Läsfrämja för ökad delaktighet
Välkomna till en fortbildningsdag den 28 november för dig som möter läsare på bibliotek och/eller inom vård och omsorg.
Många läsare behöver stöd för att hitta till läsningen. En del läsare behöver ett lättläst språk för att kunna hänga med i en bok eller för att kunna ta till sig information, andra vill och behöver träffas och prata om boken, någon söker tips för att hitta en bok som är rätt för dem och andra vill ha stöd med tekniken för att kunna läsa med öronen.
MTM arrangerar den 28 november en förmiddag i hybridformat för dig som på bibliotek eller i omsorgen möter läsare som behöver stöd för att hitta till sin läsning och sitt sätt att läsa.
Preliminärt program
- 09.00 – 09.10: Cecilia Gärdén, biblioteksstrateg på MTM, inleder dagen och hälsar välkommen
- 09.10 – 10.00: Angelägen forskning om att arbeta läsfrämjande med ökad delaktighet som syfte. Forskare: Linda Stjernholm, Certec, Lunds universitet. Biblioteksverksamhet: Malin Reimerthi, Lomma bibliotek. Lisa Olsson Dahlquist modererar samtalet.
- 10.00 – 10.40: Presentation av översiktenLättläst - för ökad inkludering och stärkt demokrati. Därefter samtal med Maria Ramdén, förläggare på LL-förlaget.
- Paus med kaffe och fika
- 11.00 – 11.15: Läsombud – läsfrämjare inom vård och omsorg. Maria Lorentzon, redaktör på Digiteket, berättar om en ny digital kurs som riktar sig till personal på folkbibliotek och inom vård och omsorg.
- 11.15– 11.30: Att arbeta med läsning med personer med afasi.
- Afasifyren – rehabilitering och mötesplats för personer med afasi i Kristianstads kommun. Arbetsterapeut Maja Chronvall berättar om hur de arbetar med läsning och använder olika former av lättläst i verksamheten.
- 11.30– 11.50: Att möta läsaren utifrån deras förutsättningar
- Lidingö stadsbibliotek berättar om hur de arbetar med att skapa en nära och anpassad verksamhet för personer med funktionsnedsättningar utifrån deras specifika förutsättningar.
- 11.50: Cecilia Gärdén avslutar förmiddagen.
- Lunch serveras alla fysiska gäster
Du kan delta digitalt eller på plats i Studiohuset i Malmö på Nordenskiöldsgatan 24. Sändningen spelas in och skrivtolkas och teckenspråkstolkas live. Du kommer kunna ställa frågor i en digital chatt.
Om du redan är anmäld som mottagare av länkar och information om Angelägen forskning-sändningar kommer du att få en länk till sändningen direkt i din epostinkorg någon vecka i förväg. Om du är osäker på om du är anmäld, och vill vara säker på att få en länk, eller om du vill anmäla dig att delta fysiskt så gör gärna det i länken som följer: