Bild på händer som håller i tidningen 8 Sidor. En surfplatta, hörlurar och glasögon syns liggandes på bordet i bakgrunden.

Frågor och svar om lättläst

Vad är lättlästa texter?
Vad är LL-förlaget?
Vad är 8 Sidor?
I vilka format finns 8 Sidor
Kan jag köpa 8 Sidor?
Hur ofta kommer 8 Sidor ut?
Är det nya artiklar varje dag på 8 Sidor.se?
Var hittar jag åtta sidor?
Kan jag arbeta med 8 Sidor i skolan?
Finns 8 Sidor som podd?

Tillbaka till startsidan för vanliga frågor och svar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad är lättlästa texter?

Texter på lättläst är texter som är anpassade till målgrupper som har särskilda lässvårigheter, till exempel på grund av en intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller på grund av demens. Det kan också röra sig om ovana läsare eller läsare som håller på att lära sig svenska.

Det som utmärker lättlästa böcker är bland annat att de är skrivna med vardagliga, lätta ord, korta meningar och rak och enkel handling. Det är få rader text på varje sida och texten har ofta stöd av förklarande bilder.

 

 

 

 

 

 

Vad är LL-förlaget?

LL-förlaget är en del av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM med uppdraget att vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och arbeta för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. LL-förlaget arbetar alltså på statligt uppdrag och kompletterar den kommersiella lättlästmarknaden med böcker för tydligt definierade målgrupper. Förlaget ger ut både lättläst skönlitteratur och facklitteratur.
LL-förlaget - kolla in deras lättlästa böcker (öppnas i nytt fönster)

 

 

 

 

 

 

Vad är 8 Sidor?

8 Sidor är en nyhetstidning skriven på lättläst svenska. 8 Sidor kommer ut som papperstidning en gång i veckan och på 8sidor.se publicerar man lättlästa nyheter alla vardagar. Tidningen förutsätter inte att läsarna redan kan mycket om det som står i tidningen. Bokstäverna i 8 Sidor är lite större än i en vanlig tidning. Meningarna är också kortare. 8 Sidor har inga svåra och ovanliga ord. Den innehåller det viktigaste som hänt i Sverige och världen, kultur och sport. 

8 Sidor hör inte till något politiskt parti eller någon förening. Det är journalisterna på tidningen som bestämmer vilka nyheter som är viktigast att berätta. Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ansvarar för utgivningen av 8 Sidor. 

 

 

 

 

 

 

I vilka format finns 8 Sidor

8 Sidor finns även som ljudtidning för den som vill lyssna och som taltidning och punktskriftstidning för den som har en läsnedsättning. 8 Sidor som punktskriftstidning, taltidning och ljudtidning innehåller precis allt som papperstidningen innehåller, med undantag för bilder. Dessutom finns 8 Sidor som PDF-tidning för den som vill läsa tidningen digitalt. 

 

 

 

 

 

 

Kan jag köpa 8 Sidor?

Nej, 8 Sidor finns inte att köpa i affären, men du kan prenumerera på tidningen.
8 Sidor - prenumerera på tidningen (öppnas i nytt fönster)

 

 

 

 

 

 

Hur ofta kommer 8 Sidor ut?

Papperstidningen 8 Sidor kommer ut en gång i veckan.

 

 

 

 

 


Är det nya artiklar varje dag på 8 Sidor.se?

Det kommer nya artiklar på 8 Sidors hemsida varje vardag.

 

 

 

 

 

Var hittar jag 8 Sidor?

8 Sidor hittar du på många bibliotek runt om i Sverige. Självklart hittar du även 8 Sidor på webben.
8 Sidor - till webbsida (öppnas i nytt fönster)

 

 

 

 

 

 

Kan jag arbeta med 8 Sidor i skolan?

Ja, självklart kan du arbeta med 8 Sidor i skolan. Är du lärare med yngre elever som har kommit igång med läsningen och behöver något att bita i eller med äldre elever som har svårt med läsningen är 8 Sidor en bra hjälp i skolundervisningen.
8 Sidor i skolan - här finns skolmaterial

 

 

 

 

 

 

Finns 8 Sidor som podd?

Ja, 8 Sidor finns som podd. Du hittar den på Spotify, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)