Ett foto av en videokamera som står uppställd riktad mot en scen. I bakgrunden en stor skärm med en rubrik som är oskarp och inte går att läsa. Studion är blåaktig med kulörta lyktor i taket.
Foto från Bokmässan 2021/Apelöga/MTM

Möt MTM på Bokmässan i samtal om lättläst och e-böcker

Källkritik, ny lag om tillgänglighet – och lättlästa tidningen 8 Sidor fyller 40 år. MTM är med på Bokmässan i Göteborg och visar upp en stor bredd av tillgänglig läsning.

MTM deltar i år med två samtal i Bokmässans seminarieprogram, är med i samtal på Biblioteksscenen och du kan möta oss i två olika montrar. Dessutom är vi glada att Sara Lövestam talar om att skriva lättläst tillsammans med Bengt Fredrikson och Moa Candil på Skrivascenen!

 

Torsdag 26 september 10.00–10.45 G4

Ny lag om tillgänglighet påverkar bokbransch och bibliotek

Nya lagkrav på tillgänglighet för e-böcker och e-bokstjänster kommer delvis att rita om kartan för tillgänglig litteratur i Sverige. För bok- och förlagsbranschen innebär det helt nya tillgänglighetskrav att förhålla sig till. För bibliotek och för MTM innebär det ändrade förutsättningar för både produktion och förmedling av tillgänglig läsning.  Här möts företrädare för de tre aktörerna i en diskussion lett av Thord Eriksson, chefredaktör Biblioteksbladet med Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen, Magnus Larsson, gd MTM och Karin Grönvall, riksbibliotekarie, Kungliga Biblioteket.

 

Torsdag 26 september 16.00–16.45 F3

Källkritikens roll när demokratin prövas

Det kan vara svårt att veta om det vi ser och hör är sant. Källkritik hjälper oss att avgöra vad som är trovärdigt och inte. Men för att samhället ska fungera måste det också finnas källtillit. Hur kan skolan bli bättre på att rusta unga som vistas i digitala miljöer? Och vad behöver svenska myndigheter göra för att alla, oavsett förutsättningar, kan lära sig navigera i en tid när bedrägerier och desinformation ökar? Möt professor Åsa Wikforss från Svenska Akademien, Skolinspektionens gd Helén Ängmo och Sara Carlstein från Myndigheten för psykologiskt försvar, moderator Daniel Frelén, MTM.

 

Fira den lättlästa tidningen 8 Sidor som fyller 40 år!

Besök oss i monter F01:24.

Vi arrangerar fyra samtal i montern:

Torsdag 26/9 kl 11:00 Alla behöver lättlästa nyheter – samtal med journalisten Bengt Fredrikson

Torsdag 26/9 kl 14:00 Vad lättlästa nyheter betyder för mig – samtal med Therese Wappsell

Fredag 27/9 kl 11:00 Därför gör vi lättlästa nyheter – samtal med MTM:s generaldirektör Magnus Larsson

Fredag 27/9 kl 14:00 Berätta på lätt svenska – samtal mellan Sara Lövestam och Marie Hillblom

 

Skrivascenen – Torsdag 26 september kl 13.00-13.35

Skriv lättläst så det engagerar och berör  

Lättlästa texter ska inte bara vara skrivna så att de är lätta att förstå och ta till sig. En välskriven lättläst fakta- eller informationstext ska dessutom ge tydliga svar på frågor på för läsaren rätt nivå, och en lättläst skönlitterär text ska beröra, engagera och väcka nyfikenhet. Men hur skriver man texter som inte bara är lätta att läsa utan också värda att läsa? Författarna Sara Lövestam, Bengt Fredrikson och Moa Candil är experter på lättläst och guidar dig här genom lättläst skrivande och visar hur du med enkla metoder kan göra svårlästa texter lätta.  

 

Biblioteksscenen – Fredag 27 september kl 9.10-9.30

Talboken kommer i Legimus - tjänsten öppnas för fler       

Talboken kommer är en uppskattad tjänst av dem som läser dagstidningen som taltidning. Genom tjänsten kan bibliotekarien lägga till talböcker digitalt direkt i läsarnas spelare. Nu kommer tjänsten att bli tillgänglig för fler läsare genom Legimus. Hör Peder Wollinger, produktägare för Legimus och Hillevi Andreasson, bibliotekarie på MTM, berätta om tjänsten och vad den kan betyda för de läsare som behöver bibliotekens stöd för att hitta till läsningen. Samtalsledare är Hedvig Weibull, MTM

 

Biblioteksscenen – Torsdag 26 september kl 9.30-9.50

Pengar, projekt och pekpinnar - om statligt stöd till kommunala bibliotek              

Slutrapporten för regeringsuppdraget Stärkta bibliotek lämnas in till kulturdepartementet den 1 oktober 2024. Det är slutpunkten på en stor satsning. Vad händer framöver? Ett samtal om strategiska frågor för folkbiblioteken med Oskar Laurin, enhetschef Kungliga biblioteket, Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef Kulturrådet och Cecilia Gärden, MTM:s bibliotekstrateg. Samtalet modereras av Jenny Lindberg, universitetslektor, Högskolan i Borås .       

 

MTM är också samutställare i montern Nationella bibliotekstjänster: D02:08 där du kan ställa dina frågor om Legimus oc till produktägare Peder Wollinger.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)