Skrivverktyg för punktskrift

De hjälpmedel man använder för att skriva punktskrift är reglett, punktskriftsmaskin och olika typer av anpassade datorhjälpmedel.

Reglett

Kortare anteckningar kan skrivas för hand med hjälp av en reglett, en rutmönstrad metallskiva, och ett skrivstift, en syl. Man lägger papperet i regletten och trycker sedan ner stiftet i papperet så det blir fördjupningar. Punkterna kommer på papperets baksida och därför måste texten skrivas spegelvänt, från höger till vänster.

 

Punktskriftsmaskin

Man kan också använda en punktskriftsmaskin. Den har sex tangenter, en för varje punkt i punktskriftscellen. För att skriva en bokstav trycker man samtidigt ned alla de tangenter som representerar bokstavens punkter.

Så här gör du för att sätta papper i en punktskriftsmaskin:

  • Skjut skrivhuvudet så långt till vänster som möjligt, med hjälp av returen.
  • Skruva valsratten från dig.

  • Drar pappersfrigöraren mot dig.
  • Placera papperet vågrätt vid maskinens baksida och för det så långt till vänster som möjligt.

  • Håll papperet med ena handen och för med den andra handen pappersfrigöraren från dig.
  • Skruva valsratten mot dig tills du rullat in hela papperet i maskinen.

 

Punktskriftsdator

Numera är det mycket vanligt att man redan i tidig ålder börjar använda ett anpassat datorhjälpmedel. De kan ha olika utseenden och funktioner. Här är en dator med ett punktskriftstangentbord liknande punktskriftsmaskinens – en tangent för varje punkt i punktskriftscellen. Den har också en punktskriftsskärm med samma text som visas på bildskärmen.

Så småningom övergår de flesta till att skriva punktskrift med hjälp av en dator och ett vanligt tangentbord. För personer med synnedsättning är det viktigt att lära sig fingersättningen för tangentbordet. Datorn är utrustad med en punktskriftsskärm och har ofta syntetiskt tal. Dessutom behövs också skrivare för både punktskrift och svartskrift. Datorn som hjälpmedel har gjort att personer med synnedsättning i dag kan ordbehandla, läsa, skriva e-post och använda internet. 

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)