Om Louis Braille

Punktskriftens skapare Louis Braille föddes den 4 januari 1809 i Coupvray utanför Paris.

Louis Braille blev blind vid 3 års ålder efter att ha fått en syl i ögat i sin fars sadelmakeri. Efter en tid i skolan i hemstaden Coupvray fick Louis chansen att börja i en skola för blinda elever i Paris. Barnen fick där lära sig att läsa genom att känna på upphöjda latinska bokstäver. Detta var mycket svårt och för att skriva krävdes avancerad tryckteknik.

Louis kom i kontakt med det chiffersystem med upphöjda punkter som den franska armén använde. Det är otympligt uppbyggt men grundidén var klok: det är lättare för fingrarna att uppfatta punkter än heldragna streck. En tonårig Louis Braille förbättrar systemet, bland annat väljer han att varje tecken inte ska vara större än ett barns fingertopp. Men kanske det viktigaste av allt är att de blinda nu själva, med bara ett enkelt stift till hands kan skriva egna texter. De har fått ett eget skriftsystem. Punktskriftsalfabetet har skapats.

Louis Brailles liv blev tyvärr inte långt. Han dog 43 år gammal 1852 i sviterna av tuberkulos.

Punktskriften är idag det dominerande taktila skriften.

Louis Braille: skapare av ett skriftsystem av Beatrice Christensen Sköld som (PDF, 957 kB, öppnas i nytt fönster)

Beställ Louis Braille: skapare av ett skriftsystem av Beatrice Christensen Sköld via beställningsformulär här på webbplatsen (öppnas i samma fönster)

Se också artikeln När blindskriften kom till punkt av Sten Gustavsson, publicerad i Svenska Dagbladet den 4 januari 2009 i samband med 200-årsjubileet av Louis Brailles födelse (öppnas i nytt fönster).

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)