En ung man håller i en läsplatta och lyssnar på något med hörlurar

Talböcker på arabiska möjligt genom nordiskt samarbete

25 nya talböcker på arabiska för barn och vuxna är resultatet av ett unikt nordiskt samarbete. I samband med att de nordiska länderna tagit emot allt fler arabisktalande asylsökande har behovet av talböcker på arabiska ökat. Därför har Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, samarbetat med motsvarande organisationer i Norden för att öka tillgången.

Pressmeddelande 2017-09-08

– Det är bra att vi kan tillgodose användarnas behov samtidigt som vi kan dela på kostnaderna, säger Magnus Larsson, generaldirektör på MTM. Projektet har också stärkt det nordiska nätverket och underlättar för framtida samarbeten.

Statistik visar att upp till 20 procent av befolkningen i de nordiska länderna har utländsk bakgrund. Ungefär 6-8 procent av den totala befolkningen beräknas ha någon form av läsnedsättning, vilket indikerar att en stor grupp av befolkningen med en utländsk bakgrund behöver tillgängliga medier som till exempel talböcker.

Bland de arabiska författarna som nu finns att läsa som talbok hittar man bland andra Samar Yazbik, Fātimah Sharaf al-Dīn och Sonia Nimr Taghreed al-Najjar som också gästar Bokmässan i september 2017. De arabiska talböckerna går att få tag på via det lokala biblioteket eller ladda ned i Legimus. Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker.

Läs mer om de arabiska böckerna i MTM:s digitala bibliotek, Legimus

De nordiska organisationerna som har deltagit i projektet är Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, i Sverige, Celia i Finland, Nota (The Danish Library and Expertise Center for People with Print Disabilities) i Danmark, NLB (Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek) i Norway, HBS (Hljodbokasafn) på Island.  Samtliga organisationer arbetar med tillgängliga medier.

MTM är en myndighet vars uppdrag är att vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier. Vi arbetar för att alla ska ha tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation utifrån var och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. Vårt mål är att alla medier ska vara tillgängliga så att fler kan delta aktivt i samhället.

Högupplöst bild för tryck

För ytterligare information, kontakta:

Eva-Lena Silwerfeldt, Kommunikationsstrateg Myndigheten för tillgängliga medier
Telefon: 073 765 46 37
E-post: eva-lena.silwerfeldt@mtm.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)