En äldre man lyssnar på något med hörlurar. Han ser väldigt avslappnad och koncentrerad ut.
Foto: Liza Simonsson

Läsare med synnedsättning

Har du en synnedsättning som gör att du har svårt att läsa med ögonen? Det finns både nyheter, tidningar och böcker som du kan läsa med öronen. Och så kan du få texter i punktskrift förstås.

Läs på det sätt som passar dig!

Kanske har du fått försämrad syn med åldern och har svårt att läsa din dagstidning som vanligt? Eller så har du en synnedsättning sedan tidigare. Talböcker, dagstidningen som taltidning och böcker i punktskrift är exempel på produkter och tjänster som du har rätt att få ta del av.

Talböcker

En talbok är en inläst fullständig version av en utgiven bok. Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker på biblioteket eller ladda ner dem genom MTM:s digitala bibliotek legimus.se som har mer än 110 000 titlar. Ditt bibliotek hjälper dig att skapa ett konto för att låna talböcker.
Läs mer om talböcker 
Sök efter talböcker i Legimus

Taltidningar

Taltidningar är till för dig som har en läsnedsättning eller synnedsättning. En taltidning lyssnar du på, det vill säga du läser med öronen. Perfekt för dig som inte längre kan läsa papperstidningen på grund av försämrad syn eller synskada.

Dagstidningen som taltidning

De flesta av landets dagstidningar finns som taltidning. Taltidningen innehåller hela papperstidningen och kommer ut samtidigt som papperstidningen. Kontakta prenumerationsavdelningen på din dagstidning om du vill läsa tidningen som taltidning. När du har gjort en beställning kontaktar vi på MTM dig för att ta reda på hur du vill läsa din taltidning; taltidningsspelare, app eller dator. Vi gör också ett hembesök om du önskar.
Läs mer om taltidningar 
Dessa dagstidningar finns som taltidning

Tidningsläsaren Akila

Tidningsläsaren Akila är en app och ett nytt sätt att läsa din dagstidning som taltidning. Med Akila lyssnar du på innehållet samtidigt som du följer med i texten och kan se bilderna. Du väljer själv hastighet för uppläsningen och kan skräddarsy texten med storlek, typsnitt och färg.
Läs mer om taltidningsläsaren Akila

Läns- och kommuntaltidningar

Många landsting och kommuner ger ut egna taltidningar för personer med nedsatt syn. De innehåller nyheter och reportage från just din kommun.
Läs mer om läns- och kommuntaltidningar som taltidning 
Läns- och kommuntaltidningar som är taltidning

Tidskrifter

Det finns även många kulturtidskrifter och andra tidskrifter som taltidning.
Läs om kulturtidsskrifter som taltidning
Läs om andra tidsskrifter som taltidning

Punktskrift

För personer med blindhet finns även möjlighet att läsa både tidningar och böcker med fingrarna.

Punktskriftsböcker

MTM producerar punktskriftsböcker för alla åldrar och olika behov. Vi gör allt från barnböcker till vuxenlitteratur, med eller utan taktila bilder. Som punktskriftsläsare kan du låna punktskriftsböcker direkt från MTM, antingen via legimus.se eller genom att kontakta MTM:s punktskrifts- och prenumerationsservice.
Läs mer om punktskrift och punktskriftsböcker
Läs mer om taktila bilder och bilderböcker

Punktskriftstidningar

MTM erbjuder även punktskriftstidningar för barn och vuxna med synnedsättning. Visste du att tidningarna Allt om mat och Illustrerad vetenskap finns i punktskrift? Kontakta MTM:s punktskrifts- och prenumerationsservice för att prenumerera.
Läs mer om våra punktskriftstidningar 
MTM:s punktskrifts- och prenumerationsservice

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)