Tecknad bild på en dataskärm

Webbinarier

Ett webbinarium är ett webbsänt seminarium där du som deltagare får ta del av en genomgång och också har möjlighet att ställa frågor genom chatt. Du behöver ingen särskild utrustning förutom en dator, en internetuppkoppling och ett par hörlurar. Det finns även ett inspelat webbinarium för dig som arbetar på skolbiblioteket.

Att registrera användare till Legimus – en introduktion för nybörjare

Välkommen till ett webbinarium för dig som arbetar på bibliotek och nyligen har börjat arbeta med att registrera användare till Legimus. Du får en grundläggande genomgång i hur man arbetar med tjänsten Egen nedladdning och du kan ställa frågor till MTM:s handläggare. För registrerare som arbetar på alla typer av bibliotek.

Webbinariet är inspelat och finns att se här (öppnas i nytt fönster)

Hur kan folkbibliotek arbeta med Talboken kommer för taltidningsläsare?

Du får i detta webbinarium grundläggande information om MTM:s tjänst Talboken kommer för taltidningsläsare. En service som riktar sig till dom som har svårt att själv ladda ned och läsa via app och dator. Vi informerar om hur det fungerar med tekniken, vilka tjänsten är till för och hur man gör för att komma igång med Talboken kommer.
Webbinariet riktar sig till folkbibliotek som vill börja jobba med Talboken kommer eller precis har kommit igång. Möjlighet att ställa frågor finns.

Webbinariet är inspelat och finns att se här (öppnas i nytt fönster)

Hur kan biblioteken arbeta med dagstidningen som taltidning?

Du får i detta webbinarium grundläggande information om dagstidningen som taltidning, och exempel på hur olika bibliotek har arbetat för att bygga upp en verksamhet kring taldagstidningen. Vi informerar om hur det funkar med tekniken, vem som får läsa tidningen och berättar kort om MTM:s pågående projekt som involverar taltidningar.

Webbinariet är inspelat och finns att se här (öppnas i nytt fönster)

Talböcker och språklig mångfald

Allt fler personer med något annat språk än svenska som modersmål bor i Sverige. De som dessutom har någon form av läsnedsättning behöver ett särskilt stöd. Tillgången till tillgänglig litteratur, nyheter och samhällsinformation är en förutsättning för att alla, oavsett språklig bakgrund eller funktionsnedsättningar, ska kunna vara delaktiga i samhället. Det gäller även personer som använder de nationella minoritetsspråken, teckenspråk, och eller lättlästa texter.

Välkommen till ett webbinarium där handläggare från MTM berättar om Legimus och mångspråk. Du som deltar får en del tips som du kan använda i din verksamhet och en kort introduktion till Marrakechfördraget. Webbinariet riktar sig till dig som arbetar på folk- och skolbibliotek.

Detta webbinarium ges inte fler gånger detta år.

För dig som arbetar i skolan - talböcker och lättläst i skolan

Webbinariet vänder sig till lärare, specialpedagoger, speciallärare, skolbibliotekarier, skolledare och annan personal i grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Vi berättar om MTM och om våra medier och tjänster som är intressanta i skolan.

Du får grundläggande information om vad en talbok är, vilka elever som får läsa den och hur de får tag i den. Vi berättar om Legimus, MTM:s digitala bibliotek med 120 000 talböcker och hur eleven kan läsa talböckerna med webbspelare och app.

Vad är lättläst och för vilka elever är lättlästa böcker bra? Vi berättar om hur du som lärare tillsammans med eleverna kan arbeta med lättlästa böcker och nyheter och hur du kan använda MTM:s skolwebb som en resurs i din undervisning.

Webbinariet är inspelat och finns att se här (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)