Porträttbild på Doaa Zatara.
Doaa Zatara är ny medlem i Punktskriftnämnden.

Doaa Zatara, ny medlem i Punktskriftsnämnden

Punktskriftsnämnden uppmuntrar och utvecklar taktil läsning och punktskrift som skriftspråk för synskadade. Nämnden har tolv medlemmar som representerar organisationer, myndigheter och institutioner inom punktskriftsområdet. Vi hälsar Doaa Zatara välkommen som ny medlem!

Hej Doaa, hur ser du på din roll som medlem i Punktskriftsnämnden?

– Jag har många idéer på saker man kan utveckla inom punktskriftsom rådet. I min roll som representant för Unga med synnedsättning kommer jag i första hand att driva frågor med barnperspektiv.

Varför är det viktigt att främja punktskrift?

– Punktskrift öppnar många dörrar för personer som inte ser eller som har både syn- och hörselnedsättning. Det har den gjort för mig på många olika sätt. När jag var yngre skrev jag mest punktskrift men nu när jag har tillgång till dator är det väldigt betydelsefullt att också kunna läsa texten på skärmen. Punktskrift är ju likställt med svartskrift, den är jätteviktig. Och det är mäktigt att kunna läsa med fingrarna.

När lärde du dig punktskrift?

– Jag har läst punktskrift sedan förskoleåldern. Det första jag lärde mig var hur jag skulle skriva mitt namn. Då var jag omkring 5 år. Det var så fascinerande! Jag läser punktskrift på arabiska också eftersom det är mitt modersmål. Jag lärde mig först punktskrift på svenska men sedan kom min moster med initiativet att jag skulle lära mig arabiska, då var jag i 8-årsåldern. Utan henne hade jag inte kunnat lära mig det. Hon åkte ner till Jordanien för att ordna fram punktskriftsböcker och kom tillbaka och försökte lära ut den arabiska punktskriften till mig. Hon tyckte att jag skulle ha samma möjligheter som barnen som lärde sig svartskrift på arabiska. Varför skulle inte jag också få lära mig att läsa och skriva på mitt modersmål? Det är stort för mig att hon gav mig den möjligheten, det är inte alla som får den.

Vad läser du helst för böcker?

– När jag var yngre läste jag jättemycket men när jag började studera på universitet blev det mer att jag prioriterade plugget än att sitta och läsa böcker. Men jag brukade läsa skönlitteratur och thrillers.

Text: Anette Säfström

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)