Samlade nyheter

 • MTM undertecknar Deklaration för en stark demokrati

  Den 5 juli undertecknar vi på MTM Deklaration för en stark demokrati. I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige och deklarationen syftar till att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra att fler tar ställning och arbetar för att stärka demokratin.

 • Talboken kommer

  Talboken kommer är en tjänst genom vilken folkbibliotek kan förmedla talböcker via internet till låntagare som har svårt att ta sig till biblioteket och inte kan använda appen Legimus eller egen nedladdning.

 • MTM:s remissvar på Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3)

  I januari lämnade utredningen om stärkta skolbibliotek och läromedel in delbetänkandet Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3) till Utbildningsdepartementet. Delbetänkandet rör den del av uppdraget som handlar om att utreda och föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken i syfte att ge alla elever likvärdig tillgång till skolbibliotek.

 • Satsning på kvalitet i talböcker

  Vi jobbar ständigt med att kontrollera och förbättra kvaliteten i våra produkter. Just nu är vi mitt uppe i en särskild satsning kring talböcker, med anledning av de kvalitetsbrister som våra läsare uppmärksammade oss på tidigare i år. Fel i inläsningar eller störande ljud ska inte förekomma och vi beklagar att vi inte fångade upp detta innan böckerna nådde våra läsare. Här kan du läsa mer om vad vi har gjort under våren för att komma tillrätta med de här problemen och för att höja kvaliteten i våra talböcker ytterligare.

 • Vi medverkar på Almedalen och Bokmässan

  För oss på MTM är det viktigt att medverka i sammanhang där vi kan lyfta frågor om tillgänglig läsning. Vi är därför glada över att vara med både under Almedalen i sommar och på Bokmässan i höst. Under rådande omständigheter deltar vi digitalt – något som möjliggör för fler att ta del av våra programpunkter.

 • Vill du vara med i MTM:s referensgrupp för punktskrift?

  Är du 18 år och uppåt, van punktskriftsläsare och intresserad av det mesta som rör punktskrift? Då behöver vi din hjälp!

 • Lättläst bok om demokrati – för allas möjlighet att ta del av sina rättigheter

  I Sverige firar vi i år att demokratin är hundra år. Men egentligen var det först 1989 som alla vuxna medborgare fick rätt att rösta i Sverige, då möjligheten att omyndigförklara någon togs bort. Och långt ifrån alla nyttjar – eller vet om – sina demokratiska rättigheter. Med boken Det är vi som bestämmer! – Så funkar demokrati vill journalisten Moa Candil tillgängliggöra frågan om demokrati.

 • Lisa Förare skriver lättläst magisk och vemodig vuxensaga

  Övernaturliga inslag är ett sätt att göra vardagliga problem mer intressanta. Det konstaterar Lisa Förare, matskribenten som blev romanförfattare och som nu debuterar i lättlästgenren. I dag släpps nämligen boken Under fullmånen på LL-förlaget – en magisk och vemodig vuxensaga med en hoppfull underton.

 • Årets första nummer av Läsliv har anlänt!

  Lagom till vårens ljuva bris har årets första nummer av Läsliv precis anlänt. Detta demokratiåret uppmärksammas på olika sätt runt om i landet, och i det här numret av Läsliv har flera av texterna just temat demokrati. Bland annat berättar vår generaldirektör om vad MTM gör för att värna om demokratin. I vanlig anda buds det på spännande och intressanta reportage. Läs det redan idag!

 • Legimus ska bli ännu bättre för dig som är läsare!

  På MTM är läsaren alltid viktigast. Under våren kommer vi därför att göra vårt digitala bibliotek Legimus ännu bättre för dig som läser våra talböcker. Tack vare ny och modern teknik kommer vi att kunna skapa bättre böcker som också blir färdiga mycket snabbare.

 • Barnen upptäcker böckernas värld genom fingrarna med MTM:s taktila bilderböcker

  En bokupplevelse kan engagera många sinnen samtidigt. För vissa barn är den taktila bilderboken det första mötet med en bild. För andra kan boken stärka det egna språket.

 • Lättläst om ensamhet och gemenskap av Johan Werkmäster

  Humor, värme och vemod blandas i nya boken Det får duga med en katt, av den uppskattade lättlästförfattaren Johan Werkmäster. I boken möter vi Sonja som känner sig ensam och längtar efter sällskap. Johan Werkmäster berättar en varm och underhållande historia om längtan efter gemenskap.

 • Fullspäckat digitalt program för årets upplaga av Tactile Reading

  Att bli inspirerad, få ny kunskap och kunna mötas – om än i digital form. Det hoppas Astrid Kristin Vik, som ingår i programkommittén för Tactile Reading, att de som deltar ska bära med sig från konferensens två dagar. För trots att Tactile Reading på grund av coronapandemin sker helt digitalt är programmet fullspäckat och förväntningarna stora. Oavsett om du är forskare, pedagog, utvecklare eller brukare är tanken att ska du hitta något som passar just dig.

 • Romantik på gruppboendet Bofinken i ny bok

  Nu kommer den efterlängtade uppföljaren om gänget på gruppboendet Bofinken. Författaren Ann Gomér bjuder i sin nya bok ”Älskar, älskar inte” på kärlekstrassel med humoristiska förvecklingar och ett lyckligt slut.

 • Kris- och samhällsinformation måste bli tillgänglig för fler

  Svårt att hitta information i rätt format eller att hitta information som går att förstå. Det är några exempel på svårigheter som personer med funktionsnedsättning upplever under den pågående pandemin. Det framgår av en rapport framtagen av Begripsam som intervjuat personer med olika typer av funktionsnedsättning som påverkar möjligheten att ta till sig information.

 • Följ med på ett äventyr i ny taktil bilderbok

  Nu finns Fhiona Galloways bok Start och full fart som taktil bilderbok! Här får läsaren hjälpa tvillingarna att hitta hem och på varje sida finns ett spår att följa. Berättelsen tar oss med ned i havet, upp i rymden, ända till Arktis och sedan hem igen. Boken är pedagogiskt formgiven med många olika taktila material och med taktilt omslag.

 • En modernare taltidningstjänst ska locka fler läsare

  Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) föreslår en rad förändringar som syftar till att göra taltidningen mer relevant för fler läsare. Dessutom ges förslag för att öka den allmänna tillgängligheten till information och nyheter i samhället, så att fler kan ta del av innehållet från dessa källor direkt och på sikt minska behovet av en särlösning som taltidningen.

 • Talsyntes ger snabbare kurslitteratur till studenter

  Vi är angelägna om att fler ska ha möjlighet att studera på högskola eller universitet. Talböcker tar tid att producera och för att korta väntetiden för studenter som behöver sin kurslitteratur inläst så producerar vi ca 60 procent av kurslitteraturen med talsyntes. Detta motsvarar ungefär 1000 böcker med talsyntes varje år. Kurslitteratur som bedöms för komplex för talsyntes läses in av inläsare. Det innebär tyvärr att studenten får vänta längre innan boken är klar.

 • Kommentarer i talbok

  Vi har blivit uppmärksammade på att egna kommentarer lämnats i en talbok på Legimus, av en inläsare anställd hos en av våra leverantörer. Boken är inläst 2018. Vi ser mycket allvarligt på detta och har omedelbart plockat bort den aktuella boken från Legimus.

 • Kvalitetsproblem i talböcker

  Vi har fått kännedom om kvalitetsproblem i några av våra talböcker, som förekommer i en kortfilm. Hör gärna av dig till oss om du upplever kvalitetsproblem i våra produktioner.

 • Ny bok från LL-förlaget ger alla gröna fingrar

  Odlingsintresset har ökat enormt och allt fler vill nu sätta fingrarna i jorden. Men för den som varken har trädgård eller förkunskaper och som dessutom har en bristande läsförmåga kan tröskeln för att komma igång kännas hög. Det vill Bella Linde och Lena Granefelt råda bot på med sin nya lättlästa bok ”Odla grönsaker inne”, som nu kommer ut på LL-förlaget. Med bildstöd och enkla instruktioner som man följer steg för steg är tanken att alla ska kunna odla hemma.

 • En feelgoodbok speciellt till äldre läsare med demens

  Först ut på LL-förlaget i år är ”Sköna Maj” av Eli Åhman Owetz – en feelgood proppfull med nostalgi som släpps den 28 januari. Det unika med boken är att den är skriven med en alldeles speciell målgrupp i fokus, nämligen personer med demens. En grupp det ofta skrivs böcker om – men sällan för.

 • Topplistor i Legimus

  Appen Legimus har i dag fått ytterligare en funktion, nämligen topplistor som visar vilka böcker som är mest utlånade.

 • Nya funktioner i appen Legimus

  Nu har vi uppdaterat appen Legimus med två nya funktioner som vi hoppas kommer att förbättra läsupplevelsen. Bland annat kan du se hur långt du har läst i din bok – en funktion som har varit efterfrågad av er läsare.

 • Årets sista Läsliv är ute!

  Vi närmar oss årets slut och med det årets sista nummer av Läsliv. I detta nummer kan du läsa om vinnarna av Läsguldet 2020, hur MTM lyfter punktskrift och taktil läsning. Hur vi tar stora kliv mot en tillgänglig bokbransch och så möter du 8 Sidors nya chefredaktör Marie Hillblom. Utöver det finns det massvis med artiklar och inspiration att ta del av.

 • Årets andra taktila bilderbok ute nu!

  MTM gör tre taktila bilderböcker per år och nu finns den andra boken ute. Den heter ”Titta en kanin!” och är skriven av Helena Bross och Kadri Ilves.

 • "Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka"

  Idag den 16 november delades priset Årets läsombud ut vid en digital ceremoni. I år går utmärkelsen till Sebastian Åkesson, frivillig högläsare i Karlskrona, för hans fina insatser för att främja läsning inom äldreomsorgen.

 • Tillgänglig bokutgivning i fokus när bokbranschen samlades digitalt

  Äntligen blev det så dags för Include!-konferensen, som ursprungligen skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men som nu istället blev en digital konferens den 11 november. Runt 130 deltagare, merparten från bok- och förlagsbranschen i de nordiska länderna, anslöt för att ta del av inspiration och kunskap från internationella och nordiska experter och talare inom tillgänglighetsfrågor.

 • Inspiratörer i köket fick årets Läsguld

  Idag delades Läsguldet ut till årets pristagare Eva Fridh och Martin von Knorring, i samband med Svenska Daisykonsortiets digitala konferens. Eva och Martin får priset för kokboken Laga mat i blindo – kokbok för personer med synnedsättning.

 • De får Läsguldet 2020: Inspirerar andra som inte ser att våga baka och laga mat

  Hur lagar man mat när man inte ser? Det var frågan som Martin von Knorring och Eva Fridh ställde sig och som blev startskottet till en kokbok för att inspirera personer med synnedsättning att börja laga mat. Genom att dela med sig av kunskap och tips hoppas de att fler ska våga baka och laga mat, och de belönas nu med Läsguldet 2020 för sitt arbete med boken.

 • Barnramsan om de busiga aporna finns nu som taktil bilderbok

  Den populära barnramsan Fem små apor har nu tillgängliggjorts som taktil bilderbok och är formgiven av illustratören Maria Beskow.

 • Nytt nummer av Läsliv ute nu!

  Hösten har börjat smyga sig på och den kalla luften kommer allt närmare. Tur då att vi kan tända mysiga ljus och krypa under en varm filt och äntligen läsa andra numret av Läsliv.

 • LL-förlaget släpper ny bok!

  Idag har LL-förlaget boksläpp med boken Bok i bokcirkel av Jenny Friman som handlar om att skapa läsmod hos läsare med funktionsvarianter.

 • Nu kan du anmäla dig till årets SDK-konferens!

  I år blir konferensens digital och vi har fokus på ett efterfrågat ämne: Teknik. Med teknikutvecklingen kommer nya möjligheter som kan göra fler delaktiga och inkluderade.

 • Hur påverkas bokbranschen av tillgänglighetsdirektivet?

  Genom tillgänglighetsdirektivet ska digitala böcker produceras på ett tillgängligt sätt för att kunna nå så många som möjligt – redan från början. Konferensen Include! den 11 november ger aktörer inom bokbranschen kunskap och verktyg att komma igång med arbetet för att möta de kommande tillgänglighetskraven.

 • Våra Bokmässan-tips!

  Årets Bokmässa är digital och du kan ta del av hela programmet utan kostnad. Årets två teman är LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur, och de genomsyrar hela programmet som innehåller hur många intressanta programpunkter som helst. Här har vi gjort ett litet urval från bildningshubben (torsdag och fredag) som vi vill lyfta lite extra. Missa inte!

 • De kan få Läsguldet 2020

  Fem finalister tävlar nu om Läsguldet, MTM:s pris för att uppmärksamma kreativa, inspirerande och inkluderande sätt att skapa möjlighet till läsning för alla.

 • Include! arrangeras online den 11 november

  Konferensen Include! skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men kommer istället att arrangeras online den 11 november. Konferensen, på temat inclusive publishing och universell design, anordnas för att ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga: En tillgänglig bok ska kunna läsas av alla, oavsett läsförmåga. Anmälan öppnar inom kort.

 • Synpunkter på röster och uppläsningsstilar i skön- och högskolelitteratur

  MTM har genomfört två undersökningar för att ta reda på vilka egenskaper man tycker är viktiga i bokuppläsning. Undersökningarna ger oss viktig information om vilken typ av röster och uppläsningsstilar användarna tycker är bra eller dåliga.

 • Samtalsförmedlande tjänster från PTS – hjälp att ringa

  För att ge alla i Sverige möjlighet att på likvärdiga villkor använda telefoni och nå viktiga telefonnummer, som nödnumret 112 och sjukvårdsrådgivningen 1177, så finns tre samtalsförmedlande tjänster. Tillsammans med flera olika myndigheter och aktörer har MTM varit med och tagit fram information om tjänsterna för att bättre nå ut till de målgrupper som behöver tjänsterna.

 • Nya boksläpp från LL-förlaget

  Hösten är på ingång och denna årstid kopplar vi till spännande läsning inkrupen i en varm filt. Vilken tur då att LL-förlaget släpper två nya böcker denna vecka.

 • Legimus öppet igen

  Efter några dagar med problem fungerar nu Legimus som det ska för de allra flesta av våra läsare. Dessvärre har vi fortfarande problem med nyregistrerade konton. Du som registrerar låntagarkonton i Legimus, vänta gärna med att göra det tills problemet är löst.

 • Legimus stängt den 28 till 31 augusti

  Ett tekniskt fel har uppstått som påverkar Legimus. För att komma tillrätta med felet måste vi tyvärr vidta åtgärder som innebär att du inte kan använda Legimus från klockan 16.00 fredag 28 augusti till måndag morgon 31 augusti. Du kan fortfarande använda appen Legimus i offline-läge och lyssna på nedladdade böcker. Vi beklagar det inträffade och de konsekvenser det får för dig som läsare. Vi hoppas på din förståelse och arbetar för att problemet ska vara avhjälpt så fort som möjligt.

 • Uppdaterad webbstruktur på mtm.se

  Vi på MTM är måna om att det ska vara enkelt för dig som besöker vår webb att hitta den informationen du är ute efter. Därför har vi under våren och sommaren gjort om några saker som ska vara till det bättre.

 • Nominera till Årets läsombud 2020!

  Nu har det blivit hög tid att nominera den du tycker ska få priset Årets läsombud 2020! Priset delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. Senast den 15 september vill vi ha in din nominering.

 • Regeringsuppdrag till MTM: Hur kan taltidningsverksamheten omfatta fler och nya former av nyhetsmedier?

  Regeringen har gett Myndigheten för tillgängliga medier, MTM i uppdrag att göra en översyn av taltidningsverksamheten. Målet är att kunna tillgängliggöra fler allmänna nyhetsmedier, inklusive medier i nya och kommande former.

 • Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing hålls 11-12 november

  Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing skulle hållits i Malmö i mitten av mars, men fick med kort varsel skjutas fram på grund av de rese- och mötesrestriktioner som då infördes i många länder. Nu är det beslutat att konferensen istället kommer att gå av stapeln 11-12 november.

 • Nytt nummer av Vi punktskriftsläsare ute nu!

  Nu har årets första nummer av Vi punktskriftsläsare kommit, lagom till sommaren som vanligt. Perfekt sommarläsning i hängmattan, stranden eller någon annan plats du håller kärt i sommar.

 • Marie Hillblom ny chefredaktör på 8 Sidor

  Efter sommaren tillträder Marie Hillblom som ny chefredaktör och ansvarig utgivare för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor.

 • Kommentarer till namninsamlingen ”Vi kräver att MTM höjer ambitionsnivån!”

  Tidigare i våras kom det till vår kännedom att det skapats en namninsamling kallad ”Vi kräver att MTM höjer ambitionsnivån!” innehållande 13 punkter med krav på myndigheten.

 • Nominera till Läsguldet 2020

  Nominera den du tycker ska få tillgänglighetspriset Läsguldet 2020! Priset är till för att uppmärksamma personer eller aktörer som skapar möjligheter för personer med läsnedsättning eller nedsatt läsförmåga att läsa på sina villkor.

 • Nytt nummer av Läsliv ute!

  Våren är här och så även årets första nummer av Läsliv. Som vi har längtat och vad många godsaker numret bjuder på.

 • Att prata om det outtalade - om syntolkningens växande viktiga roll

  Jana Holsanova är docent i kognitionsvetenskap på Filosofiska institutionen vid Lunds universitet. Hon är också koordinator för tematiska samverkansinitiativet Syntolkning för tillgänglig kommunikation. I hennes forskning där bland andra MTM är samverkanspartner påpekar hon hur syntolkar gör och hur syntolkningen tas emot av användare.

 • Lättlästa böcker för att underlätta för elever och lärare

  Många elever har inte tillgång till skolbibliotek och folkbibliotek nu när undervisningen sker på distans. Fram till den 15 juni tillhandahåller MTM ett urval av LL-förlagets lättlästa böcker som PDF-böcker utan kostnad. Detta för att underlätta för elever och lärare, främst i SFI och gymnasiesärskola. Många av böckerna har även lektionsmaterial.

 • Ny ledamot i MTM:s vetenskapliga råd

  MTM:s vetenskapliga råd har fått en ny ledamot. Det är Katarina L Gidlund som ersätter Jan "Gulan" Gulliksen.

 • Tactile Reading-konferensen 2021

  Boka in den 29 och 30 april 2021 då den internationella Tactile Reading-konferensen kommer till Oslo för att ta del av idéer, hitta inspiration och förbättra din kunskap inom taktil läsning.

 • Information med anledning av corona/covid-19

  Här hittar du information om hur MTM:s verksamhet påverkas av åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset. Här lägger vi också upp svar på vanliga frågor som vi får med anledning av den situation som råder.

 • Digitala tjänster för litteratur och film

  Karantänkultur är ett nytt ord vi lär oss just nu när vi ska spendera mer tid hemma och många kulturella evenemang är inställda. Förutom de stora strömningstjänsterna för film och tv finns det många andra tjänster att använda sig av, både för litteratur och annan kultur. Många av dem är gratis, men kräver att du har ett lånekort från ditt lokala bibliotek. Nedan följer några tips.

 • Planerade evenemang och Corona

  Just nu är det flera evenemang som skjuts fram eller ställs in på grund av åtgärder för att minska spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Vi håller vårt kalendarium här på sidan uppdaterat. Om du har frågor om ett specifikt evenemang, vänd dig till arrangören.

 • Pippi Långstrump kommer som taktil bilderbok

  Historien om hur Astrid Lindgrens sjuka dotter fick höra sin mor berätta om Pippi Långstrump känner de flesta till. När Astrid själv några år senare skadade foten skrev hon ner sina berättelser, och resten är som det brukar heta, historia.

 • Konferensen Include! Nordic Conference on Inclusive Publishing flyttas fram till hösten

  Konferensen Include! Nordic Conference on Inclusive Publishing, som skulle hållits i Malmö 16-17 mars, flyttas fram till hösten.

 • Välkommen på webbinarium!

  Den 2 april håller vi webbinariet Talböcker och tillgänglig läsning - för dig som arbetar i skolan.

 • Ny bok från LL-förlaget - Äntligen ihop

  Idag släpps uppföljaren till boken En egen pojkvän. Den nya boken Äntligen ihop av Thea Blixt handlar om längtan efter att bo tillsammans med den man är kär i.

 • Lättläst + kärlek = sant

  Idag på Alla Hjärtans Dag släpps boken Hjärtat – en lättläst bok med 13 korta berättelser om kärlek.

 • MTM stöttar bok-och förlagsbranschen i omställning till nya tillgänglighetskrav

  Från juli 2025 ska e-böcker och e-läsare uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt ett EU-direktiv som antogs i våras. Tillsammans med våra motsvarande myndigheter i de andra nordiska länderna vill vi ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga.

 • MTM stödjer projekt om framtidens produktion av punktskriftsnoter

  DAISY Music Braille Project bidrar till att stödja framtida globala behov inom produktionsområdet av punktskriftsnoter.

 • Vi bidrar till utveckling för bättre läsupplevelse med talsyntes

  Vi på MTM satsar på innovation och utveckling genom att delta i ett utvecklingsprojekt som ska förbättra upplevelsen av läsning med talsyntes.

 • Ny ledamot i Vetenskapliga rådet

  Niklas Altermark ersätter Katarina Mühlenbock i MTM:s Vetenskapliga råd.

 • MTM i Malmö

  För snart två år sedan fattade regeringen beslutet att flytta MTM från Stockholm till Malmö. Det har varit en spännande men också tuff resa att omlokalisera myndigheten. Många uppskattade kollegor har lämnat oss. Under 2019 har vi knutit ny kompetens till myndigheten och steg för steg byggt upp vår verksamhet i Malmö, samtidigt som vi har avvecklat kontoret i Stockholm.

 • Vi flyttar vår verksamhet från Stockholm till Malmö

  För snart två år sedan fattade regeringen beslut om omlokalisering av MTM och från den 1 januari 2020 fortsätter vi att jobba med vårt viktiga uppdrag, att möjliggöra läsning för alla, från våra nya lokaler i Malmö.

 • Språk och rum - en konferens om tillgänglig läsning i Malmö 7 november

  Alla ska ha möjlighet att möta litteraturen och språket. Hur skapar vi rum för det mötet? Hur gör vi läsningen tillgänglig? Välkommen till konferensen Språk och rum – att skapa möten för tillgänglig läsning den 7 november på Malmö Börshus!

 • Möt oss på Bokmässan

  Vi kommer att medverka i seminarier, på scener och ha aktiviteter i LL-förlagets och 8 Sidors monter C05:20.

 • Ny version av appen Legimus

  Den nya versionen av appen Legimus är nu tillgänglig för Android-användare. Den löser alla kända problem för appen.

 • Träffa oss i Almedalen i sommar!

  Är biblioteken demokratins skattkammare och därmed tillgängliga för alla? Kom till vårt seminarium på Gotlands museum den 3 juli klockan 13.00

 • SCB-undersökning: Drygt 11 procent tycker att information är svår

  De flesta som bor i Sverige är bra på att läsa, och 86 procent tycker dessutom att det är roligt att läsa! En undersökning som SCB gjort för MTM:s räkning ger svar på frågor om svenskarnas läsvanor.

 • Nytt webbinarium: Talböcker och språklig mångfald

  Allt fler personer med något annat språk än svenska som modersmål bor i Sverige. De som dessutom har någon form av läsnedsättning behöver ett särskilt stöd. Välkommen till ett webbinarium där handläggare från MTM berättar om Legimus och mångspråk.

 • Anmälan öppen till studiedagen: Alla elevers rätt till läsning

  MTM erbjuder en studiedag för alla som i sitt arbete i skolan möter elever som har behov av tillgängliga medier. 3 maj i Umeå Folkets Hus, 9.30 - 15.30. Vi har erbjudit denna studiedag 2017 och 2018 och båda gångerna blev den fullbokad!

 • Angående inläsningen av ”Det stora könsexperimentet”

  MTM har uppmärksammats på att inläsaren, under en så kallad inläsarkommentar, uttryckt egna åsikter i talboksinläsningen av David Eberhards bok ”Det stora könsexperimentet”.

 • Filmer och dokumentation från studiedagen "Alla elevers rätt till läsning"

  Här finns alla föreläsningar från studiedagen Alla elevers rätt till läsning - en studiedag för dig som möter elever med lässvårigheter som hölls den 8 oktober 2018. Samtliga föreläsningar filmades av UR.

 • Tillgänglig läsning för demokratin - dokumentation från SDK-konferensen 2018

  Vad har läsningen för roll i demokratin? Kan vi stärka demokratin om vi kan få fler att läsa? Och hur tillgängliggör vi läsning för fler? Under konferensen fick deltagarna ta del av presentationer från projekt som syftar till att ge alla tillgång till information, kunskap och läsning.

 • Marrakechfördraget för personer med läsnedsättning

  Nu finns en praktisk handledning för bibliotek kring Marrakechfördraget. Handledningen är utformad som en FAQ, och den innehåller länkar till vidare läsning.

 • MTM ger remissvar på tre utredningar

  MTM har lämnat remissvar på tre statliga utredningar: Konstnär – oavsett villkor? (SOU 2018:23), Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) och Barns och ungas läsning – ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57).

 • MTM:s synpunkter på utkast till nationell biblioteksstrategi

  Kungliga biblioteket har sedan 2015 i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi. I maj 2018 presenterades ett första utkast: Från ord till handling – På väg mot en nationell biblioteksstrategi. MTM har fått möjlighet att lämna synpunkter till detta utkast.

 • Förändringar i Upphovsrättsförordningen tydliggör MTM:s informationsplikt kring framställning och spridning av tillgängliga medier

  En förändring i förordningen tydliggör att MTM, förutom att följa lagen och förordningen, också ska informera om hur vi uppfyller våra skyldigheter. Förändringarna träder i kraft 2018-10-11.

 • Heidi Carlsson Asplund prisad för sitt arbete med att tillgängliggöra bibliotekens tjänster

  Bengt Hjelmqvists pris tilldelas Heidi Carlsson Asplund. Priset instiftades 1964 och utdelas årligen för framstående insatser på folkbiblioteksområdet, döpt efter biblioteksideologen och humanisten Bengt Hjelmqvist. Vinnaren får ta emot diplom och ett stipendium på 25 000 kronor.

 • Mats Melin är känd som ICA-Jerry. Nu kommer LL-boken om hans liv. Se en intervju i Nyhetsmorgon, TV4.

  Mats Melin är en av Sveriges mest omtyckta skådespelare, känd från Glada Hudik-teatern och ICA-reklamen. Men till skillnad från andra kända skådespelare vet vi nästan ingenting om honom.

 • Punktskriftsuppmärkta valsedlar från Valmyndigheten

  Om du är röstberättigad kan du beställa punktskriftsuppmärkta valsedlar från Valmyndigheten. Du får då hemskickat valsedlar från de nio största partierna, tre blanka valsedlar samt ett informationsblad i punktskrift.

 • MTM tillgängliggör MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”

  På initiativ av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har MSB och MTM samverkat för att ta fram en punktskriftsversion av broschyren "Om krisen eller kriget kommer". MTM har även tagit fram en inläst version.

 • Nu finns det fler talböcker på somali!

  Sex nya talböcker på somali är nu färdigproducerade som resultat av ett nordiskt samarbete.

 • Användarundersökning punktskrift

  Under våren har MTM gjort en användarundersökning bland punktskriftsläsarna med syfte att få ett underlag för utveckling av produkter och tjänster. Undersökningen visar att många är nöjda.

 • Talboken kommer – nöjda användare visar ny utvärdering

  Att använda MTM:s nya tjänst Talboken kommer (TBK) är enkelt och snabbt – och 98 procent av låntagarna vill fortsätta med tjänsten. Det visar en ny utvärdering om TBK. Även biblioteken är mycket positiva och upplever att hanteringen av talböcker blivit betydligt snabbare och smidigare.

 • Prins Carl Philip besökte MTM

  Prins Carl Philip besökte på tisdagen MTM för att göra ett studiebesök. Prinsen fick information om vår verksamhet, vår framtidsstrategi och våra produkter och tjänster.

 • Regeringsbeslut om MTM

  Regeringen har beslutat att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) ska omlokaliseras och finnas i Malmö från och med den 1 januari 2020.

 • Många nöjda med sin taltidning

  Lokalnyheterna är det som lockar mest i tidningen medan börssidorna och sportens resultattabeller är minst intressanta. Det visar Myndigheten för tillgängliga mediers nya läsarundersökning där 400 taltidningsläsare har fått svara på frågor om sina läsvanor och läsupplevelse av taltidningen.

 • Inslag om teckenspråkig litteratur i Kulturnytt P1

  Idag, onsdag, sänder Kulturnytt i P1 ett inslag om teckenspråkig litteratur. MTM:s produktionschef Richard Stones intervjuas om varför tillgång till teckenspråkig litteratur är begränsad.

 • Om dagstidningen som taltidning i Kulturnytt P1

  Dagstidningen som taltidning uppmärksammas idag, tisdag, i ett inslag i Kulturnytt i P1. Kulturnytt berättar att taltidningarna har tappat många läsare. Richard Stones, produktionschef på MTM, tror att det beror på att få vet om att taltidningen finns och hur den nya tekniken fungerar.

 • Lättare för asylsökande med läsnedsättning att låna talböcker

  De personer som söker asyl i Sverige och behöver talböcker på grund av sin läsnedsättning har nu möjlighet att skaffa sig ett konto i Legimus.

 • MTM i nyheterna om korrekturfel i punktskrift

  Nyheterna idag uppmärksammar att det finns personer med synnedsättning som är missnöjda med korrekturfel och svårlästa texter i punktskrift. Så här vill vi förbättra för våra punktskriftsläsare.

 • Undersökning om engelsk talsyntes

  Under våren har MTM genomfört en användarundersökning för att ta reda på vad låntagarna tycker om att lyssna på engelsk skönlitteratur med talsyntes. Undersökningen gick till så att respondenterna fick lyssna i cirka 8 minuter på ett stycke ur

 • Krav på talbokstillstånd för biblioteken har tagits bort

  Från och med 1 juli 2017 har vissa delar av Upphovsrättslagen ändrats. En nyhet är att biblioteken inte längre behöver något särskilt tillstånd från regeringen för att få anpassa upphovsrättsligt skyddade verk till personer med funktionsnedsättning.

 • Ny proposition för funktionshinderspolitiken

  Vid en pressträff 15 maj presenterade regeringen sin proposition för funktionshinderspolitiken. Regeringen föreslår ett nytt nationellt mål: att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning.

 • MTM:s, Taltidningsnämndens och 8 Sidors remissvar på medieutredningen

  Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har lämnat sitt remissvar på Medieutredningen. MTM är positiv till det föreslagna mediestödets syfte, men vill betona att tillgänglighet bör vara en grundförutsättning för att ta del av stödet.

 • Uppdrag till MTM från regeringen att göra en översyn av tillgången till tillgängliga läromedel från förskola till högskola

  Regeringen uppdrar åt Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) att i samverkan med Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) göra en översyn av tillgången till läromedel som är anpassade för personer med funktionsnedsättning från förskola till högskola. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Kulturdepartementet och Utbildningsdepartementet) senast den 31 januari 2018.

 • Projekt "Talboken kommer" har utvärderats ...och är nu på väg till Östergötland

  Testerna startade på Bibliotek Uppsala sommaren/hösten 2016 och Malmö stadsbibliotek kom igång i december. Sammanlagt har nu cirka 25 taltidningsläsare testat den nya tjänsten. Nu har en första utvärdering gjorts.

 • Välkommen till våra studiedagar

  Den 27 mars ordnar vi en introduktionsdag för dig som vill lära dig grunderna kring att arbeta med talböcker på biblioteket. För dig som redan kan grunderna hålls en fördjupningsdag den 20 mars. Passa på att anmäla dig redan nu.

 • Alla ska ha möjlighet att läsa

  Nu vill vi att fler ska upptäcka tillgängliga medier, det vill säga: talböcker, taltidningar, punktskrift, lättläst med mera. Vi vill att fler ska få glädje och nytta av våra produkter och tjänster.

 • Medieutredningen lyfter behovet av förbättrad tillgänglighet

  Medieutredningen har presenterat sitt slutbetänkande: En gränsöverskridande mediepolitik – för upplysning, engagemang och ansvar (SOU 2016:80).

 • Lyckad konferens

  Två intensiva och inspirerande konferensdagar är nu över. Take Part lockade deltagare från hela världen och erbjöd lärorika föredrag, intressanta utställare och möjligheter för nätverkande och kunskapsutbyte.

 • Film om talböcker på högskolan

  Nu finns en ny inspirationsfilm om talböcker och Legimus. Vi hoppas att flera högskolestuderande med läsnedsättning ska upptäcka hur bra det är att plugga med talböcker.

 • Take Part – Human Perspectives on Inclusive Publishing

  Internationell konferens om den demokratiska rätten till information, 16–18 maj 2016. Konferensens inriktningen är tillgänglighet ur ett brett perspektiv utifrån att demokrati och tillgänglighet är grundförutsättningar för full delaktig i samhället.

 • Svensk biblioteksförening kräver satsning på skolbiblioteken

  Med vikande kunskapsklyftor och läsförståelse, sjunkande skolresultat och digitala och demokratiska utmaningar har Sverige inte råd att vara utan bemannade skolbibliotek! "Lev upp till lagen - satsa på skolbiblioteken" är rubriken på en debattartikel

 • Satsning på skolbibliotek i statens budget

  I veckan lämnade regeringen över budgetpropositionen för 2016 till riksdagen. Där framgår att regeringen vill stärka bibliotekens och skolbibliotekens viktiga roll för läsning och läsfrämjande genom bland annat ökade resurser till personalförstärkningar

 • MTM:s barn- och ungdomsstrategi 2015-2017

  MTM har antagit barn- och ungdomsstrategin för att säkerställa att arbetet med att göra litteratur tillgänglig för barn med läshinder bedrivs strukturerat, målinriktat och långsiktigt.

 • Om MTM och talböcker i DN

  Vikten av talböcker uppmärksammades i en krönika av Björn af Kleen lördagen 5 september. Läs vad han skrev.

 • Läsarna ger toppbetyg till nya taltidningen

  Har den nya taltidningen och tekniken fallit väl ut hos läsarna? - Ja det är verkligen en bra kompis, säger Gunnar med ett skratt. Tänk vad de kan åstadkomma med dagens teknik.

 • Film om talböcker i skolan

  MTM presenterar nu i samarbete med Medioteket i Stockholm en film om talböcker i skolan. Med exempel från Snösätraskolan i Stockholm visas hur samarbete mellan skolbibliotek och pedagoger hjälper elever med läsnedsättning.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)