Bild på lärare och två elever med bok ochipad

Skolbibliotek

Skolbiblioteket har en väldigt viktig roll i arbete med tillgängliga medier i skolan. Det är skolbiblioteket som har behörighet att förmedla talböcker och det är ofta skolbiblioteket som förmedlar lättlästa böcker till de elever som behöver. På den här sidan samlar vi information som är bra för dig som jobbar på skolbibliotek.

Bra att ha när du ger elever konto i Legimus

Här är material som kan vara bra att ha när du registrerar elever för egen nedladdning i Legimus.
En checklista för introduktionssamtal och registrering (pdf, öppnas i nytt fönster)
Välkommen att låna talböcker!, introduktionsblad för unga läsare (pdf, öppnas i nytt fönster)
Välkommen att låna talböcker!, introduktionsblad för vuxna läsare (pdf, öppnas i nytt fönster)

Beställ informationsmaterial - utan kostnad

Vi har en hel del informationsmaterial om talböcker, Legimus och tillgägnlig läsning. Det kan vara material som vill dela ut till elever, vårdnadshavare eller kanske kollegor. Du beställer material och vi skickar det till dig - utan kostnad, broschyrer, affischer och foldrar. Eller så laddar du ned dem.
Läs mer och beställ material från oss

Talböcker och Legimus - för dig som arbetar på skolbiblioteket

Nu finns webbinariet Talböcker och Legimus – för dig som arbetar på skolbiblioteket inspelat. Här får du grundläggande information om vad en talbok är och vem som får läsa den, hur du introducerar och registrerar elever till Legimus och om ditt ansvar som registrerare. Vi visar också hur du som arbetar på skolbiblioteket kan hantera elevens konto, t ex att byta lösenord och att göra en ansökan om biblioteksflytt när eleven slutar på skolan.
Titta på webbinariet och kom igång med talböcker (öppnas i nytt fönster)

Allas skolbibliotek

Missade du vår studiedag, Alla skolbibliotek som vi arrangerade tillsammans med Internationella biblioteket? Alla presentationer filmades och alla dokumentation finns på vår webb.
Titta på studiedagen eller läs dokumentationen

Skolbibliotek och talböcker

Vi har samlat all information om hur du på skolbiblioteket kan arbeta med talböcker i vår Handledning för skolbibliotek. Där berättar vi bland annat om vad en talbok är, hur det fungerar med olika konton, vilka som får låna talböcker och hur det praktiska arbetet går till.
Läs Handledning för skolbibliotek (öppnas i nytt fönster)

Talboksteam på Snösätraskolan

Att bilda ett talboksteam efter lokala förutsättningar är ett bra arbetssätt. Ju större skola desto fler personer kan behövas för att täcka upp olika kompetenser.
Se en film om talboksteam på Snösätraskolen på Mediotekets webb (öppnas i nytt fönster)
Läs Mediotekets rapport om satsningen på talböcker på fyra av skolor.

Film från Nationella biblioteksstrategi-utredningen

En film från Nationella biblioteksstrategi-utredningen som lyfter tillgängliga medier och det vidgade textbegreppet. Dyslektiker och bibliotekarier berättar om olika sätt att läsa.
Se filmen om Det utvidgade textbegreppet (öppnas i nytt fönster)

Lägesrapport för skolbiblioteken

2016 gjordes en unik sammanställning över skolbiblioteksfrågan.Många tycker till om skolbiblioteken och frågan har ingen riktigt fast hemvist, därför uppfattas skolbiblioteksfrågan i Sverige ofta som komplex och svår att överblicka. Därför sammanställde Kungliga biblioteket, tillsammans med MTM och sex andra myndigheter, en lägesrapport.
Läs rapporten på KBs webbplats (pdf, öppnas i nytt fönster)

Samarbete och tid - nyckeln till framgång

På Västbergaskolan i Hägersten är det en självklarhet att elever som har svårt att läsa tryckt text får läsa talböcker och inlästa läromedel. Engagemang, tid och ett fint samarbete på skolan har resulterat i goda rutiner som gynnar eleverna.
Läs reportaget om Västbergaskolans framgångsrika arbete.

Mer information på bibliotekssidorna på legimus.se

Vill du läsa mer om hur du på skolbiblioteket praktiskt kan arbeta med talböcker så finns det mycket information på legimus.se
Bibliotekssidorna på legimus.se (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)