tre taktila bilderböcker per år och nu finns den andra boken ute. Den heter ”Titta en kanin!” och är skriven av Helena Bross och Kadri Ilves.
 • "Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka"

  Idag den 16 november delades priset Årets läsombud ut vid en digital ceremoni. I år går utmärkelsen till Sebastian Åkesson, frivillig högläsare i Karlskrona, för hans fina insatser för att främja läsning inom äldreomsorgen.
 • Tillgänglig bokutgivning i fokus när bokbranschen samlades digitalt

  Äntligen blev det så dags för Include!-konferensen, som ursprungligen skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men som nu istället blev en digital konferens den 11 november. Runt 130 deltagare, merparten från bok- och förlagsbranschen i de nordiska länderna, anslöt för att ta del av inspiration och kunskap från internationella och nordiska experter och talare inom tillgänglighetsfrågor.
 • Inspiratörer i köket fick årets Läsguld

  Idag delades Läsguldet ut till årets pristagare Eva Fridh och Martin von Knorring, i samband med Svenska Daisykonsortiets digitala konferens. Eva och Martin får priset för kokboken Laga mat i blindo – kokbok för personer med synnedsättning.
 • De får Läsguldet 2020: Inspirerar andra som inte ser att våga baka och laga mat

  Hur lagar man mat när man inte ser? Det var frågan som Martin von Knorring och Eva Fridh ställde sig och som blev startskottet till en kokbok för att inspirera personer med synnedsättning att börja laga mat. Genom att dela med sig av kunskap och tips hoppas de att fler ska våga baka och laga mat, och de belönas nu med Läsguldet 2020 för sitt arbete med boken.
 • Barnramsan om de busiga aporna finns nu som taktil bilderbok

  Den populära barnramsan Fem små apor har nu tillgängliggjorts som taktil bilderbok och är formgiven av illustratören Maria Beskow.
 • Nytt nummer av Läsliv ute nu!

  Hösten har börjat smyga sig på och den kalla luften kommer allt närmare. Tur då att vi kan tända mysiga ljus och krypa under en varm filt och äntligen läsa andra numret av Läsliv.
 • LL-förlaget släpper ny bok!

  Idag har LL-förlaget boksläpp med boken Bok i bokcirkel av Jenny Friman som handlar om att skapa läsmod hos läsare med funktionsvarianter.
 • Nu kan du anmäla dig till årets SDK-konferens!

  I år blir konferensens digital och vi har fokus på ett efterfrågat ämne: Teknik. Med teknikutvecklingen kommer nya möjligheter som kan göra fler delaktiga och inkluderade.
 • Hur påverkas bokbranschen av tillgänglighetsdirektivet?

  Genom tillgänglighetsdirektivet ska digitala böcker produceras på ett tillgängligt sätt för att kunna nå så många som möjligt – redan från början. Konferensen Include! den 11 november ger aktörer inom bokbranschen kunskap och verktyg att komma igång med arbetet för att möta de kommande tillgänglighetskraven.
 • Våra Bokmässan-tips!

  Årets Bokmässa är digital och du kan ta del av hela programmet utan kostnad. Årets två teman är LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur, och de genomsyrar hela programmet som innehåller hur många intressanta programpunkter som helst. Här har vi gjort ett litet urval från bildningshubben (torsdag och fredag) som vi vill lyfta lite extra. Missa inte!
 • De kan få Läsguldet 2020

  Fem finalister tävlar nu om Läsguldet, MTM:s pris för att uppmärksamma kreativa, inspirerande och inkluderande sätt att skapa möjlighet till läsning för alla.
 • Include! arrangeras online den 11 november

  Konferensen Include! skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men kommer istället att arrangeras online den 11 november. Konferensen, på temat inclusive publishing och universell design, anordnas för att ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga: En tillgänglig bok ska kunna läsas av alla, oavsett läsförmåga. Anmälan öppnar inom kort.
 • Synpunkter på röster och uppläsningsstilar i skön- och högskolelitteratur

  MTM har genomfört två undersökningar för att ta reda på vilka egenskaper man tycker är viktiga i bokuppläsning. Undersökningarna ger oss viktig information om vilken typ av röster och uppläsningsstilar användarna tycker är bra eller dåliga.
 • Samtalsförmedlande tjänster från PTS – hjälp att ringa

  För att ge alla i Sverige möjlighet att på likvärdiga villkor använda telefoni och nå viktiga telefonnummer, som nödnumret 112 och sjukvårdsrådgivningen 1177, så finns tre samtalsförmedlande tjänster. Tillsammans med flera olika myndigheter och aktörer har MTM varit med och tagit fram information om tjänsterna för att bättre nå ut till de målgrupper som behöver tjänsterna.
 • Nya boksläpp från LL-förlaget

  Hösten är på ingång och denna årstid kopplar vi till spännande läsning inkrupen i en varm filt. Vilken tur då att LL-förlaget släpper två nya böcker denna vecka.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)