En videokamera är riktad mot en blåaktig scen. I bakgrunden syns en stor digital skärm. På scenen sitter människor som är oskarpa på bilden.
MTM deltar med tre samtal på Bokmässan i Göteborg 2023.

Vi vill höra dig berätta din historia - temat för MTM:s programpunkter på Bokmässan

Vi människor har lyssnat på berättelser så länge vi har funnits. I tiotusentals år, om inte längre. Idag kan vi skriva ner våra historier och förmedla dem tvärs över tid och rum. Och vi på MTM vill att alla ska ha möjlighet att både ta del av dem och även själva kunna uttrycka sig.

På årets Bokmässa i Göteborg har MTM två programpunkter med lyssningsläsande som tema. Vi går till botten med allt vi faktiskt vet om lyssningsläsande i ett seminarium med bland andra förläggare Kristoffer Lind och litteraturprofessor Anders Ohlsson. Och vi lyfter upp hur folkbibliotek kan arbeta med läsfrämjande på minoritetsspråk, inte minst genom den muntliga berättartraditionen.

Men först ut är ett samtal om hur det är att skriva för den som är blind eller har en synnedsättning. Hör bland andra Katapultpristagaren Mickaela Persson i ett samtal från Skrivascenen som leds av Finn Hellman.

Och så vill vi träffa dig. Du hittar oss i montern Nationella bibliotekstjänster, D02:32, tillsammans med bland andra Digiteket, Bläddra och Bibblix. Varmt välkommen att hälsa på oss där!

 

MTM:s programpunkter på Bokmässan 2023:

Att skriva i blindo

Hur påverkas blinda författare av att det mesta skrivits av seende? Är färger och synintryck enbart för författare som ser? Hur jobbar man i blindo med en stor textmassa? De frågorna och många fler ska diskuteras i ett samtal på Skrivascenen som tolkas till teckenspråk och skrivtolkas live.

Medverkar gör poeten Mickaela Persson (Katapultprisvinnare 2023) och författarna Sofia Thoresdotter och Sara Shamloo Ekblad. Samtalet leds av Finn Hellman, frilansjournalist.

Torsdag 28 september kl 10.00-10.20.

Det vet vi om lyssningsläsande

Att lyssna på berättelser har varit ett sätt att ta till sig både språk och kultur sedan urminnes tider. Ändå präglas diskussionen om hur vi lyssnar på böcker av en rädsla för att de ”riktiga” böckerna ska trängas undan. Så vilken roll har lyssningsläsandet idag? Och vad säger egentligen forskningen om vad lyssningsläsandet kan ge?

Ett samtal mellan Anders Ohlsson, litteraturvetare, förläggare Kristoffer Lind och Helena Taubner, lektor i specialpedagogik om vad lyssningsläsande är och vad det gör med lyssnaren. Programleder gör Lisa Olsson Dahlquist, verksamhetsutvecklare för forskningsfrämjande vid MTM.

Samtalet tolkas till teckenspråk och skrivtolkas live.

Torsdag 28 september 17.00-17.45, seminarierum G3:1 .

Live på Biblioteksscenen! Angelägen forskning – tema minoritetsspråk

Språk handlar inte bara om att läsa och skriva, utan också om att få uppleva hur det talas. Hur arbetar folkbibliotek läsfrämjande med minoritetsspråk och på vilket sätt kan den muntliga berättartraditionen ge fler verktyg i det arbetet?

Om detta diskuterar Hanna Schimmer, bibliotekskonsulent vid Sametinget och Samernas bibliotek och Charlotte Hyltén-Cavallius, docent i minoritetsstudier, Institutet för språk och folkminnen. Samtalsledare är Tomas Woodski, Institutet för språk och folkminnen och jiddischaktivist. Frågestund efter samtalet äger rum i montern Nationella bibliotekstjänster, nära Biblioteksscenen.

Webbinariet teckenspråkstolkas och skrivtolkas och sänds direkt på Digiteket.se
Programmet är en del av serien Angelägen forskning - ett forskarforum för stärkta bibliotek , ett samarbete mellan Kungliga biblioteket, MTM och Kulturrådet.

Fredag 29 september kl 09.00-09.30.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)