Gruppbild på glada deltagare från lässerviceverksamheten
Lässerviceverksamheten vid Göteborgs universitetbibliotek. Foto: Carina Gerdin

MTM ger pris till Göteborgs universitetsbibliotek

MTM:s tillgänglighetspris, Amypriset, går i år till Lässerviceverksamheten vid Göteborgs universitetsbibliotek för deras arbete med att hjälpa studenter med läsnedsättning att få tillgång till talböcker och annan tillgänglig teknik. Priset delades ut den 22 september på Bokmässan av Magnus Larsson, generaldirektör på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Pressmeddelande 2016-09-22

– Det känns jätteroligt att vinna! säger Charlotta Höckerfors vid Göteborgs universitetsbibliotek. Vi märker verkligen vilken skillnad talböcker och tillgänglig teknik gör för våra studenter. Genom att arbeta systematiskt för att nå studenter med läsnedsättning kan vi hjälpa fler att klara sina studier. Vi får ofta höra ”jag hade inte klarat tentan utan talböckerna”.

Juryns motivering:

Med stort engagemang ger gruppen högkvalitativ support på talböcker och programvaror vilket underlättar studierna för studenter med läsnedsättning. Gruppen utvecklar verksamheten med ett tydligt användarperspektiv i övertygelsen att tillgång till litteraturen är en central del i utbildningen.

Priset är 20 000 kr. Dessutom får vinnaren dela med sig av sina erfarenheter genom att föreläsa på Svenska Daisykonsortiets konferens den 1 december i Stockholm.

Om priset

Amypriset är MTM:s tillgänglighetspris. Det delas ut årligen till ett förlag eller en institution, organisation eller förmedlare som har satsat på tillgängliga medier på ett spännande eller framgångsrikt sätt. Amypriset har fått sitt namn efter Amy Segerstedt, en stor visionär i sin samtid vad gällde utveckling av tillgänglig litteratur. Hon grundade Föreningen för blindskrift 1892 som skapade det bibliotek som är grunden till dagens MTM.

Läs mer om MTM:s program under Bokmässan på vår webb

Följ också våra seminarier på Facebook och på Twitter under #lässinnen.

För ytterligare information, kontakta:

Eva-Lena Silwerfeldt, Kommunikationsstrateg Myndigheten för tillgängliga medier
Telefon: 073 765 46 37
E-post: eva-lena.silwerfeldt@mtm.se

Charlotta Höckerfors, Göteborgs universitetsbibliotek
Telefon: 031-786 13 54 
E-post: charlotta.hockerfors@ub.gu.se

För pressbilder, MTM:s webbplats

Fler bilder på pristagarna

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, är en myndighet vars uppdrag är att vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier. Vi arbetar för att alla ska ha tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation utifrån var och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. Vårt mål är att alla medier ska vara tillgängliga så att fler kan delta aktivt i samhället.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)