Monica Korp sitter med en uppslagen bok i händerna och ler. Hon har en stickad tröja och bredvid sig på bordet står en gul stövel med olika slags rekvisita i.
Monica Korp använder teckenstöd och rekvisita för att förstärka upplevelsen när hon högläser för dagverksamheter.

Monica Korp är Årets läsombud 2024

Monica Korp jobbar som bibliotekarie i Umeå. Varje månad träffar hon fyra olika dagverksamheter för högläsning. Med sig har hon inte bara böcker utan även rekvisita för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Nu har hon utsetts till Årets läsombud 2024.

Monica Korp har just avslutat en av de högläsningar hon håller för olika dagverksamheter för vuxna i Umeå. Idag har det varit jultema och hon har läst Sagan om mössens julafton, vilket var uppskattat. Bredvid hennes fåtölj står ett litet bord med en stövel, glitter, en gosig katt och annat pynt. Det är saker som hon haft med sig för att göra läsupplevelsen ännu större för dem som lyssnar genom att de fått hjälpa till att pynta stöveln.

– Att få känna på sakerna förstärker berättelsen. En gång hade jag med mig drakbajs som jag gjort av slajm, violgodis och timjan. Alla kände på det, även fast vissa kanske har svårt för kladd. De har tillit till mig och det är så fint, säger Monica Korp.

Att välja lämpliga böcker kan vara lite svårt. Hon läser mycket, får tips av kollegor och hittar även ibland passande berättelser när hon läser för sin dotter.

– Det ska vara bilderböcker, men utan barn i huvudrollen eftersom jag läser för vuxna. Djur i berättelser går bra. Klassiska folksagor brukar också fungera.

Utvecklat verksamheten med rekvisita

Hon har jobbat med högläsning sedan 2022 och det är hon själv som utvecklat verksamheten med att ta in rekvisita. När en bok är vald kollar hon hemma i gömmorna eller på biblioteket vad hon kan använda sig av i läsningen.

– När jag kommer med min rekvisitapåse så blir det en kul överraskning.

Eftersom Monica Korp kan teckenspråk brukar hon även använda sig av tecken som stöd till boken, vilket också det förstärker läsupplevelsen. Hon rekommenderar fler högläsare att lära sig några tecken då det är ett enkelt sätt att betona vissa saker i en berättelse.

Högläsningen är steget in

Just nu läser hon för fyra grupper i månaden. De flesta kommer till biblioteket, men ibland åker hon ut till dagverksamheterna. Den grupp hon jobbat längst med är en grupp som heter Lumina och består av tio personer på tidig utvecklingsnivå samt deras personal.

– Vi känner oss väldigt trygga med varandra. Högläsningen har varit steget in till att få göra fler aktiviteter med dem, som till exempel att testa göra AI-bilder eller prova VR-glasögon. Det är så roligt att se hur det ger dem bättre självförtroende. Tänk att du sitter i rullstol men ändå kan säga att du testat att åka bergochdalbana med VR-glasögon.

Vågar fråga på biblioteket

Monica Korp ser många vinningar med sitt jobb. Att få en förståelse för vad ett bibliotek är, att känna att man vill komma tillbaka, vågar fråga mer och röra sig bekvämt i lokalen är viktigt.

– Biblioteket är till för alla. Även om du inte kan läsa så är det din plats. De grupper jag läser för är alltid glada att se mig och det är så värdefullt att få försvinna in i böckernas värld en stund.

Text och foto: Johanna Lindqvist

 

Juryns motivering:

Monica Korp blir årets läsombud för att ha utvecklat högläsningen som metod med hjälp av bland annat teckenstöd och rekvisita för vuxna personer med intellektuell funktions­ned­sättning. Allt för att minska avståndet till läsningen och biblioteket. Monica ger också stöd för att kunna nå läsningen via digitala kanaler och skapar därmed nya vägar till läsning för gruppen.

Prissumman är 10 000 kronor.

 

Om Monica Korp

Ålder: 41 år.

Bor: Umeå.

Gör: Bibliotekarie på Ersboda i Umeå.

Om att bli Årets läsombud:

”Det var så fint att bara bli nominerad av två kollegor. Jag blev riktigt förvånad över att jag vann. Det hade jag inte
räknat med”.

 

Monicas 5 bästa boktips för högläsare

  1. De tre önskningarna. En saga med ursprung i England om en skogshuggare som träffar en älva och får tre önskningar.
  2. En ukrainsk folk- och upprepningssaga om en borttappad vante där fler och fler djur vill
    rymmas.
  3. Larson har en dålig dag av Stefan Casta.
    Boken handlar om en tupp som har en riktigt dålig dag. Den ramlar, snubblar och stöter på problem.
  4. Sagan om mössens julafton av Alf Prøysen. En riktigt fin bok där vi fick sjunga en julsång också.
  5. Knacka på av Anna-Clara Tidholm. En klassiker där det går att hitta bra rekvisita eftersom man knackar på små dörrar och bakom dem finns olika saker.

Pressbilder på Monica Korp finns att hämta från vår bildband:

https://mtm.mediaflowportal.com/folder/56131/

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)