MTM genomför studie med Legimus-registrerare hösten 2024

Under hösten 2024 genomför MTM en studie riktad till bibliotekspersonal med rätt att registrera konton i Legimus.

Studien är del av översynen och analysen av den svenska talboksmodellen, ett av myndighetens strategiska mål för perioden 2024–2026. Syftet är att få mer kunskap om läsarnas och förmedlarnas erfarenheter kring registreringen.

- Vi vill öka vår kunskap om nuläget utifrån ett forskningsbaserat arbetssätt, för att få så bra underlag som möjligt och kunna fatta kloka beslut framåt, säger Cecilia Gärdén som är biblioteksstrateg på MTM.

Studien består av två undersökningar, en kvantitativ och en kvalitativ. Den kvantitativa delen av studien genomfördes i form av en webbenkät under juni och juli 2024. Frågorna i enkäten handlade om registreringssituationen, berättigade användare, att nå användare, egen kunskap och kompetens, samt information och dialog kring Legimus.

MTM arbetar under hösten vidare med den kvalitativa delen av studien. I denna del fördjupas kunskapen om registrering, berättigade användare och kompetensbehov genom intervjuer med ett strategiskt urval av respondenter från enkäten.

- Vi kan redan konstatera att vi genom enkäten och intervjuerna kommer att få ett mycket rikt material, med både kvantitativa och kvalitativa data, som kommer vara användbart på flera sätt under en lång tid framöver, säger Cecilia Gärdén.

Studien beräknas vara slutförd i slutet av 2024. Återkoppling till de som deltagit i studien samt studiens resultat kommer därefter att kommuniceras i MTM:s kanaler.

Läs mer

MTM:s strategiska mål 2024-2026 (mtm.se)

Den svenska talboksmodellen (mtm.se)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)