Nytt dialogforum planeras när Svenska Daisykonsortiet avvecklas

Ett enhälligt extrainkallat årsmöte har beslutat att lägga ner Svenska Daisykonsortiet, SDK, för att istället skapa ett separat dialogforum som är oberoende av MTM.

Lättläst sammanfattning:

  • Svenska Daisykonsortiet läggs ner.
  • Ett nytt nätverk för bibliotek kan starta 2025.
  • MTM blir medlemmar i internationella Daisykonsortiet.

 

Inför Svenska Daisykonsortiets konferens 2023 stod det klart att MTM ville avveckla SDK för att hitta andra arbetsformer för frågor som gäller kunskapsspridning om tillgänglig läsning på bibliotek samt internationella Daisykonsortiet. Under våren 2024 tog en arbetsgrupp bestående av medlemmar från SDK fram ett förslag på hur SDK:s arbete kan förvaltas vidare. Förslaget innehöll fyra aspekter:

- Svensk biblioteksförening sammankallar till ett första möte om ett framtida dialogforum för tillgänglig läsning där frågor rörande tillgänglig läsning och samarbetet med MTM kan diskuteras.

- MTM tar över de frågor som handlar om samarbetet med det internationella Daisykonsortiet och arbetet med Daisystandarder.

- MTM tar över SDK:s medlemskap i internationella Daisykonsortiet.

- Svenska Daisykonsortiet avvecklas årsskiftet 2024/2025.

Vid ett extra årsmöte för SDK 21 augusti 2024 beslöt ett enhälligt möte att gå vidare med förslaget. Svensk Biblioteksförening kommer att bjuda in tidigare medlemmar i SDK till det blivande dialogforumet.

 

 

 

 

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)