Lättlästa böcker till URs klassikersatsning Hej Litteraturen

Klassisk litteratur lever vidare idag, i samtida kultur och i vardagliga referenser. Att känna till vissa författare och romaner hör till allmänbildningen och saknar man den kunskapen är det lätt att känna sig utanför i diskussioner kring böcker, filmer, teater med mera. På den här sidan finns de lektioner som passar till UR:s Hej litteraturen.

Vad är en trojansk häst? Hur känns en kafka-stämning?

I många klasser finns studerande som har det lite svårare med läsningen, och lättlästa klassiker kan vara en inkörsport till läsning för dem. Det kan vara studerande som är ovana vid läsning, som har invandrarbakgrund, en funktionsnedsättning eller helt enkelt är ointresserade av läsning.

Lättlästa klassiker ger en unik möjlighet att diskutera samma berättelse med hela gruppen, både med vana och ovana läsare.

Hej litteraturen

UR har gjort TV-programmet Hej Litteraturen. Där tar man upp en serie klassiker. Till de lättlästa versionerna av klassikerna finns handledningar med tips på hur man arbetar med en blandad grupp läsare. Här finns också förslag på arbetsuppgifter till läsningen.

Det finns handledningar till följande böcker som ingår i Hej Litteraturen.

Brott och Straff
Dracula
Förvandlingen
Gösta Berlings saga
Mor gifter sig
Odysséen
Romeo och Julia

Till tv-programmet Hej litteraturen! finns lärarhandledning att ladda ned gratis från ur.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)