Frågor och svar om översyn av MTM:s taltidningsverksamhet
Just nu pågår en översyn av MTM:s taltidningsverksamhet. Det finns ett förslag om en ny förordning som innebär att MTM ska tillgängliggöra och digitalt distribuera vissa medier som taltidningar. Här har vi samlat frågor och svar om förslaget.
Vilken typ av medier omfattas av förslaget ?
Medierna som ska kunna ansöka om att ingå i MTM:s taltidningstjänst, enligt förslaget är:
- textbaserade allmänna nyhetsmedier som har beviljats mediestöd av Mediemyndigheten
- region- och kommuntaltidningar
- textbaserade medier som:
- bedriver fördjupad samhälls- och nyhetsjournalistik
- ges ut på svenska eller något av de nationella minoritetsspråken
- efterfrågas av personer med syn-eller läsnedsättning
Även kris- och samhällsinformation som ges ut av stat, region eller kommun ska enligt förslaget kunna distribueras genom taltidningstjänsten.
Vad innebär det att tillgängliggöras och distribueras som en taltidning?
De textbaserade medierna blir upplästa med talsyntes. Utgivare som vill att innehållet ska läsas in med mänsklig röst betalar själva för detta.
Prenumeranterna kan ta del av taltidningen genom MTM:s appar Akila eller Legimus. Det går även att få taltidningen skickad via e-post för uppläsning i egen dator. Prenumeranter som inte kan läsa på detta sätt kan vid behov låna mottagarutrustning av MTM. Prenumeranterna får stöd av MTM:s kundtjänst Taltidningshjälpen. Taltidningshjälpen hjälper prenumeranterna med utrustningen och felsöker om taltidningen inte fungerar.
Läs mer om Taltidningshjälpen.
Utgivarens ansvar
Utgivaren ansvarar för innehållet och prenumeranthanteringen. Prenumerationsavgift för taltidningen betalas till utgivaren. MTM tar inte ut någon extra avgift av prenumeranten.
Utgivaren ska:
- lämna underlag till MTM:s leverantör för distribution som taltidning
- förmedla prenumerantuppgifter till Taltidningshjälpen
Utgivaren ansvarar även för att marknadsföra eller informera sina läsare om att tidningen går att prenumerera på som taltidning.
Vem kan prenumerera på innehåll i MTM:s taltidningstjänst?
Personer med syn- eller läsnedsättning ska kunna prenumerera på taltidningarna som ingår i MTM:s taltidningstjänst. Prenumerationsavgiften betalas till tidningsutgivaren. MTM tar inte ut någon extra kostnad av prenumeranten. De läsare som omfattas enligt förslaget är:
- personer med blindhet
- personer med en synnedsättning som inte kan förbättras så att synförmågan blir väsentligen likvärdig med synförmågan hos en person som inte har en sådan nedsättning
- personer som har perceptions- eller lässvårigheter
- personer som på grund av en fysisk funktionsnedsättning inte kan hålla, hantera en tidning alternativt fokusera eller röra ögonen i den utsträckning som normalt sett krävs för att kunna läsa en tidning
- organisationer, institutioner eller vårdinrättningar som ger service till personer med syn- eller läsnedsättning
Vad är skillnaden mellan förslaget och nuvarande uppdrag?
MTM har idag ett uppdrag att tillgängliggöra och distribuera dagstidningar som taltidningar. Förslaget innebär kortfattat en teknikneutralisering och en modernisering av begreppen. Det innebär även att fler typer av medier ska kunna tillgängliggöras genom MTMs taltidningstjänst.
För läsaren innebär det ett större utbud av taltidningar. Det innebär även att läsaren ska vid behov kunna låna mottagarutrustning av MTM för fler typer av taltidningar.
Vad händer med taltidningsstödet?
Enligt förslaget ska allmänna nyhetsmedier som har beviljats mediestöd av Mediemyndigheten kunna ansöka om taltidningstöd. Detta gäller med förutsättningen att tidningen har ansökt och beviljats att tillgängliggöras och distribueras som en taltidning genom MTM:s taltidningstjänst. MTM fattar beslut om ansökt taltidningsstöd. Stödet får inte överstiga det allmänna nyhetsmediets kostnader för prenumeranthantering, produktion och marknadsföring av taltidningen.
Ska MTM ansvara för distribution av alla taltidningar?
Nej, MTM ansvarar inte för distribution av alla Sveriges olika taltidningar. Det finns heller inget förslag om att vi ska göra det framöver. Däremot kan vissa medier ansöka om att bli tillgängliggjorda och distribuerade som taltidning genom MTM:s taltidningstjänst. Det är alltså något som medieutgivaren ska ansöka om hos MTM. Sedan prövar vi om kriterierna är uppfyllda. Ansökan ska vara MTM tillhanda innan årets utgång för utgivning nästkommande år.
När öppnar ansökan för att ges ut som taltidning?
Om förslaget godkänns av regeringen öppnar ansökningsperioden hösten 2025. Ansökan kommer att avse utgivning som taltidning under 2026.
Förslaget om MTM:s taltidningstjänst
Du kan läsa förslaget i sin helhet på regeringens webbsida.
Rekommenderad läsning
Taltidningshjälpen
20 maj 2024
Taltidningsprenumeranter och tidningsföretag kan få hjälp av MTM via Taltidningshjälpen.
Stöd för kulturtidskrift
14 jun 2024
Stöd för dagstidningar
14 jun 2024
Stöd för regiontidningar
14 jun 2024
