En ung flicka sitter i en soffa och känner i en taktil bilderbok med fingrarna

Jag gjorde det, såg huset!

”Jag älskar mina böcker med bilder. Men det är inga vanliga bilder eftersom jag ser med fingrarna. Bilderna är upphöjda så att jag kan känna ett höghus, jag hittar Omar på våning tre och Axel på våning sex. Det är mycket roligare att läsa med bilder.” /Talita Alnashi, 7, går i årskurs 1

Hur läser du böcker?

– Jag läser punktskrift, bilderböcker och lyssnar på talböcker. Bilderböckerna har upphöjda bilder som jag kan känna med fingrarna. Taktila böcker heter det. Vi började med talböckerna först och för ett tag sedan började jag lära mig läsa punktskrift. Det är skönt att jag kan läsa böcker själv och inte alltid behöver ha någon vuxen med.

Hur är det att läsa taktila bilderböcker?

– Mina bilderböcker är väldigt bra för de visar hur saker ser ut. Jag har en bok som heter Hundralappen. Där kan jag känna hur många våningar det är i ett höghus, jag kan se fönstren och fönsterramarna med mina fingrar. I fönstren finns huvudpersonerna. Här bor fru Nilsson, jag kan känna hennes mjuka hår och här bor Omar och Axel. Jag kan även räkna våningarna och se på vilken våning de bor. Jag gillar verkligen mina bilderböcker.

Använder du några fler produkter från MTM?

– Jag är med i MTM Punktklubben. Det är jättebra, då får jag ett paket med spel två gånger per år. Spel som jag kan spela och se med fingrarna. Jag brukar längta efter de där spelen, det känns alltid som att få en present när de kommer.

Läs mer om taktila bilder och bilderböcker

Läs om fler av våra användare

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)