Trötta soldater sitter bredvid en skyttegrav

Första världskriget

På den här sidan har vi samlat material som kan användas när man läser om första världskriget.

Det är lite mer än 100 år sedan första världskriget började.
Kriget var det första kriget som kunde kallas världskrig.
På den ena sidan fanns Tyskland, Österrike, Ungern och så småningom Turkiet och Bulgarien.
På den andra sidan fanns Storbritannien, Frankrike och Ryssland. De fick senare hjälp av USA, Italien, Japan och Grekland.

Kriget fördes i många länder i Europa men också i Asien och Afrika. Kriget fördes både till lands, sjöss och i luften. För första gången användes flygplan, stridsvagnar och giftgas i ett stort krig.

Kriget var förra seklets stora katastrof, som inte bara dödade en väldig massa människor utan som också kom att skapa det andra världskriget och många andra av seklets krig.
bild på: omslag Blod och lera
Bengt Fredrikson berättar i sin bok Blod och Lera om hela kriget. Vi får läsa om varför kriget startade, vi får vara med på Västfronten, Östfronten, Italien och Afrika. Läs om skyttegravarna, revolutionen i Ryssland, anfallen med giftgas och kriget på haven. Bengt berättar både detaljerat och lättläst om första världskriget.
Blod och Lera ger dina elever allt de behöver veta om första världskriget. Boken är slutsåld men kan finnas på bibliotek.

 

Extramaterial till Blod och lera

Det här är nyskrivet material och nya bilder som fördjupar vissa delar av Blod och lera och som kan passa bra i undervisningen.

Ny teknik i kriget

Här finns bilder på hur man kommunicerade och hur man kamouflerade sig. Det finns pansartåg och stridsvagnar, giftgas och mobila röntgenutrustningar och mycket mer. Korta texter som förklarar vad man ser.
Ladda ned häftet om ny teknik

Så fick man soldater - vita fjädrar och propaganda

Här berättar vi om hur nästan två miljoner män från Storbritannien anmälde sig som frivilliga till kriget. Vi berättar om hur unga kvinnor delade ut vita fjädrar till unga män som inte bar uniform för att peka ut dem som fegisar.
Ladda ned häftet om propaganda

Djur i kriget

Hundratusentals djur var också med i kriget. Här finns bilder på hästar och kameler, hundar och duvor som bar meddelanden, husdjur och till och med en elefant. Korta texter som förklarar vad man ser.
Ladda ned häftet om djur i kriget

Det var ett världskrig

Första världskriget var ett världskrig på två sätt. Det fördes krig över hela jordklotet och soldater från hela världen reste till Europa för att slåss och dö.
Här finns bilder på människor och platser från hela världen. Korta texter som förklarar vad man ser.
Ladda ned häftet om kriget i hela världen

 

Det är en sammanfattning som både är roande och faktiskt sann - eleverna borde gilla den.

Om första världskriget var ett slagsmål i en bar

 

Kungarna av Ryssland, Tyskland och Storbritannien var släkt. Det här är en kort berättelse om George, Wilhelm och Nikolaj. Den kan fungera som bakgrund till kriget.

Ett världskrig i släkten

 

Kapitlet Julfred i Skyttegravarna (pdf)

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)