En bild på Viktor som har hörlurar på sid och tittar leende in i kameran.
Foto: Liza Simonsson

Läsare med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Att läsa kan vara jobbigt, svårt, irriterande – och alldeles underbart. I alla fall om texten är anpassad för sina läsare. MTM gör talböcker för dig som behöver läsa med öronen, och lättlästa böcker i alla genrer, från faktaböcker till skönlitteratur. Vi skapar läsning för alla sinnen!

Vad är NPF?

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, är ett samlingsnamn för ett antal funktionsnedsättningar, där adhd, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom, afasi och språkstörning är några av diagnoserna. Personer med NPF kan ha svårigheter med att hålla koncentrationen, att uttrycka sig i tal och skrift och med inlärning och bearbetning av information.

NPF och läsning

Att lyssna på talböcker och taltidningar och att läsa lätta texter kan underlätta om du som läsare har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vilket behov du har varierar efter din förmåga så det kan vara bra att pröva sig fram.

Se filmen om Viktor som tycker om att läsa talböcker

Film med syntolkning (öppnas i nytt fönster)

Talböcker och taltidningar

Talböcker

En talbok är en inläst fullständig version av en utgiven bok. Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker på biblioteket eller ladda ner dem genom MTM:s digitala bibliotek legimus.se som har mer än 110 000 titlar. Ditt bibliotek hjälper dig att skapa ett konto för att låna talböcker.
Läs mer om talböcker
Sök efter talböcker i Legimus

Taltidningar

De flesta av landets dagstidningar finns som taltidning. Taltidningen innehåller hela papperstidningen och kommer ut samtidigt som papperstidningen.

Kontakta prenumerationsavdelningen på din dagstidning om du vill läsa tidningen som taltidning. När du har gjort en beställning kontaktar vi på MTM dig för att ta reda på hur du vill läsa din taltidning; taltidningsspelare, app eller dator. Vi gör också ett hembesök om du önskar.
Läs mer om taltidningar
Dessa dagstidningar finns som taltidning

Tidningsläsaren Akila

Tidningsläsaren Akila är en app och ett nytt sätt att läsa din dagstidning som taltidning. Med Akila lyssnar du på innehållet samtidigt som du följer med i texten och kan se bilderna. Du väljer själv hastighet för uppläsningen och kan skräddarsy texten med storlek, typsnitt och färg.
Läs mer om taltidningsläsaren Akila

Om du behöver enkla texter

Många har behov av enkla texter, till exempel ovana läsare eller om man har någon form av läsnedsättning. Lättlästa böcker och nyheter är ett bra sätt att öva sin läsning och fungerar även som stöd vid inlärning.

Lättlästa böcker från LL-förlaget

LL-förlaget är en del av MTM och gör lättlästa romaner, noveller, deckare, fotoböcker, faktaböcker och mycket annat. Alla böcker är lättlästa och finns i olika språknivåer. De flesta lättlästa böckerna från LL-förlaget finns att låna som talbok. Många talböcker finns som talbok med text. Ditt lokala bibliotek hjälper dig att skapa ett konto för att låna talböcker.

Det finns även andra förlag som gör lättlästa böcker, till exempel Hegas och Vilja.
Läs mer om LL-förlaget

Lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor

8 Sidor är en nyhetstidning som är lätt att läsa. I 8 Sidor får du veta vad som hänt, var det har hänt och varför det har hänt. 8 Sidor finns även på webben och som taltidning. 8 Sidor är en tidning för vuxna som vill ta del av aktuella nyheter.
Läs mer om 8 Sidor
8 Sidor som taltidning

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)