Kulturminister Jeanette Gustafsdotter klipper band på Myndigheten för tillgängliga medier. Hon har en grå kavaj och klipper ett blågult band. På varsin sida om henne står två medarbetare.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter klipper band på Myndigheten för tillgängliga medier.

Tillgänglig läsning i fokus när kulturministern invigde MTM:s nya kontor i Malmö

Det var bandklippning och tal, men också en förevisning om böcker, samhällsinformation och annan tillgänglig läsning. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter invigde under morgonen Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) nya kontor i Inre hamnen i Malmö.

Under kulturministerns besök berättade företrädare för MTM om sina insatser för att göra läsning tillgänglig för alla. Det sker genom produktion av talböcker, taltidningar, litteratur på lättläst språk, lättlästa nyheter, punktskrift och taktila böcker som låter läsaren uppleva illustrationerna med fingrarna. 

Ska stötta andra aktörer

MTM har också, som nationellt kunskapscenter för tillgänglig läsning, rollen att stötta andra aktörer för att göra deras läsning tillgänglig för alla redan från början. Det gäller såväl privata som offentliga aktörer. I det främjande arbetet ingår även att vara med och se till att kritisk samhällsinformation och information om hur det går till att rösta i ett val går att läsa för alla. 
– Att alla har möjlighet att läsa är nyckeln till demokratiskt deltagande och engagemang i samhället. Vi vill bidra till ett samhälle där all läsning är tillgänglig, både genom produktion av läsning och genom att stötta andra för att all läsning ska vara tillgänglig från början, säger Magnus Larsson, generaldirektör för MTM. 

Flyttade till Malmö 2020

MTM flyttade sitt kontor från Stockholm till Malmö redan år 2020. Men den officiella invigningen av kontoret i Bylgiahuset i Inre hamnen fick skjutas upp på grund av pandemin. Idag blev det av. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter och Magnus Larsson klippte band och hurrade tillsammans med all personal. 
– Vi har fått en utmärkt start i Malmö och på det nya kontoret, även om det var en prövning att inleda med en så lång period med att arbeta på distans. Alla inom myndigheten har stora ambitioner för att läsning ska vara tillgänglig för alla. Som nationellt kunskapscenter i ämnet har vi ett stort ansvar för att driva dessa frågor, säger Magnus Larsson.


Publicerad: 2022-05-18

Sidansvarig: Martin Strandberg

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)