Finn Hellman står på en utegård med grönska som övergår till gula höstfärger. I bakgrunden syns ett flerbostadshus med balkonger.
Finn Hellman tilldelas MTM:s tillgänglighetspris Läsguldet 2021. Foto: Lisa Thanner.

Finn Hellman tilldelas Läsguldet 2021

Frilansjournalisten och funktionshinderaktivisten Finn Hellman tilldelas Läsguldet 2021, Myndigheten för tillgängliga mediers pris för tillgänglig läsning. Hans konsekventa arbete för att förbättra kvaliteten i talböcker och punktskrift har fått stor medial uppmärksamhet.   

En enig jury för Läsguldet har beslutat att Finn Hellman tilldelas årets pris, vilket ska gå till personer, organisationer eller institutioner som skapar möjlighet för personer med syn- eller läsnedsättning att läsa på sina villkor. Juryn leds av Johan Anderblad, författare och tidigare Läsambassadör och består av fem externa medlemmar och en representant från MTM. 

Finn Hellman har med stort engagemang under flera decennier arbetat för att kvaliteten inom tillgänglig läsning ska förbättras. Han har verkat för att alla ska kunna läsa på sina villkor sedan 1980-talet, ofta på ideell basis och under en period som del av Taltidningsnämnden där han bidragit med viktiga insatser.  

2017 började Finn Hellman att samla in exempel på kvalitetsbrister i talböcker producerade av MTM. Dessa sammanställde han till en Youtubevideo som blev ett av de nominerade bidragen till dokumentärfestivalen Tempo i kategorien Short Dox Radio på våren 2021 och fick mycket uppmärksamhet i medierna.  

I MTM:s digitala bibliotek Legimus finns omkring 140 000 inlästa talböcker och varje år tillkommer cirka 3500 titlar. Därtill finns drygt 17 000 titlar på punktskrift. Ur MTM:s perspektiv är kvalitetsfrågan mycket angelägen. Tillgänglig läsning spelar en oerhört viktig roll för användarna och MTM:s vision är ett samhälle där all läsning är tillgänglig, där alla kan läsa på sina villkor. 

– Jag tycker att priset är ett bra sätt att lyfta viktigt arbete inom läsfrämjande och jag delar Finn Hellmans engagemang för tillgänglig litteratur. Det här priset understryker värdet av att fortsätta vårt fokusarbete runt kvalitet, säger Cecilia Broberg, chef för Användarstöd på MTM. 

Elin Nord är ordförande för Svenska Daisykonsortiet och en av Läsguldets jurymedlemmar. Hon är stolt och glad över att så många engagerar sig för att skapa mer tillgänglig läsning. 

– Det är ett väldigt roligt arbete att sitta i juryn för Läsguldet och få ta del av alla kreativa och inspirerande projekt som pågår runt om i landet. Finn Hellman har på många olika sätt hittat vägar att arbeta för att förbättra för läsare av tillgängliga medier, säger hon.
Läs mer i pressmeddelandet på mynewsdesk.com


Publicerad: 2021-10-20

Sidansvarig: Martin Strandberg

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)