En medelålders kvinna står vid en bokylla och tittar leende in i kameran
Foto: Liza Simonsson

Du som är ny i svenska språket

Lär dig svenska genom att läsa enkla texter! Det finns många böcker och nyheter som är enkla och lätta att läsa. Det blir roligare och går snabbare att lära sig svenska då! Vår myndighet arbetar med att ge människor som har behov av enkla texter tillgång till lättlästa böcker och nyheter.

Läs mycket!

Om du lär dig svenska är det bra att läsa mycket. Vi har många böcker som är lätta att läsa. De lättlästa böckerna finns i olika nivåer. Du kan börja med att läsa de enklaste böckerna. När du kan språket lite bättre kan du välja en svårare nivå. De finns även lättlästa nyheter. De lättlästa nyheterna finns som tidning och på webben.

Se filmen om Fozia som läser lättlästa böcker på svenska

Film med syntolkning (öppnas i nytt fönster)

Lättlästa böcker

Vi ger ut lättlästa böcker som passar utmärkt både för undervisning och att läsa hemma. Både för dig som inte har studerat svenska så länge och för dig som kommit längre. Du kan välja bland spännande romaner, roliga noveller eller intressanta faktaböcker. Här hittar du de lättlästa böckerna myndigheten ger ut:
LL-förlaget (öppnas i nytt fönster)

Du kan även hitta våra lättlästa böcker på Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln. Det finns även andra som ger ut lättlästa böcker, till exempel Vilja, Hegas, Nypon och Argasso

Lättlästa nyheter

Ett bra sätt att lära sig svenska är att läsa nyheter på lättläst svenska. Nyhetstidningen 8 Sidor förklarar nyheter enkelt och med bilder. Tidningen kommer varje vecka. 8 Sidor finns också på webben med nya nyheter varje vardag. Om du vill lyssna på nyheterna kan du få 8 Sidor som taltidning. Det är Myndigheten för tillgängliga medier som ger ut 8 Sidor. Men 8 Sidor är oberoende och tillhör inte något politiskt parti. Vill du prova lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor? Du kan få ett nummer gratis.
8 Sidor (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)